Norėdami apsilankyti renginyje, turėsite išsiaiškinti, kada ir kur atvykti, ar reikia iš anksto registruotis ir t. t. Galbūt norėsite pasiaiškinti galimybes gauti stipendiją, studentų mainų programų alternatyvas, praktikos galimybes ir kt. 

Taigi, jei norite gauti kuo daugiau informacijos apie dominančias aukštąsias mokyklas, pirmiausia susidarykite jų sąrašą, o tada jų interneto svetainėse stebėkite, kada tos atvirų durų dienos vyks. Juk net paprastų marškinėlių mes neįsigyjame jų nepasimatavę, tad kaip galima „nepasimatuoti“ studijų ar aukštosios mokyklos? Tuo metu, kai jau reikės pildyti studijų prašymą, bus kur kas lengviau priimti pagrįstą sprendimą, nes jau būsite susidarę aiškesnę nuomonę. 

Taigi, ką daryti, kad aukštųjų mokyklų gimnazistams organizuojami renginiai būtų kuo naudingesni? 

Pasiruoškite veiksmų planą

Kurios aukštosios mokyklos labiausiai patraukė jūsų dėmesį? O kurios iš jų organizuoja studijas, kurias norėtumėte rinktis? Tuomet kokie reikalavimai keliami stojantiesiems? Atsakę į šiuos klausimus, galėsite sudaryti trumpą aukštųjų mokyklų sąrašą. 

Jau tada galėsite pradėti medžioti informaciją, kada kiekvienoje įstaigoje numatoma atvirų durų diena. 

Užsiregistruokite į atvirų durų dieną

Svarbiausia, ką galite nuveikti prieš renginį – į jį užsiregistruoti. Taip tiesiogiai gausite naujausią ir aktualiausią informaciją. Taip pat atvirų durų dienų metu gali vykti specialūs renginiai, paskaitos, informaciniai užsiėmimai, kuriems reikalinga atskira registracija.  

Susiplanuokite, kada ir kaip nuvyksite į aukštąją mokyklą, įsitikinkite, kad liks pakankamai laiko geriau pasidairyti po jos erdves ir bent kiek įsijausti į studentišką gyvenimą.

Susidarykite ir kiekvienos atvirų durų dienos tvarkaraštį

Atvirų durų dienos – tikras skirtingų veiklų spiečius: vienu metu aukštojoje mokykloje vyks įvairūs renginiai: paskaitos, informaciniai užsiėmimai ir pramoginiai renginiai. 

Renginio koordinatoriai padės laikytis plano, tačiau nepamirškite atkreipti dėmesį į jums aktualius dalykus. Be to, kiekvienai veiklai skirkite pakankamai dėmesio, pasistenkite, kad veiklos būtų kuo įvairesnės. Pavyzdžiui, tikriausiai nekokia mintis būtų dalyvauti vien tik pramoginiuose aukštosios mokyklos renginiuose. 

Gerai ištyrinėkite studentų miestelį

Kai jau būsite studentų miestelyje, pasivaikščiokite ir pasistenkite pajusti, ar jums patinka ši vieta.

Kokie studentų klubai veikia? Galbūt galima jungtis prie sporto komandų? O kaip apie studijas atsiliepia bakalauro studijų studentai? Tai puikūs klausimai (juk klaidingų klausimų nebūna, ar ne?). Į visus juos tikrai atsakys patys geriausi ekspertai – esami studentai.

 Jei šiek tiek riboja laikas, pirmenybę teikite jus dominantiems fakultetams. Pavyzdžiui, jei domitės gamtos mokslų krypties studijomis, nueikite į laboratorijas, apžiūrėkite įrangą: ar viskas atitinka jūsų lūkesčius?

Apsilankykite studentų bendrabučiuose

Jei studijuoti ketinate persikelti į kitą miestą ir neliksite tėvų namuose, būtinai apžiūrėkite studentų bendrabučius. Juos aprodyti gali ir patys studentai, tad paklauskite, kokių iššūkių kyla čia gyvenant, kas jiems patinka, o kas ne, kuo skiriasi kambariai, kokių papildomų paslaugų galima gauti ir kokiais patogumais naudotis gali studentai?

Atvirų durų dienos metu užduokite klausimus

Ar pamenate klausimus, kuriuos užsirašėte dar tik planuodami apsilankyti atvirų durų dienose? Pasikalbėkite su dėstytojais ir studentais, kuriuos sutiksite renginiuose, apie universiteto ar kolegijos gyvenimą, studijų reikalavimus bei ką iš tikrųjų reiškia studijuoti toje aukštojoje mokykloje. 

Kalbėkitės, tarkitės ir su tėvais

Tėvai mums linki tik gero. Kantriai tėvams aiškinkite apie savo pasirinkimus, pasakykite, kokiu keliu norite keliauti toliau. Taip pat galite prašyti tėvų pagalbos. Leiskite tėvams suprasti, kad vertinate jų paramą, o jei jaučiatės sutrikę ar sunku priimti sprendimus, paprašykite jų patarimo. Tėvai gali padėti suformuluoti tinkamus klausimus, parodyti kryptį – juk jie turi kur kas daugiau gyvenimiškos patirties.

Viską apgalvokite – susidėliokite visus taškus ant „i“

Po atvirų durų dienos būtinai atlikite mini apžvalgą – užsirašykite pastebėjimus, įvertinkite patirtį. Tai puiki galimybė nuspręsti, kurios aukštosios mokyklos jums patiko labiausiai, o kurios mažiausiai. Pagalvokite, kur dar tikrai norėtumėte sugrįžti dar kartą, o kur – galbūt praleisti mažiausiai kelerius ateinančius savo gyvenimo metus?

Artimiausi renginiai gimnazistams ir būsimiesiems studentams

  • Spalio 21–25 dienomis Vilniaus universitetas organizuoja renginį „Studentas vienai dienai“. Daugiau informacijos apie paskaitas, renginius, registracijos formą rasite paspaudę ant šios nuorodos.
  • Spalio 22 d. Šiaulių valstybinė kolegija organizuoja atvirų durų dieną „Naujų patirčių maratonas“. Daugiau informacijos rasite čia.
  • Lapkričio 8 d. atvirų durų dieną organizuos ir Mykolo Romerio universitetas. Daugiau informacijos rasite šiame puslapyje.

Taip pat būsimiesiems studentams aktualių kalendorių rasite LAMA BPO interneto svetainėje. Joje galėsite užsiprenumeruoti naujienas ir stebėti, kokiais renginiais aukštosios mokyklos praturtina moksleivių kasdienybę. 

Paprasčiausias būdas nepraleisti dominančios aukštosios mokyklos renginių – tiesiog užsiprenumeruoti naujienas ir sekti socialinių tinklų paskyras.

___________________________________________________________________________________________

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė