Kada šiemet planuojama paskelbti brandos egzaminų rezultatus?

Kol kas tiksli data, iki kada turėtų būti paskelbti visų VBE atsakymai, dar neįvardyta. Tačiau rezultatų šiųmečiai abiturientai tikrai turėtų sulaukti iki liepos mėn. vidurio. Kai tik gausime tikslesnių duomenų, iškart jus informuosime.

Kaip numatoma šiame teisės akte, „Valstybinių brandos egzaminų vėliausią galimą rezultatų skelbimo datą nustato švietimo, mokslo ir sporto ministras. Konkrečias valstybinių brandos egzaminų rezultatų skelbimo datas per tris dienas nuo Valstybinių brandos egzaminų vertinimo komiteto posėdžio, patvirtinusio rezultatus, dienos nustato Nacionalinės švietimo agentūros direktorius ir skelbia jas viešai Nacionalinės švietimo agentūros interneto svetainėje bei informacinėje sistemoje NECIS.“

Kada egzaminų rezultatai buvo paskelbti pernai?

2023 m. pagrindinės brandos egzaminų sesijos rezultatai buvo paskelbti liepos 13 d., o pakartotinės sesijos – liepos 14 d. (keliomis dienomis anksčiau, nei planuota, nes pirminė pakartotinės sesijos rezultatų skelbimo data buvo ne anksčiau nei liepos 17-oji). 

Pernai Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) pirmųjų 6 valstybinių brandos egzaminų – lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, užsienio kalbos (vokiečių ir prancūzų), geografijos bei biologijos – rezultatus paskelbė liepos 11 d. Taigi, netrukus, po 2 dienų, buvo paskelbti ir likusiųjų egzaminų rezultatai.

Kur 2024 m. galima rasti brandos egzaminų rezultatus? 

Jau nuo 2022 m. veikia brandos egzaminų kandidatų darbų demonstravimo ir rezultatų skelbimo sistema. Ją galima rasti spustelėjus šią nurodą.

Prie egzaminų rezultatų skelbimo sistemos abiturientai gali jungtis su mokykloje gautu kandidato kodu ir vienkartiniu slaptažodžiu (paskutiniais 4 asmens kodo skaitmenimis). Jungiantis pirmą kartą, būtina pasikeisti slaptažodį. 

Egzaminus laikę abiturientai prie sistemos prisijungti galės ir per administracinių ir viešųjų elektroninių paslaugų portalą „Elektroniniai valdžios vartai“.

Iš kur gauti prisijungimus prie egzaminų rezultatų skelbimo sistemos jau anksčiau mokyklą baigusiems, bet šiemet perlaikiusiems egzaminą / egzaminus jaunuoliams? Jiems mokyklos administracija išduos naujus prisijungimo duomenis. Dauguma abiturientų prisijungimus gavo atėję laikyti egzamino (-ų). 

Ką daryti, jei nepavyksta prisijungti prie egzaminų rezultatų skelbimo sistemos? 

Jei nepavyksta prisijungti nei vienu iš galimų būdų (per el. valdžios vartus arba su prisijungimo vardu bei slaptažodžiu) pabandžius kelis kartus, kreipkitės el. paštu rezultatai@nsa.smm.lt. Laiške nurodykite savo vardą, pavardę bei prisijungimo vardą. Slaptažodis bus atkurtas į pirminį. 

Jei pamiršote ar pametėte pradinius prisijungimo duomenis, kreipkitės į savo mokyklą: jos administracija iš naujo pateiks šią informaciją.

Jei pamiršote slaptažodį, kurį pakeitėte jungdamiesi pirmą kartą, pasinaudokite funkcija „Pamiršote slaptažodį?“. Įvedus el. pašto adresą, kurį nurodėte savo paskyroje, bus išsiųsta nuoroda, kuri leis slaptažodį atkurti. 

Iki kada 2024 m. galima teikti apeliacijas?

Kaip ir anksčiau, po rezultatų paskelbimo per dvi darbo dienas mokiniai savo mokyklos vadovui gali pateikti apeliaciją. Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, mokiniai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu. 

Apeliacijos išnagrinėjamos ne vėliau kaip per 3 savaites nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Ar stojimo dokumentus pildyti jau dabar, ar sulaukus egzaminų rezultatų?

Bendrasis priėmimas prasidėjo ir prašymai studijuoti universitetuose bei kolegijose priimami jau nuo birželio 1 dienos, tačiau po valstybinių rezultatų paskelbimo pastebimas labai didelis stojančiųjų suaktyvėjimas. Taip yra dėl to, kad gavus tikslius įvertinimus, galima sužinoti savo konkursinį balą ir atitinkamai strateguoti.

Pavyzdžiui, jei konkursinis balas – žemesnis, nei tikėtasi, į prioritetų sąrašą galima įrašyti specialybes ne tik universitetuose, bet ir kolegijose, o galbūt pasirinkti aukštąją mokyklą, į kurią stoja mažiau studentų, todėl konkurencija atitinkamai šiek tiek mažesnė.

Taip pat pirmiausia galima įrašyti valstybės finansuojamas, o po to – nefinansuojamas studijas. Taigi, žinant visus rezultatus stojimo prašymas jau pildomas ne „iš akies“. Tačiau gera žinia – ta, kad prašymus studijuoti galima koreguoti iki pat pagrindinio priėmimo pirmojo etapo pabaigos, t. y. liepos 24 d. 12 val. 

Prašymai studijuoti teikiami bendrojo priėmimo Lamabpo.lt informacinėje sistemoje.

Visos 2024 m. bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas datos.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu. 

___________________________________________________________________________________________

Informaciją paruošė Rūta Anusevičienė