Neseniai atlikta Nepriklausomų meno ir dizaino kolegijų asociacijos (JAV) apklausa parodė, kad daugelis meniškų, kūrybinių pomėgių turinčių mokinių, abiturientų ir aukštųjų mokyklų studentų yra sukaupę mažai žinių apie švietimo ir karjeros galimybes meno ir dizaino srityse. Dalis jaunų žmonių iki šiol galvoja, kad meniniai užsiėmimai – tik pomėgis, vis dar vyrauja nuomonė, kad tiems, kurie renkasi „kūrybininko“ karjerą, teks nuolat kovoti dėl stabilesnių finansų, didesnio uždarbio. 

Tačiau pastaraisiais metais labiau nei bet kada anksčiau menininkai ir dizaineriai gali rasti daugybę būdų save realizuoti, o išsilavinimas vizualiųjų menų srityje padeda studentams problemas spręsti kūrybiškiau, įgyti naujų įgūdžių ir žengti koja kojon su besivystančiomis technologijomis, kurios gali padėti atverti duris ir į kitas sritis. 

Baigus meno ir dizaino studijas, galima tapti ne tik tradiciniu amatininku, bet taip pat ir vystyti karjerą interjero dizaino, mados, leidybos srityse, kurti animaciją, filmus ir prisidėti prie įvairių televizijos projektų. Be to, mūsų nuolat kintančiame pasaulyje vis atsiranda naujų galimybių. Pavyzdžiui, labai išaugo vaizdo žaidimus kuriančių specialistų poreikis, daug dėmesio skiriama tvariam dizainui. 

Naujos galimybės: vaizdo žaidimų kūrimas

Vaizdo žaidimų kūrimas – kelių mlrd. dolerių vertės pramonė, kuri ir toliau plečiasi, nes vartotojai ieško naujos ir tobulesnės žaidybinės patirties. Vaizdo žaidimų kūrimas sujungia pasakojimą ir taisykles su vaizdu ir garsais: taip sukuriami įtraukiantys potyriai. Žaidimų kūrimas yra daugialypis, apimantis iliustraciją, animaciją, programavimą, kūrybinį rašymą, pažangiausias technologijas ir net rinkodarą.

Vartotojo sąsajos (kitaip – sąveikos) dizainas yra specializuotas vartotojo patirties dizaino aspektas, kuris tampa vis svarbesnis, nes technologijos skverbiasi į vis daugiau mūsų kasdienio gyvenimo sričių. Tai vartotojo ir daugiausia technologijomis pagrįsto produkto (pavyzdžiui, svetainės, programos ar įrenginio) sąveikos dizainas. Nors daugelyje dizaino sričių dėmesys skiriamas formai ir estetikai, kuriant sąveiką labai svarbu suvokti žmogaus elgseną. Be pramoninio dizaino ir vaizdinės komunikacijos žinių, sąveikos dizaineriui gali būti naudingi analitiniai įgūdžiai ir psichologijos žinios. 

Tvarumas

Tvarumo samprata vaidina vis svarbesnį vaidmenį daugelyje dizaino sričių, pavyzdžiui, architektūros, interjero ir mados dizaine. Kūrėjai, kurie orientuojasi į tvarų dizainą, su tvarumu susieja erdves ir gaminius: jie yra ekologiški, draugiški gamtai ir žmogui. Šiais produktais, paslaugomis siekiama kuo labiau sumažinti atliekų kiekį, mažinti išteklių, ypač neatsinaujinančių, vartojimą.
Architektūros, mados, drabužių ir kitų krypčių dizaino studijos atveria įvairius kelius turintiems talentą ir jaučiantiems pašaukimą šioje srityje.

Taip pat vis daugiau būdų plėtoti kūrybinę veiklą atrandama už įprastų meno ir dizaino industrijų ribų. Daugelyje ekonomikos sektorių projektavimo specialistų poreikis per pastarąjį dešimtmetį išaugo gana ženkliai. Pavyzdžiui, grafinio dizaino ir vizualinės komunikacijos įgūdžiai dabar būtini daugelyje darbo vietų rinkodaros, duomenų analizės ir gamybos srityse. 

Taigi, kūrybinės kompetencijos yra labai reikalingos įvairių praminės šakų darbdaviams. Meno studijų dar niekada nebuvo taip paprasta integruoti ir pritaikyti darbo rinkoje. Dabar – pats tinkamiausias laikas kopti karjeros laiptais daug galimybių atveriančiose meno ir dizaino srityse. 

___________________________________________________________________________________________

Visos 2024 m. bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas datos.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu.

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė