Kartu rengia programas 

„Utenos kolegija yra vienintelė auštoji mokykla mūsų apskrityje, aprėpiančioje Utenos, Anykščių, Molėtų, Visagino, Ignalinos bei Zarasų rajonus. Ji rengia specialistus, kurie reikalingi šio krašto įmonėms.

Pastaruoju metu visoje Lietuvoje įmonėms sunku prisikviesti specialistų – inžinierių. Paprastai  jaunimas retokai renkasi šios pakraipos studijas. Bet Utenos kolegija kasmet sėkmingai išleidžia būrį informacinių sistemos inžinerijos, automatinio valdymo sistemų specialistų“, – sako  Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo direktorius Jurgis Dumbrava. 

Anot jo, kolegijoje populiari  ir apskaitos specialybė, nes absolventai regiono įmonėms taip pat reikalingi ir nesunkiai randa darbą.

Naujas studijų programas kolegija visada rengia pakvietusi įmonių atstovus – yra būtina atsižvelgti į jų poreikius.

„Viena naujausių kartu parengtų programų yra Verslo vadyba ir inovacijos. Ją kuriant dalyvavo ir Rūmų atstovai, ir vietos įmonių – „Utenos trikotažo“, „Bikuvos“ bei kitų vadovai.

Mes – įmonių atstovai – dalyvaujame ir komitetuose, kai studijų programos peržiūrimos – vertiname, ar jos atitinka rinkos situaciją“, – apie verslo ir mokslo bendradarbiavimo būtinybę kalbėjo J. Dumbrava.

Studijos – arčiau namų

Ir J. Dumbrava, ir Utenos kolegijos Tarybos pirmininkas, „SPA Vilnius“ poilsio centrus valdančios bendrovės „Raminora“ vadovas Valdas Trinkūnas neabejoja: regionuose ypač svarbu, kad jauni žmonės turėtų galimybę studijuoti kuo arčiau namų.

Argumentas paprastas –  ne kiekviena šeima turi galimybę išleisti savo vaikus į mokslus didmiesčiuose, o nedidelis atstumas iki švietimo įstaigų, šiuo atveju – Utenos kolegijos, suteikia galimybę jiems įgyti ir paklausią specialybę, ir studijuojant gauti pigią gyvenamąją vietą bendrabutyje, o po to – nesunkiai įsidarbinti. 

„Utenos kolegija  mūsų verslo bendruomenei yra ypač svarbi institucija. Joje šiuo metu dirba apie 130 dėstytojų, net 25 iš jų turi mokslų daktaro laipsnį.

Kitas niuansas – šiais mokslo metais kolegijos duris varstė per 1600 studentų, o 30 tūkst. gyventojų turinčiam miestui tai suteikia gyvumo. Tad net ir šiuo požiūriu kolegija yra Utenai svarbi  aukštoji mokykla“, – patikino J. Dumbrava. 

Sutartys – su įmonėmis

„Esu uteniškis, ir savo miesto patriotas. Džiaugiuosi, kad Utenoje yra kolegija,  juo labiau kad ji reikalinga visam regionui“, – sakė V. Trinkūnas.

Jis – sako, jis – žino: vadovaudamas kolegijos Tarybai jis regi ir tai, kad studijuojančio jaunimo srovės juda į abi puses. Studijuoti tam tikrų specialybių dalis jaunimo išvyksta į kitus miestus, bet ir į Utenos kolegiją atvyksta daug studentų ir iš sostinės, ir iš kitų apskričių.

„Iš paties Utenos regiono yra maždaug pusė studentų, kiti – atvykusieji. Vadinasi, jauni žmonės renkasi patikimas studijas.

Per pastaruosius kelerius metus kolegija padarė ne vieną svarbų darbą, ir dabar yra suformuota stipri komanda.  Svarbu ir tai, kad kolegija su mumis, darbdavių atstovais, tariasi dėl specialistų poreikio.

Dabar ši švietimo įstaiga yra pasirašiusi sutartis su ypač geromis, stipriomis regiono įmonėmis bei asocijuotomis verslo struktūromis, kurios studentus priima į praktiką pagal studijuojamą profesiją“,– kalbėjo V. Trinkūnas.   

Jo paties vadovaujamos įmonės valdomuose „SPA Vilnius“ poilsio centruose Anykščiuose ir Druskininkuose praktiką atlieka ir Utenos kolegijos studentai. Pasak pašnekovo, neretai jau stodami į kolegiją jauni žmonės žino, kur dirbs po studijų, nes būna pasirinkę darbdavius.

Jis pats, dalyvaudamas Utenos regiono plėtros taryboje ir būdamas darbdavių bei kolegijos atstovas,  stengiasi atkreipti tarybos dėmesį į tai, kad Utenos kolegija būtų įrašyta į visas investicijų pritraukimo programas, – kad ji nerengtų specialistų „sandėliui“, bet ruoštų būtent tokius, kokių reikia įmonėms.

Parengta pagal. A. Srėbalienės publikaciją ,,Lietuvos ryte", 2023-06-17

Asociatyvi nuotrauka.

***

Stojantieji į Utenos kolegiją prašymą ir dokumentus gali pateikti LAMA BPO informacinėje sistemoje  iki rugpjūčio 24 d.

Dėl platesnės informacijos apie priėmimą kreiptis į Dokumentų priėmimo tarnybą, tel. 8 687 82 516;  8 679 07743; 8 618 26044; el. p. priemimas@utenos-kolegija.lt