Taigi, kiek kainuoja studijos Didžiojoje Britanijoje? 

Pastaruoju metu didžiausią išlaidų universitete dalį sudaro pačių studijų kaina. Daugelis studentų ima paskolas, kad galėtų susimokėti už bakalauro studijas. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog Didžiojoje Britanijoje studentų išlaidos skiriasi priklausomai nuo gyvenamosios vietos, pasirinko universiteto, ar studentas yra šalies pilietis, ar užsienietis, ir kt. 

Užsienio studentai už mokslą per metus turi mokėti nuo ~11–12 tūkst. iki 45 tūkst. svarbų sterlingų (GBP,) priklausomai nuo universiteto ir studijų programos. 

Tačiau dramatizuoti šių skaičių tikrai nereikėtų. Pasak edukacinės bendrovės „KALBA“ vadovo, karjeros konsultanto Ryčio Jurkėno, Didžiojoje Britanijoje yra nemažai universitetų, kurie užsienio studentams taiko tokias pačias kainas, kaip ir britams (nuo 9250 svarų sterlingų per metus). Gaunant stipendijas mokslo kaina gali mažėti iki 6000 tūkstančių svarų. Deja, galimybės studijuoti nemokamai Didžiojoje Britanijoje  nėra.

Studijų kainos vietiniams studentams

•    Anglija, Velsas: 925¬0 GBP; 
•    Šiaurės Airija: 4750 GBP Šiaurės Airijos studentams arba 9250 GBP kitiems Jungtinės Karalystės studentams; 
•    Škotija: daugumai Škotijos studentų nemokamai arba tie patys 9250 GBP kitiems studentams. 

Ši reguliari studijų Didžiojoje Britanijoje kaina nustatyta dar 2017 metais, tačiau 141 Jungtinės Karalystės universitetą jungianti grupė jau kurį laiką, atsižvelgusi į infliaciją, teikia pasiūlymus metinę studijų kainą pakelti iki 12–13 tūkst. GBP. Vis garsiau kalbama, kad nedidinat mokesčių už mokslą ir be didesnio vyriausybės finansavimo gali suprastėti studijų kokybė, kai kurios aukštosios mokyklos apskritai gali nebeišsilaikyti. 

Kiek kainuoja studentų apgyvendinimas Didžiojoje Britanijoje? 

Remiantis 10-ies Didžiosios Britanijos universitetinių miestų duomenimis, būsto nuomos kainos pastaraisiais metais stipriai išaugo. Remiantis Aukštojo mokslo politikos instituto (HEPI) ir Būsto labdaros organizacijos „Unipol“ tyrimais, vidutinė metinė būsto nuomos kaina 2023–2024 m. šoktelėjo iki 7475 GBP. 

Palyginimui, 2021–2022 m. per metus studentams būstas vidutiniškai atsieidavo 6520 GBP. Tiesa, atkreipkite dėmesį, kad į šiuos duomenis neįtraukti didieji miestai Londonas ir Edinburgas.

Kaip informavo HEPI, paskolos gyvenimo išlaidoms padengia tik vidutines nuomos kainas, o be šeimos paramos ar dirbdami ne visą darbo dieną, studentai, padengę būsto išlaidas, tiesiog gali nebeturėti pinigų pragyvenimui. 

Tačiau yra viena išeitis – pigiau apsigyventi universitetui priklausančiuose būstuose. Tačiau ir juose kainos nėra tokios žemos – nuo 4500–6500 GBP per metus. 

Studentai, studijuojantys Didžiojoje Britanijoje, lėšų taip pat turi skirti ir kitiems ženkliems kasdieniams poreikiams – maistui, transportui, studijų medžiagai, galiausiai, laisvalaikio veikloms. 

Didžiosios Britanijos Universitetų ir koledžų priėmimo tarnybos (UCAS) tyrimas, kuriame buvo apklausta maždaug 500 respondentų, parodė, kad 2022 m. pab. studentai pragyvenimui per savaitę išleido vidutiniškai apie 219 GBP. 

2023 m. birželio mėn. HEPI informavo, kad daugiau nei pusė studentų turėjo darbą. Studentų paskolų bendrovė teigia, Didžiosios Britanijos aukštųjų mokyklų absolventai studijas baigia turėdami vidutiniškai 44 940 GBP skolą, sukauptą per studijų metus.

Didžiojoje Britanijoje nėra užsienio studentams pritaikytos paskolų sistemos, tačiau jauniems žmonėms sudaromos palankios galimybės dirbti. „Pagal galimybes rinktis studijų programas anglų kalba Didžioji Britanija kol kas yra viena palankiausių studijuoti krypčių“, – teigia R. Jurkėnas.

Ar, turint universiteto diplomą, galima tikėtis didesnio atlyginimo? 

Remiantis Aukštojo mokslo statistikos agentūros (HESA) duomenimis, dauguma absolventų gali tikėtis uždirbti daugiau nei studijas vis dar tęsiantys studentai ar apskritai nestudijuojantys žmonės. 

Ta pati agentūra HESA 2020–2021 m. organizavo aukštųjų mokyklų absolventų apklausą, po kurios paaiškėjo, kad vidutinis atlyginimas per vienerius metus praėjus 15 mėn. po studijų baigimo (ir atitinkamai laipsnio įgijimo) siekė 29 699 GBP. 

Tiesa, uždarbį labai lemia pasirinktos studijos (sritis) ir universitetas. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos IFS ekspertų grupės tyrimai rodo, kad moterys, studijavusios menus ir kalbas, uždirbo tiek pat, kiek būtų uždirbusios, jei apskritai nebūtų stojusios į universitetą ir įgijusios laipsnio. 

Moterys, studijavusios teisę, ekonomiką ar mediciną, per savo karjerą uždirbo 250 tūkst. daugiau nei būtų uždirbusios, jei nebūtų įgijusios išsilavinimo. 

Vyrai, pasirinkę menų specialybes, per visą gyvenimą uždirbo mažiau, nei būtų uždirbę, jei apskritai nebūtų lankę universiteto. O vyrai, baigę medicinos ar ekonomikos studijas, uždirbo per 500 tūkst. GBP daugiau, nei atitinkamo išsilavinimo neturintys darbuotojai. 

Didžiosios Britanijos švietimo labdaros organizacijos „Sutton Trust“ atliktas tyrimas rodo, kad universitetinės studijos studentams iš vargingesnių šeimų gali padėti uždirbti daugiau, nei uždirbo jų tėvai. 

Tačiau tik penktadalis absolventų iš vargingiau gyvenusių šeimų pateko tarp 20 proc. daugiausiai uždirbančiųjų. Šiame sąraše beveik pusė absolventų nurodė baigę privačias mokyklas.

Apibendrinant, bet kokiu atveju akivaizdu, kad universitetinės studijos suteikia daugiau socialinio mobilumo.

___________________________________________________________________________________________

Pagal BBC ir kitų šaltinių informaciją parengė Rūta Anusevičienė