Įsivaizduokite: patogiai įsitaisote Balio paplūdimyje ir ruošiate projektą. O gal klaidžiojate po Portugalijos senamiestį ieškodami kavinės, kurioje puikus belaidis internetas, nes netrukus laukia skambutis per „Zoom“ platformą?

Visa tai pasirinkusiems klajoklišką gyvenimo būdą nėra neįgyvendinama fantazija: tai gali tapti tikrų tikriausia realybė. Taigi, kokių privalumų ir trūkumų turi šis gyvenimo būdas, ar jis apskritai jums tiktų?

Skaitmeniniai klajokliai – kas jie?

Skaitmeniniai klajokliai (angl. digital nomand) – sąvoka, apibūdinanti naują nuotoliniu būdu dirbančių žmonių kartą. Kitaip tariant, tai žmonės, dirbantys iš skirtingų pasirinktų vietų, o ne iš to paties biuro. Tai į keliones orientuotas darbo stilius. 

Dėl technologijų pažangos ir vis dar populiarėjančio nuotolinio darbo modelio skaitmeniniai klajokliai turi galimybę dirbi iš bet kurio pasaulio kampelio. Laikinais jų namais tampa bendradarbystės erdvės ar vadinamieji hosteliai, kur nakvynė kartais nekainuoja nė keliolikos eurų.

Kaip žinoti, ar jums tiktų gyvenimo būdas, kai keliaujama dirbant, o dirbama keliaujant?

Tiesa, prieš tai – šiek tiek statistikos. Save kaip skaitmeninius klajoklius identifikavo net 17,3 mln. amerikiečių. 

Ko reikia, kad galėtumėte tapti prie darbo vietos neprisirišusiu darbuotoju? 

•    turite sugebėti rasti motyvacijos ne tik sotintis kelionės įspūdžiais, bet ir dirbti;
•    svarbiais momentais turite gebėti teikti pirmenybę darbui, o ne keliavimui; 
•    Privalu gebėti prisitaikyti prie įvairaus komforto lygių.

Beje, šiuo atveju neužteks vien meilės kelionėms: reikia daug disciplinos, gebėti susikaupti ir dirbti ne tik visiškoje tyloje, bet ir šurmulyje, neturint darbo stalo ir t. t.

Jeigu pavyko rasti darbą, kurį galima dirbti nuotoliniu būdu, pirmiausia galite išbandyti trumpas keliones: pavyzdžiui, 1–2 sav. išvykti dirbti į kaimyninę šalį, o sėkmės atveju keliauti ir toliau.

6 privalumai, kodėl verta keliauti ir dirbti

1.    Galimybė nuolat aplankyti naujas vietas, pažinti kitas kultūras ir plėsti akiratį.
2.    Lankstumas. Tikriausiai darbo laiką teks derinti pagal atitinkamos šalies laiko juostą, bet kartais tam tikromis valandomis vis tiek reikės būti „online“. Tačiau daugeliu atvejų patys vis tiek galėsite paskirstyti ir kontroliuoti savo darbo laiką, susikurti tinkamą darbo ir poilsio rutiną. 
3.    Taupesnis gyvenimas. Lietuvoje, taip pat ir daugelyje kitų šalių būto nuomai ir išlaikymui gali tekti išleisti net iki pusės atlyginimo. O, pavyzdžiui, Azijoje ar Centrinėje Amerikoje pragyvenimo išlaidos gali būti kur kas mažesnės. Tai reiškia, kad daugiau lėšų liks patirtims, taupymui ar pasyvioms pajamoms užsitikrinti. 
4.    Galimybė susipažinti su naujais žmonėmis. Darbuotojai-klajokliai nuolat susipažįsta su naujais žmonėmis. Balyje, Tailande ar Portugalijoje kuriasi bendradarbystės erdvės, kuriose galima susipažinti su žmonėmis iš viso pasaulio. 
5.    Įgūdžių ugdymas. Darbas iš skirtingų fizinių vietų – tai ir puiki galimybė kaupti patirtis, mokytis. Gebėjimas prisitaikyti prie skirtingų kultūrų, darbas skirtingose laiko juostose, interneto ryšio trikdžiai dirbant iš kavinės ir panašūs įvykiai grūdina asmenybę ir lavina problemų sprendimo įgūdžius. 
6.    Geresnė savijauta. Kažkas džiaugiasi atitrūkęs nuo rutinos, o po pasaulį klajojantys darbuotojai realizavo idėją nuo visko pabėgti ilgesniam laikui. Buvimas skirtingoje aplinkoje teigiamai veikia asmeninį augimą, psichologinę bei fizinę gerovę.

Kodėl toks gyvenimo būdas gali jums netikti? 6 trūkumai 

1.    Ryšio problemos. Nors darbas atokiame Balio paplūdimyje ir skamba patraukliai, tačiau ten rasti gerą belaidį interneto ryšį gali būti sudėtinga. Taigi gali būti sunku dalyvauti vaizdo pokalbiuose ar klausytis vebinarų. 
2.    Vienatvė. Nors sutiksite daug naujų žmonių, bet netenkate kokybiško laiko su šeima ir draugais: vėlgi su jais teks bendrauti nuotolinėmis priemonėmis.
3.    Vizų keliami iššūkiai. Kai kuriose šalyse dėl taikomų ribojimų negalėsite apsistoti ilgesniam laikui. 
4.    Sveikatos priežiūros paslaugos. Labai svarbu rasti tokiam gyvenimo būdui tinkantį sveikatos draudimą, antraip patirsite daug išlaidų. 
5.    Nestabilūs finansai. Laisvai samdomas darbas kartais gali reikšti, kad pajamos bus nenuspėjamos, kartais išlaidos gali jas viršyti. Taigi, reikia pagalvoti apie santaupas „juodai dienai“ ir kitus finansinius saugiklius.
6.    Nuolat turėsite gyventi prisitaikymo režime: teks perprasti naujos šalies papročius, įstatymus, gyventi nepatinkančiuose būstuose ir t. t. 

Kaip sėkmingai dirbti ir keliauti? 

Klajoklio gyvenimas neabejotinai suteikia daug galimybių, lankstumo ir laisvės. Tačiau jam reikia kruopščiai pasiruošti, viską suplanuoti. Taigi, keli patarimai, ką svarbu apgalvoti ir suplanuoti. 

Ką mokate geriausiai, kas jums sekasi? Baigę mokyklą ar studijas, galite pradėti ieškoti darbų, atitinkančių jūsų įgūdžius, žinias bei įgytą patirtį. 

Planuokite finansus. Prieš leidžiantis į kelionę, kurios metu planuojate ne tik turistauti, bet ir dirbti, pirmiausia reikia susitaupyti šiek tiek pinigų – skubiosios pagalbos fondą, kad jei kažkas nutiktų, neįstrigtumėte ten per ilgai. 

„Apsiginkluokite“ technologijomis: investuokite į kokybišką nešiojamąjį kompiuterį, puikiai ryšį gaudantį mobilųjį telefoną ir t. t.

Nuolat mokykitės. Pasaulis nestovi vietoje, todėl neužmikite ant laurų ir nuolat semkitės žinių. Tai galite padaryti dalyvaudami internetiniuose kursuose, mokymuose ir kt. Tobula, jei dirbant ir keliaujant dar pavyks ir studijuoti: šiuolaikinės aukštosios mokyklos suteikia ir tokią galimybę!

Prisijunkite prie kitų keliautojų bendruomenės: susirasite bendraminčių, draugų, gausite atsakymus į aktualius klausimus.

Iš anksto pasidomėkite, ko prireiks norint trumpam apsigyventi konkrečioje šalyje. Pirmiausia susidarykite šalių, į kurias patenkama tik turint vizas, sąrašą.

Pasikonsultuokite su draudėjais ir įsigykite geriausiai jūsų poreikius atitinkantį sveikatos draudimą.
Pasidomėkite vietinėmis kultūromis – jų papročiais, etiketo taisyklėmis, darbo etika ir t. t. Tai padarę, išvengsite nemalonių nutikimų, greičiau adaptuositės.

___________________________________________________________________________________________
Visos 2024 m. bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas datos.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu. 

___________________________________________________________________________________________

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė