Taigi, išvydus egzaminų rezultatus, dažnai aplanko negatyvios mintys: ruošiantis įdėta tiek daug pastangų, o rezultatas – vidutinis ar netgi prastas. Ką daryti tokiu atveju?

Kartais gauti prastesnį pažymį – visiškai normalu, tačiau dėl prastesnio, nei tikėjomės, egzamino rezultato iš dalies ant kortos gali būti pastatytas ir mūsų likimas (bent jau taip atrodo pirmosiomis akimirkomis sužinojus rezultatus), tad suprantama, kad tai gali sukelti kur kas didesnį stresą. 

Pats svarbiausias patarimas – pasistengti įveikti nusivylimą ir suplanuoti kitus žingsnius. 

Nurimkite, duokite sau laiko apsiprasti su žinia

Artimieji bandys jus guosti, sakys, kad kitą kartą pasistengsite labiau ir pasiseks geriau, tačiau tokie teiginiai nelabai guodžia... Tad tiesiog leiskite sau išgyventi liūdesį ir nusivylimą, dirbtinai šių jausmų neslopinkite. Neužgniaužkite jausmų, išliekite nusivylimą, ypač jei sunkiai dirbote, kad gautumėte aukštą rezultatą, bet jums nepasisekė.

Pasiaiškinkite, kur suklupote

Skirkite šiek tiek laiko situacijos analizei: kas lėmė, kad nepavyko išlaikyti egzamino taip gerai, kaip tikėjotės? 

Dar kartą peržvelgę egzaminų atsakymus (jie buvo skelbiami ir Kurstoti.lt), žinosite, kur sulupote.

Daugelis abiturientų sėkmingai įveikia testines užduotis, bet suklumpa, kai reikia nagrinėti atvejus: pavyzdžiui, egzamine pateikiamas koks nors brėžinys, paveikslėlis, nuotrauka ar schema, o po to pateikiami keli susiję klausimai. Netinkamai identifikavus duomenis, iškart prarandama daug taškų. 

Taigi, kai jau žinosite egzamino rezultatus, galite susitikti su mokytoju, korepetitoriumi, klasės draugu, mama ar tėčiu ir paprašyti patarimo, kaip elgtis toliau. Mokytojai, korepetitoriai padės geriausiai išanalizuoti klaidas, identifikuoti spragas, kad tiksliai žinotumėte, ką padarėte ne taip, kodėl galėjote suklysti bei kokias strategijas naudoti, kad ateityje nekartotumėte šių klaidų. 

O laikas tikrai daro stebuklus! Kai jau būsite išanalizavę situaciją, geras patarimas – nukreipti mintis kažkur kitur.

Galite teikti apeliaciją

Per 2 d. d. nuo VBE rezultatų paskelbimo savo mokyklos administracijai galite pateikti apeliaciją. Teikiant apeliaciją, kartu galima nurodyti ir argumentus, kodėl nesutinkate su esamu rezultatu. Tiesa, prieš teikiant apeliaciją, vėlgi galima pasikonsultuoti su to dalyko mokytoju (jei po egzamino dar nebuvote susitikę), duoti jam peržiūrėti užduočių lapus, jei mokytojas to nepadarė. 

Tačiau atminkite, kad po svarstymo rezultatas gali ne tik padidėti, bet ir sumažėti. 2023 metų apeliacijų statistiką galite rasti šiame straipsnyje

Kaip susidoroti su blogu egzamino rezultatu? Pasistenkite „įjungti“ šaltą protą ir apskaičiuokite konkursinį balą

Kai sulauksite VBE įvertinimo, pasistenkite mąstyti šaltu protu: kokią įtaką gautas įvertinimas darys stojant į universitetą arba kolegiją? Ne visada prastesnis rezultatas yra pasaulio pabaiga: kariais būtent šio egzamino svoris bendrajame konkursiniame bale gali būti mažiau lemtingas ir stipriai nepaveikti jūsų konkursinio balo. Kai tik išsamiau pasidomėsite, gali būti, kad visos negatyvios mintys išsisklaidys. 

2024 metų konkursinio balo skaičiuoklę rasite šiame puslapyje.  Naudotis skaičiuokle – gana paprasta: pasirinkite studijų programą, tuomet suveskite egzaminų rezultatus ir metinius dalykų pažymius. Jei konkursinis balas yra bent 5,4 ar aukštesnis, tikrai turite galimybę studijuoti aukštojoje mokykloje. 

Pasitarkite su studijų konsultantu

Jei nesate tikri, ar konkursinis balas yra pakankamas norint įstoti į pageidaujamą specialybę, informacijos ieškokite žurnale „Kur stoti 2024“. Čia skelbiama, su kokiais konkursiniais balais 2023 m. studentams pavyko įstoti į aukštąsias mokyklas. 

Taip pat norėdami įstoti į pageidaujamą specialybę, atitinkamai galite strateguoti ir pildydami prašymą LAMA BPO sistemoje. Daug naudingų patarimų jums gali duoti studijų konsultantai, aukštųjų mokyklų priėmimo komisijų atstovai, galiausiai, net ir karjeros konsultantai. Jie jau yra bendravę su abiturientais, kuriems išlaikyti egzaminus pavyko ne taip gerai, kaip tikėjosi, todėl padės parengti veiksmų planą, pasiūlys alternatyvų, apie kurias galbūt net nebuvote pagalvoję, ir pagal egzaminų rezultatus tinkamai susidėlioti pageidavimų sąrašą. 

Visuomet išlieka galimybė egzaminą / egzaminus perlaikyti 

Jei egzamino rezultatai, atrodo, užveria kelius į svajonių studijas ir nė vienas iš aptartųjų patarimų jums nėra aktualus, nes vis tiek nieko nepavyks padaryti, visuomet galima egzaminą perlaikyti kitais metais. Per tuos metus galėsite dirbti savarankiškai ar su korepetitoriumi, jau reikės ruoštis tik vienam, o ne iškart keliems egzaminams, tad sudėtinga tikrai neturėtų būti. 

Galėsite imti laisvus metus (kurie dar vadinami „gap year“), per juos keliauti, padirbėti ir užsiimti kitomis veiklomis. Ir nors, žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, gali būti truputį liūdna, kad daugelis klasės draugų kažkur įstos, o jūs – ne, bet patikėkite: tie laisvi metai kaip tik gali išeiti į naudą ir padėti sukaupti kur kas vertingesnės patirties. 

___________________________________________________________________________________________

Visos 2024 m. bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas datos.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu. 
___________________________________________________________________________________________

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė