Fotografijos profesijos mokytoja J. Butrimaitė Vilniaus paslaugų verslo profesiniame mokymo centre dirba jau dvyliktus metus. Kaip teigia mokytoja, jai labiausiai patinka mokslo metų pabaiga, kuomet vyksta fotografijos profesijos modulio pristatymai ir yra vertinama mokinių pažanga – ką jiems pavyko išmokti ir atlikti. Būna taip, kad kartais mokiniai stebisi kaip mokytojai pavyksta prisiminti kiekvieno konkretaus mokinio darbą ir vertinti jo asmeninį progresą, žinant kaip jiems sekėsi mokytis bei kas pavyko ar nepavyko. Taip pat kartu su mokiniais fotografė Jogailė Butrimaitė dalyvauja įvairiuose projektuose, parodose bei išvykose. Nors kasmet vis galvoja, kad gal jau reikėtų ir mažiau visur dalyvauti, tačiau sutikus savo mokinius, kurie baigė fotografiją prieš dešimt metų, jie prisimena būtent tas pamokas, kurios vyko netradicinėje aplinkoje ar išvykoje. Todėl Jogailės nuomone,  būtina kuo daugiau visapusiškai skatinti ir lavinti mokinius per patyriminį mokymąsi. Dėl to fotografė Jogailė stengiasi surasti socialinius partnerius su kuriais kartu galėtų daryti bendrus projektus ir išeitų už mokyklos ribų, nes taip moksleiviai turi galimybę gauti kuo įvairesnį mokymosi turinį.

Fotografija – puiki bendravimo ir susipažinimo su kitais priemonė

„Pati esu kilusi iš pedagogų šeimos, nes tiek tėtis, tiek mama visuomet dirbo švietimo srityje. Vėliau mano pasaulio suvokimą formavo mano mokytojai ir dėstytojai. Ateidavau į tėčio paskaitas, mamos pamokas ir matydavau kaip vyksta visas procesas – formuojamos užduotys ir kaip mokiniai jas atlieka. Mano mama yra fotografė, tad toli ir aš nepabėgau. Iš pradžių labiau domėjausi analogine fotografija, o pastaruoju metu daugiau dėmesio skiriu skaitmeniniam formatui. Pirmosios mano fotografijos buvo darytos juostiniu fotoaparatu. Pats procesas yra labai įdomus – nuo juostelės ryškinimo iki galutinio vaizdo, kurį gauni laboratorijoje. Be to, pati fotografija yra labai dėkinga specialybė, nes leidžia pradėti dirbti nuo labai ankstyvo amžiaus. Būtent toks suvokimas labiausiai lėmė mano profesijos pasirinkimą tapti mokytoja, nors nelabai tai planavau. O pabaigus bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, atsirado galimybė įgyti pedagogo kvalifikaciją, kurią įgijus, gavau kvietimą ateiti  į Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centrą, kur ir pradėjau dirbti fotografijos profesijos mokytoja“, – apie profesinio kelio pasirinkimą pasakojo mokytoja Jogailė.

Paklausus kas sunkiausia – stovėti už objektyvo ar prieš jį, fotografijos mokytoja Jogailė Butrimaitė juokiasi, kad pati fotografuotis labai nemėgsta. Jai sunkiausia tuomet, kai kolegos kviečia atsinaujinti savo asmeninį dalykinių nuotraukų albumą. Visada mokytoja Jogailė labiau mėgo fotografuoti kitus ir kiek save atsimena dar būdama moksleive, visuomet pasiimdavo fotoaparatą ir fiksuodavo mokyklos gyvenimo akimirkas ir renginius. Be to,  anot Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro fotografijos profesijos mokytojos J. Butrimaitės „fotografija yra puiki bendravimo ir susipažinimo su kitais žmonėmis priemonė. Jei turi fotoaparatą, tai visuomet gali prieiti ir užkalbinti žmogų, paklausiant ar jis nenorėtų nusifotografuoti ir  tave kiti pakalbina. Tad kam sunkiau sekasi susirasti draugų, tai pasiimkite fotoaparatą į rankas ir visuomet būsite dėmesio centre“.

Profesinį mokymąsi renkasi motyvuoti moksleiviai

Kalbant apie pačius moksleivius, kokie žmonės renkasi fotografo profesiją, Jogailė dalinosi, kad tiek po dešimtos, tiek po dvyliktos klasės atėję moksleiviai pasirinkę mokytis fotografijos profesijos Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centre yra labai motyvuoti. Kiekvieną gautą užduotį jie stengiasi atlikti labai atsakingai, nes jei kas nepavyksta, stengiasi tobulinti savo darbus, kad pasiektų geriausią rezultatą. Džiaugiuosi, jog kuo toliau, tuo labiau ateina labiau organizuoti, atsakingi ir žinantys ko nori žmonės. Nebūtinai fotografija tampa jų pagrindine profesija, bet ją galima nesudėtingai derinti kartu su kitomis veiklomis. Lyginant skirtingas amžiaus grupes, po dešimtos klasės moksleiviai būna labiau kūrybiški ir atsipalaidavę, žvelgiantys į supantį pasaulį laisvai ir su polėkiu.

Jauniems žmonėms, planuojantiems rinktis fotografijos specialybę Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centre, mokytoja Jogailė linki: „jei jau nusprendėte mokytis fotografijos, tuomet skirkite laiko profesinių įgūdžių ir kūrybiškumo lavinimui. Norėkite siekti daugiau ir jei tik yra galimybė visur dalyvaukite – kiekvienam konkurse bei projekte. Kuo įvairesnėse fotografijos srityse išmėginkite savo jėgas, nes taip atrasite tai kas jums labiausiai tinka ir patinka. Fotografija – labai plati sritis, tad nemažai ateinančių mokytis, jau konkrečiai žino ko nori, pavyzdžiui dirbti tik su žmonėmis fotografijos studijoje. Tačiau visuomet siūlau nebijoti išbandyti ir kitų sričių. Dažnu atveju, mokiniai išbandę kitus fotografijos žanrus pamato, kad ten jiems dar smagiau ir dar geriau sekasi. Tad labiausiai nori palinkėti būti atviriems naujoms galimybėms ir džiaugtis savo pasiekimais. O sau linkiu visada tokios pačios geros nuotaikos eiti į darbą“.

Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centras kviečia visus, kurie nori mokytis fotografijos profesijos. Šį programos modulį gali rinktis moksleiviai, kurie baigė 10 ar 12 klasių, taip pat visi norintys, kurie jau yra baigę profesinę ar aukštąją mokyklą.

Asmuo, įgijęs fotografo kvalifikaciją, galės dirbti galės dirbti fotografijos studijose, reklamos gamybos įmonėse, reklamos agentūrose ir jų padaliniuose. Daugiau informacijos apie fotografo profesiją galite surasti čia.

Priėmimas vyksta LAMA BPO sistemoje.

Turite klausimų? Rašykite el. paštu: priemimas@vpvpmc.lt

#VPVPMC #tavoprofesija #fotografas