Sunkesni, nei tikėtasi, 1 dalies klausimai, sunkesnis klausimas, susijęs su transformatoriumi

Kaip pasakojo Mažeikių Gabijos gimnazijos abiturientas Orestas, egzaminas buvo gana įprastas, lyginant su ankstesnių metų užduotimis. Žinoma, buvo ir sunkesnių klausimų 1 dalyje: „Teko šiek tiek ilgiau prie jų pasėdėti“, - teigia dvyliktokas. 

2 ir 3 dalyse nebuvo nieko neįprasto, tik, pasak Oresto, gal šiek tiek sunkesnis buvo 6 klausimas su tranformatoriumi. 

Klausimo sąlygos formuluotė buvo tokia: 

„Pavaizduota transformatoriaus, kuriame elektros energijos nuostolių galima nepaisyti, schema (1 pav.). Transformatoriaus pirminėje apvijoje yra 11000, antrinėje - 600 vijų. Transformatoriaus pirminė apvija prijungta prie kintamosios elektros srovės tinklo, įtampos efektinė vertė yra 220 V, o kitimo dažnis lygis 50 Hz.“ Toliau buvo prašoma apskaičiuoti įtampos efektinę vertę transformatoriaus antrinės apvijos gnybtuose, kam lygus transformatoriaus antrinėje apvijoje indukuotos įtampos kitimo dažnis ir kt. 

Orestas jau po truputį dėliojasi ir planą, ką ir kur norėtų studijuoti. Pirmasis jo taikinys – programų sistemų studijos Kauno technologijos universitete. Tolesni prioritetai – šviesos technologijų ar kitos su lazeriais susijusios studijos Vilniaus universitete.

Fizikos mokytojai egzaminą vadino „pakankamai lengvai įkandamu“

Apie fizikos VBE atsiliepimą pateikė ir papildomo ugdymo akademijos „Alfa klasė“ mokytojai Aivaras Degenis ir Ąžuolas Šiukščius.

Šių metų valstybinis fizikos brandos egzaminas seka jau, regis, nustatytu šių metų egzaminų sesijos pavyzdžiu ir mokiniams pateikia tikrai pakankamai nesunkias, lengvai įkandamas ir nesiekiančias suklaidinti užduotis.

Egzamine pasigedome vadinamų „kabliukų“. Regis, nėra jokios užduoties, kuri reikalautų žymiai gilesnio fizikinio mąstymo ir į kurią sugebėtų atsakyti tik patys sumaniausi abiturientai. Tiesą sakant, egzamine yra ir kiek sunkesnių užduočių, kurios daliai mokinių gali pasirodyti šiek tiek sudėtingos, tačiau tai yra įprasta bet kuriam brandos egzaminui, siekiančiam patikrinti visas mokinio sukauptas žinias. 

Šiame egzamine, mūsų nuomone, yra plačiai išbandomas abituriento suvokimas apie fizikinių dydžių priklausomybės grafikus. Daugelyje užduočių mokinys turi gebėti juos analizuoti, išsitraukti iš jų naudingą
informaciją ir ją pritaikyti ar net pats juos brėžti. 

Palyginus su praeitų metų fizikos egzaminu galime teigti, jog šis buvo kiek lengvesnis, o lyginant su šiais metais vienuoliktokų rašytu tarpiniu patikrinimu drąsiai galime sakyti, jog šis brandos egzaminas buvo kur kas lengviau išsprendžiamas, atsižvelgus į mokinių turimą žinių lygį. 

Apibendrinant, manome, jog jeigu mokinys nuoširdžiai mokėsi, jam egzaminas tikrai turėjo pasirodyti gana lengvas, arba bent vidutinio, įprasto sudėtingumo.

Fizikos VBE struktūra

Fizikos VBE užduotis susideda iš trijų dalių: pirmojoje reikia atsakyti į 30 testo klausimų su 4 pateikiamais atsakymų variantais, antrojoje pateikiami klausimai iš fizikinių dydžių matavimo vienetų žinojimo ir uždaviniai, kurių atsakymas – tikslus skaičius, trečiojoje – sudėtingesnės užduotys, papildytos diagramomis, iliustracijomis, schemomis ir lentelėmis.

Kaip ir kitų valstybinių brandos egzaminų užduotyse, fizikos egzamino užduotyje taip pat apytiksliai 40 proc. užduoties taškų atitinka bendrąjį fizikos kursą, 60 proc. – išplėstinį.

Fizikos egzaminą laikantys kandidatai kartu su egzamino užduoties sąsiuviniu gaus ir užduoties priedą, kuriame bus pateiktos pagrindinės formulės ir konstantos iš egzamino programos.

Praėjusiais metais fizikos valstybinį brandos egzaminą išlaikė 96,9 proc. kandidatų.

___________________________________________________________________________________________

Visą brandos egzaminų tvarkaraštį rasite čia.

Priėmimo į aukštąsias mokyklas terminus rasite čia. 

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu. 

___________________________________________________________________________________________

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė