Brandos egzaminų naujovės 2025 m. sesijoje

Pirmiausia abiturientams labai svarbu susipažinti su reikalavimais renkantis studijas - tai ir yra esminis raktas priimant sprendimus. 

Abiturientai, norintys 2025 m. gauti brandos atestatą, turės būti išlaikę mažiausiai 3 brandos egzaminus. Anksčiau abiturientams užtekdavo laikyti tik 2 egzaminus (vienas iš jų buvo privalomasis mokyklinis arba valstybinis lietuvių k. egzaminas, o kitas – pasirenkamasis egzaminas arba brandos darbas). 

Taigi, jei ketinate stoti į aukštąją mokyklą, reikės laikyti:

•    Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą (privalomąjį);
•    Matematikos valstybinį brandos egzaminą (privalomąjį);
•    Dar vieną laisvai pasirinktą valstybinį egzaminą. 

Stojantiesiems į menų studijų krypčių programas bus aktualūs lietuvių k. ir literatūros bei laisvai pasirinkto VBE rezultatai. 

Svarbu atkreipti dėmesį, kad 2025 m. suvienodinami reikalavimai stojant tiek į valstybės finansuojamas, tiek ir į nefinansuojamas studijų vietas

Svarbu: IV gimnazijos klasėje pasirinktus dalykus galima keisti, tačiau mokiniai privalės laikyti naujai pasirinktų dalykų egzamino I dalį.

2024–2025 m. m. nebelieka mokyklinių egzaminų, visi brandos egzaminai bus valstybiniai. Taigi, mokiniai turės tik vieną galimybę įgytas žinias bei gebėjimus pademonstruoti per egzaminą, tačiau dvejų metų mokymosi turinys bus suskaidomas į mažesnes dalis. 

Mokiniams bus siūlomi ir 3 nauji valstybiniai brandos egzaminai: filosofijos, ekonomikos ir verslumo bei inžinerinių technologijų. 

III–IV gimnazijos klasėse lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos bus mokomasi pagal bendrojo arba išplėstinio kurso programą, tad atitinkamai organizuojami du atskiri – bendrojo ar išplėstinio kurso – valstybiniai brandos egzaminai. 

Pageidaujantieji galės rengti brandos darbą. Jis nėra laikomas valstybiniu egzaminu, tačiau už jį galima gauti papildomų balų stojant į aukštąją mokyklą. 

Minimalūs egzaminų reikalavimai nuo 2025 metų

Vienas dažniausiai užduodamų klausimų - kiek taškų reikės surinkti, kad egzaminas būtų išlaikytas? Brandos egzaminas bus išlaikytas surinkus 35 iš 100 galimų taškų (anksčiau taikyta egzamino išlaikymo riba – 16 taškų iš 100 galimų). 

Taškai į balus bus konvertuojami tokiu principu: prie taškų bus pridedami 5 vienetai: taip bus gaunamas atitinkamas balų kiekis. Pavyzdžiui, jeigu abiturientas surinks 35 taškus, atitinkama gaus 40 balų, jei 55 taškus, atitinkamai gaus 60 balų, ir t. t. 

40 proc. įvertinimo (atitinkamai iki 40 taškų) bus galima surinkti jau prieš pagrindinę egzaminų sesiją tarpinių patikrinimų III ir IV gimnazijos klasėje metu, o pagrindinės sesijos metu – iki 60 taškų.

Brandos atestate įrašomi tiek tarpinio patikrinimo rezultatai, tiek bendras valstybinio brandos egzamino rezultatas.

VBE rezultatai – priklausomai nuo to, į kokią aukštąją mokyklą stosite

VBE balų reikalavimai stojantiesiems į universitetus nuo 2025 m. 

Jei ketinate stoti į Lietuvos universitetus, tuomet VBE įvertinimų aritmetinis vidurkis turi prilygti pagrindiniam mokymosi pasiekimų lygiui, t. y. būti ne žemesnis nei 50 balų. Paprasčiau tariant, jei abituriento egzaminų įvertinimai 50–85 balai, laikoma, kad jo mokymosi pasiekimų lygis yra pagrindinis. 

VBE balų reikalavimai stojantiesiems į kolegijas nuo 2025 m. 

Jei ketinate stoti į mūsų šalies kolegijas, tuomet VBE įvertinimų aritmetinis vidurkis turi prilygti patenkinamam mokymosi pasiekimų lygiui, t. y. būti ne žemesnis nei 41 balas.

Konkursiniai balai stojantiesiems į aukštąsias mokyklas

Minimalūs pereinamieji konkursiniai balai stojant į aukštąsias mokyklas 2025 m. 

Įprastai konkursinius balus aukštosios mokyklos nustato pavasarį, prieš prasidedant bendrajam priėmimui birželio 1 d. 

Kiekvienos aukštosios mokyklos administracija individualiai nustato stojamojo balo kartelę. Pavyzdžiui, 2024 m. daugelis universitetų išlaikė ankstesniąją 5,4 balo pereinamąją ribą, tačiau buvo universitetų, į kuriuos buvo galima įstoti su minimaliu 4,32 konkursiniu balu: tai pati žemiausia kartelė, kurią turėjo pasiekti svajojantieji apie universitetines studijas. 

Kolegijos buvo kur kas liberalesnės: į jas stojant konkursinis balas buvo nuo 1 iki 3,20.

Kaip sudaromi konkursiniai balai?

Konkursinis balas yra skaičiuojamas iš reikalingų tai studijų programai mokomųjų dalykų brandos egzaminų ar dalykų metinių pažymių įvertinimų. Dažniausiai konkursinis balas sudaromas iš 4 brandos atestato dalykų įvertinimų. Jie padauginami iš svertinių koeficientų (atitinkamai 0,4 arba 0,2), o gauta suma ir yra stojančiojo konkursinis balas. 

Išsamiai konkursinio balo sudarymo principai aprašyti šioje Mykolo Romerio universiteto parengtoje prezentacijoje

Šiame puslapyje galite rasti ir išbandyti 2024 metų konkursinio balo skaičiuoklę. Atsižvelgiant į naujuosius reikalavimus konkursinio balo skaičiuoklė 2025 m. bus atnaujinta.

Papildomi balai stojant į aukštąsias mokyklas

Jei norite padidinti savo šansus įstoti į aukštąją mokyklą, jau dabar galite imtis veiklų, padėsiančių pelnyti daugiau balų stojant. Jie skiriami už ilgalaikę savanorystę, savanorišką tarnybą ir kt. 

Išsamiau skaitykite:

Už ką stojant į aukštąsias mokyklas pridedama papildomų balų? 

Lentelę, už kokius pasiekimus skiriama papildomų balų stojant, rasite šiame tinklalapyje

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė