Egzaminui pasibaigus, bus skelbiami jo atsakymai. Juos rengia gabiausi abiturientai ir papildomo ugdymo akademijos „Alfa klasė“ mokytojai.

  1. C
  2. B
  3. C
  4. C
  5. B
  6. A
  7. C
  8. D
  9. B
  10. A
  11. B
  12. D
  13. A
  14. D
  15. B
  16. A
  17. B
  18. C
  19. D
  20. B
  21. C
  22. C
  23. Teisės: Teisė elgtis su valstiečiais savo nuožiūra; atleido nuo mokesčių. Pasekmės: Bajorų teisių didinimas menkino didžiojo kunigaikščio turimą valdžią.
  24. Įsipareigojimai: Užtikrinti LDK teritorinį vientisumą; užkirsti kelią svetimšaliams žemių valdymui LDK ir įtvirtinti LDK piliečių valdymą; valstybės pareigūnais skirti tik LDK piliečius (skiriant dvasininkus pirmenybę teikti lietuviams) Priežastis: Dėl personalinės unijos sustiprėjusi Lenkijos įtaka LDK
  25. Juridinis statusas: Savivalda. Bruožai: turėjo savo atskirą teismų procesą, turėjo savo atskirą valdžią ir turėjo teisę ją rinkti. Nauda didžiajam kunigaikščiui: miestai mokėjo mokesčius tik kunigaikščiui, miestai atlikdavo karo prievolę kunigaikščiui.
  26. Tikslai: Kad būtų apsisaugota nuo konkurentų; kad būtų užtikrinta produktų kokybė. Reikšmė:įtvirtintos siuvėjų teisės ir laisvės
  27. Ponų taryba
  28. Turės priimti sprendimus su ponų tarybos pritarimu; nesant būtinam reikalui negalės naudotis iždu be ponų tarybos pritarimo.
  29. Buvo įsipareigota leisti valdyti žemes ir aukšto rango LDK valstybės pareigūnais skirti tik LDK piliečius.
  30. Procesas: Pramonės perversmas Paaiškinimas: pramonės perversmo metu atsirado naujų technologijų, paskatinusių industrializaciją ir urbanizaciją
  31. Išradimas: Garo variklis. Paaiškinimas: paspartino darbą ir padidino pelną.
  32. Gamybos organizavimo forma: Fabrikas Technikos naujovė: Mechanizuotas darbas.
  33. Problemos: vaikų darbas; dideli mokesčiai; laisvo žodžio nebuvimas; ne visiems prieinamas mokslas; lyčių nelygybė. Sprendimo būdai: Luditų judėjimas - siekė panaikinti pramonės perversmo pokyčius; Čartistų judėjimas - siekė socialinių reformų, kovojo už darbininkų teises. Kiti galimi atsakymai: rengė mitingus, streikus, gamyklinės įrangos laužymas.
  34. 1 pokytis: gyventojų skaičiaus augimas; Priežastis: gerėjančios gyvenimo sąlygos (medicina, higiena, mokslas); 2 pokytis: urbanizacija; Priežastis: didesnės darbo galimybės miestuose.
  35. Valstybė: JAV; Pagrindimas: nuo 1850 iki 1900 gyventojų išaugo apie 60 milijonų. Priežastys: Imigrantų antplūdis; gerėjančios gyvenimo sąlygos.
  36. Sutartis: Lietuvos ir SSRS savitarpio pagalbos sutartis Aplinkybės: Antrojo pasaulinio karo pradžia.
  37. Įsipareigojimai: Šalys įsipareigoja ginti viena kitą karo atveju; Lietuva pasižadėjo į savo teritoriją įsileisti griežtai apibrėžtą SSRS karių kiekį. Įvertinimas: Lietuva vis dar išliko suvereni valstybė, tačiau, dėl įsipareigojimų SSRS, kilo grėsmė valstybingumui.
  38. Sutartinis ženklas: 2; sutarties I straipsnis; Sutartinis ženklas: 3; sutarties VII (arba IV) straipsnis
  39. Kaltinimas: Lietuvos Vyriausybė buvo kaltinama rengianti provokacijas prieš Lietuvoje dislokuotas SSRS karines įgulas Tikroji priežastis: SSRS noras prijungti Lietuvą į SSRS sudėtį.
  40. Nuostata: Nesikišimo į vidaus reikalus dėsnis Argumentai: Reikalaujama sudaryti naują vyriausybę; Reikalaujama teismui atiduoti ministrą Skučą ir Politinės policijos departamento viršininką Povilaitį.
  41. Pagrindinė mintis: Baltijos šalys prievarta prijungiamos prie SSRS Detalės: Šalys yra dažomos raudonai; dažymą atlieka karys; nubraukti valstybių pavadinimai.
  42. Šaltiniai: B ir D Pagrindimas: B šaltinyje kalbama apie taikius siekius, norą įgyvendinti SSRS ir Lietuvos savitarpio pagalbos sutartį, o D šaltinis vaizduoja priverstinį Baltijos šalių prijungimą prie SSRS
  43. Požiūris: Vidurio Rytų Europos valstybės yra prievarta priklausomos nuo SSRS Pagrindimas: šalys yra laikomos narve, Chruščiovo rankose yra botagas; kai kurios valstybės žiūri su baime; viena valstybė (Jugoslavija) bando ištrūkti.
  44. Metai: 1956; Pagrindimas: Chruščiovo valdymo laikotarpis ir neramumai Vengrijoje
  45. Įvykis: Prahos pavasaris (neramumai/sukilimas Čekoslovakijoje); Metai: 1968
  46. Teiginys: Sovietų Sąjunga daug prisidėjo įtvirtinant socialistinių šalių suverenitetą. Pagrindimas: Jos buvo priklausomos nuo SSRS ir nebuvo suverenios. Teiginys: SSRS komunistų partija suteikė sąlygas savarankiškam valstybių socializmo vystymuisi. Pagrindimas: Rytų valstybių komunistų partijos nebuvo savarankiškos ir buvo priklausomos nuo centrinės SSRS komunistų partijos.
  47. Pagrindinė mintis: Visos VSO (Varšuvos sutarties organizacijos) valstybės įsipareigoja naudoti karinę jėgą kilus grėsmei komunizmui. Paaiškinimas: Į A.Dubčeką (Čekoslovakiją) šaudo ne tik SSRS, bet ir kitos VSO valstybės
  48. Judėjimas: „Solidarumas”  Veiksmai: Profesinių sąjungų streikai
  49. Įvykis: Karo padėties įvedimas Paaiškinimas: Norėta numalšinti Solidarumo judėjimą, karinė padėtis leido suimti Solidarumo lyderius.
  50. Pradėjo žlugti komunistinis režimas, kurį pradėjo keisti demokratinės valdžios; Seniau buvusias priklausomas valdžias pakeitė laisvos, nepriklausomos ir tautinės valdžios.

___________________________________________________________________________________________

Visą brandos egzaminų tvarkaraštį rasite čia.

Priėmimo į aukštąsias mokyklas terminus rasite čia. 

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu.