Mokytoja Auksė po pirmų metų, besimokant masažo subtilybių Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centre, gavo geriausios metų masažuotojos apdovanojimą ir sulaukė kvietimo dirbti. Tad antrus savo profesinio mokymosi metus užbaigė Elektrėnų profesinio mokymo centre, o VPVPMC pradėjo savo kaip masažo profesijos mokytojos kelią.

Nuolat tobulina savo praktinius įgūdžius ir veda mokymus kitiems specialistams

Masažo profesijos mokytoja Auksė gilina savo profesines žinias, pati nuolat mokydamasi ir vesdama tiek nuotolinius, tiek kontaktinius masažo mokymus kitiems specialistams, stovyklas. Anot A. Bakanienės, „kartais tiesiog patys žmonės atkakliai tol prašo dalintis žiniomis, kol sutinki. Tada imi ir padarai“. Taip VPVPMC masažo profesijos mokytoja Auksė pradėjo vesti meridianinio masažo mokymus ir tapo iš tų nedaugelio, kuri Baltijos šalyse dalinasi šiomis žiniomis ir su kitais.

„Rytų medicinos ir meridianinio masažo studijos buvo lemtingas mano gyvenimo posūkis, nes tapau sertifikuota meridianinio masažo meistre ir taškinio masažo specialiste. Nuolat tobulinu savo žinias ir praktinius įgūdžius atlikdama įvairias masažo technikas. Vadovaujuosi tokiu požiūriu, kad jei paimsime tai, kas geriausia  iš Rytų ir iš Vakarų medicinos, galėsime tikrai padėti žmogui. Mano profesinis kelias tokiu požiūriu ir yra grįstas. Savo mokiniams sakau, kad negalime pamiršti nei vieno, nei kito dalyko. Juokiuosi, kad jei mūsų kalba yra indoeuropiečių, tai mes turime tam tikras šaknis su tuo pasauliu, jo filosofija paremtu pasaulio suvokimu, gydymo ar sveikatingumo sistemomis. Tai tūkstantmečius pasitvirtinusios žinios ne tik apie gydymą, bet akcentuojant ir profilaktiką.  Ir šiais laikais jau vis dažniau atsigręžiame į gamtą ir stengiamės rinktis natūralias, o ne chemines priemones. Būna atvejų, kai prireikia ir antibiotikų ar operacijos, tačiau tik tam, kad žmogus išgyventų ir nenumirtų tuo metu. Vakaruose dažnai gydome tik simptomus, bet nesigiliname į priežastis. O Rytuose, atvirkščiai – ieškome to, kas sukelia tas priežastis. Juokauju, kad kai šiukšlių dėžė yra pilna – tai dažnai užtenka ant jos užmesti tik  banano žievę ir tuomet ji gali visa išgriūti. Tad ir mūsų kūne, jei kažkas kažkur užsikimšo, reikia ieškoti kaip tai atkimšti, o ne tik ant viršaus kažką uždėti ir apsimesti, jog negirdime savo kūno signalų“, –  dalinosi savo patirtimis VPVPMC masažo profesijos mokytoja A. Bakanienė.

Masažas puikiai dera su poezija ir muzika

Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro moksleiviai, besimokantys masažo profesijos puikiai žino ne tik apie mokytojos Auksės profesionalumą ir išmintį, bet ir jos talentus. Prieš keletą metų masažo profesionalė išleido savo knygą – poezijos ir tapybos albumą „ Auksinės saulės sparnai“, kurį pristatė ir plačiajai visuomenei. Talentą rašyti eiles ir kurti paveldėjo iš literatūrologės bei poetės mamos, kuri nuolat skatino dalintis tuo, ką nuo vaikystės eiliavo dienoraščiuose. Mokytoja yra baigusi muzikos mokyklą, kur sėkmingai įvaldė akordeoną ir pianiną, o vėliau išmoko savarankiškai groti gitara, tad muzika taip pat jai nesvetima. O gitara ir dabar pasitarnauja dainuojant kartu su savo mokiniais ir bendraminčiais.

„Viename Rytų medicinos renginyje pamačiau, kaip profesorius, vedęs paskaitą, dainuoja su mikrofonu ant scenos. Buvo įdomu stebėti tokį rimto gydytojo amplua, o pastaruoju metu pagavau save galvojant, kad dabar pati tai darau – rašau eiles ir dainuoju. Skaičiau, jog senovės gyduoliai bei meistrai buvo poetiškos sielos, net kai kurie traktatai parašyti eiliuotai. Remiantis Rytų filosofija, žmogus yra dangiška-žmogiška-žemiška būtybė. Žemiškame lygmenyje – mes dirbame darbus, kad išgyventume ir patenkintume savo materialinius poreikius; žmogiškame lygmenyje – mums reikia bendravimo, meilės, šilumos ir palaikymo, o dangiškame lygmenyje – mes prisimename kas mes iš tiesų esame ir užsiimame kūryba bei puoselėjame ryšį su Kūrėju, Visata ar Dievu. Galime šį lygmenį vadinti kaip tik norime, tačiau visi esame to dalis, o mes  tai geriausiai suprantame būtent per kūrybą, grožį ir gėrį. Poezija, šokis ir daina yra tam, jog prisimintume, kad esame ta dangiška būtybė. Ir smagiausia, kad mes vieni kitus įkvepiame tai prisiminti. Kažkas įkvėpė mane, kažką gal aš... Ir taip vieni kitiems padedame prisiminti, kad „ne tik duona žmogus sotus“. Teko pastebėti, jog kai tu drąsiai daliniesi savo kūryba, tai ir mokiniai pradeda kurti, rašyti eilėraščius ar dalintis socialiniuose tinkluose, nors anksčiau jų kūrybos nėra tekę matyti. Ir tai džiugina. Manau, jog mes vieni kitus turime palaikyti, nes žmogus yra sociali būtybė. Tuomet kai dainuojame ar rašom – mes negalvojame apie problemas. Jei dainuoji, šoki, tuomet esi toje dainoje ar šokyje. Tai savotiškas būdas ar meditacijos forma, skirta proto nuraminimui. Taip manyje natūraliai susijungė ir poezija, ir Kinų medicina, ir masažas. Pagal kinų mediciną, mes daugiausia energijos iššvaistome materijai, tačiau ji reikalinga tik tiek, kad mes išgyventume ir užsidirbtume savo poreikiams. Jei esame tik joje, tuomet išsibarstome ir netenkame energijos, o pasikrauti greičiausiai galima per meną“, – savo įžvalgomis dalinosi meridianinio masažo tradicijos puoselėtoja Lietuvoje, VPVPMC profesijos mokytoja Auksė.

Radimas laiko sau yra prisiminimas apie tai, kas mes iš tiesų esame

Mokytojos Auksės nuomone, tam, kad atrastume laiko sau, nereikia labai daug, nes užtenka tiesiog užmerkti akis ir stebėti kvėpavimą ar skaičiuoti iškvėpimus, taip jaučiant, jog esi gyvas ir tai jau yra nuostabu, nes gali patirti šitą gyvenimą.

VPVPMC masažo profesijos mokytoja Auksė pasakojo: „Labai myliu žmones ir matau, jog į Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centrą ateina labai daug sąmoningų žmonių. Būna ir tokių, kurie ateina po 12 klasių ir galvoja, jog duos diplomą ir patiems nereikės nieko daryti, o paskui nustemba, kad reikia tiek mokytis ir kasdien lankyti pamokas. Vis dar vyrauja požiūris, kad profesinėje mokykloje mokosi tik tie, kurie niekur kitur neįstojo. Tikrai taip nėra. Masažuotojo profesijoje yra labai svarbios tiek žinios, tiek paties masažuotojo vidinės savybės, nes svarbu mokėti rasti ryšį su žmogumi, kuris į tave kreipiasi. Hipokrato priesaika yra „Nepakenk“, tad masažuotojas turi gebėti suteikti profesionalią pagalbą ir nepakenkti. Taip pat džiaugiuosi savo mokiniais, kurie yra labai geranoriški ir žingeidūs. Tada jie dar labiau įkvepia dalintis tuo ką žinau. Iš gyvenimiškų situacijų besimokant mokiniai sužino, kad jei tau viduje kažką skauda, nereikia iš karto griebtis tabletės, tačiau reikia ieškoti priežasties ir problemos sprendimo. Jei tu nesprendi ilgalaikės problemos, neieškai atsakymo, kas iš tiesų galėjo tai sukelti, pati situacija nepagerėja, nes tu tik apsimeti, kad jos nėra. Būna taip, jog ir pamokos metu vyksta įvairūs reabilitaciniai dalykai, nes juk ne protokolas, o žmogus gyvenime svarbiausias. Džiaugiuosi tuo, ką darau ir kur esu. Esu labai dėkinga Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro vadovams, visiems kolegoms ir darbuotojams, nes jų dėka darbe jaučiuosi kaip namie. Dažnai ir mokiniai sako, jog nesinori iš čia išeiti, nes mokykloje vyrauja puiki atmosfera. Tad su dėkingumu dalinamės savo profesinėmis žiniomis ir stebime kaip tas gyvenimas mus toliau veda. Bendrystės jausmas, kurį patiriame mokymo ir mokymosi procese, yra labai stiprus. O kartą paklausus vyresnių mokinių, kurie mažai lankė, bet turi masažuotojo talentą „ką man su jumis daryti?“ išgirdau atsakymą, kad „jūs mus tiesiog mylėkite“... ir kaip gali jų nemylėti? Gyvenime mes esame vieni kitų mokytojais. Tad ir pati daug ko iš savo mokinių išmokau, paaugau. Bedirbant supratau, kad dalis žmonių pasirinkę masažuotojo profesiją, nebūtinai dirbs šioje srityje, bet jie čia atėjo ieškodami kažko kito – šeimos jausmo, meilės ar paprasto žmogiško ryšio. Mes negalime būti tik geri savo srities specialistai, pamirštant žmoniškumą – tai ir yra svarbiausia“.

 

Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centras kviečia visus, kurie nori mokytis masažuotojo profesijos. Šį programos modulį gali rinktis moksleiviai, kurie baigė 12 ar tiems, kurie jau yra baigę profesinę ar aukštąją mokyklą.

Asmuo, įgijęs masažuotojo kvalifikaciją, galės teikti paslaugas privačiose ir valstybinėse įstaigose individualiai arba ligoninėse, sanatorijose, reabilitacijos klinikose, sveikatingumo ir sporto centruose, grožio salonuose. Daugiau sužinoti apie masažisto profesiją, galite rasti čia.

Priėmimas vyksta LAMA BPO sistemoje

Turite klausimų? Rašykite el. paštu: priemimas@vpvpmc.lt

#VPVPMC #tavoprofesija #masažuotojas