Šiųmečiame egzamine pasitaikė pasvarstyti priverčiančių, visuomenei aktualių klausimų, pavyzdžiui, kokią gamtosaugos problemą reikės spręsti, projektuojant individualių gyvenamųjų namų kvartalo statybas tarp Turbiškių ir Pagirių? 

Abiturientams visai smagus pasirodė klausimas apie Dakaro ralį: 

Saudo Arabijoje sausio mėnesį rengiamos automobilių lenktynės – Dakaro ralis. Su kokiomis gamtinėmis kliūtimis tenka susidurti šio ralio dalyviams? Nurodykite dvi iš jų. Kodėl Dakaro ralis vyksta sausio mėnesį?

Tikisi neblogų įvertinimų 

Kėdainių „Atžalyno“ gimnazijos abiturientui Martynui Bagušui, praeitą savaitę laikiusiam ir istorijos VBE, geografijos užduotis įveikti pavyko gana sėkmingai. Pasak abituriento, kiek painesnė, sudėtingesnė užduotis buvo su topografiniu žemėlapiu. 

Klaipėdos licėjaus geografijos mokytoja metodininkė, Klaipėdos universiteto fizinės geografijos krypties doktorantė Aistė Andrulė, padėjusi paruošti šiųmečio geografijos egzamino atsakymus, sakė, kad egzaminas jai pasirodė įprastas. Mokytoja tikisi, kad jos egzaminui ruošti abiturientai surinks 90-100 balų. 

Tiesa, mokytoja pastebėjo, kad kai kuriose mokykloje geografijos dalykas nepelnytai nevertinamas (nepaisant to, kad mokinių rezultatai būna labai aukšti). Mokiniai labiau linkę rinktis istoriją. A. Andriulė vylėsi, kad geografijos dalyko populiarumas ateityje dar labiau didės. 

Populiarėjantis egzaminas 

Pastaruosius trejus metus šį egzaminą renkasi apie šeštadalis visų abiturientų. 

Geografijos egzamino turinys susideda iš keturių teminių sričių: gamtinės, visuomeninės, regioninės geografijos bei geografinės informacijos. 

Egzamino metu tikrinami mokinių gebėjimai skirstomi į tris grupes. Pirmoji gebėjimų grupė siejama su žiniomis ir supratimu, antroji – su taikymu, trečioji – aukštesniųjų mąstymo gebėjimų tikrinimu.

Klausimams iš išplėstinio kurso skiriama 60 proc. užduoties taškų, iš bendrojo kurso – 40 proc., iš jų 40 proc. skiriama klausimams, atitinkantiems minimalius reikalavimus.

Praėjusiais metais geografijos egzaminą išlaikė 98,6 proc. kandidatų.

___________________________________________________________________________________________

Visą brandos egzaminų tvarkaraštį rasite čia.

Priėmimo į aukštąsias mokyklas terminus rasite čia. 

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu.

___________________________________________________________________________________________Informaciją parengė Rūta Anusevičienė