Patarimai tiems, kurie dar neišsirinko studijų programų

Jei dar neišsirinkote studijų programų, nepanikuokite: susidėlioti visus taškus ant „i“ gali padėti šių metų žurnalas „Kur stoti“, LAMA BPO tinklalapis, straipsniai, studentų atsiliepimai ir kt. Svarbiausia - nepalikti visko paskutinei minutei, nes pasitaiko įvairių trikdžių, dėl didelio lankytojų srauto tinklalapiai kartais laikinai neveikti. 

Renkantis studijų programą, svarbu sau atsakyti į keletą esminių klausimų: 

1.    Kas man patinka?
2.    Kokios mano vertybės?
3.    Ką aš gebu?
4.    Ko noriu? 

O tuomet pasiaiškinti, kokios yra darbo rinkos tendencijos. Jei pasirinksite nepaklausią specialybę (nors tokių dabar yra vienetai), šis pasirinkimas ateityje gali labai apsunkinti darbo paieškas. Kad taip nenutiktų, J. Rožėnė pataria atkreipti dėmesį į žiniasklaidoje dominuojančias aktualijas. Jos, kaip ir darbdavių skiriamos stipendijos, sufleruoja, kokios specialybės yra perspektyvios, paklausios. 

Taip pat naudinga panagrinėti įsidarbinimo rodiklius baigus vienas ar kitas programas, aukštųjų mokyklų reitingus, vidutinį atlyginimą, pasidomėti, kokios studijų programos yra valstybės arba pasaulio prioritetinių programų sąrašo viršuje, o kurioms finansavimas kasmet mažinamas.

Pasirūpinkite atsarginiu planu: būtinai įrašykite bent kelis pageidavimus

Pildant stojimo prašymą, šiuo metu galima nurodyti 9 pageidavimus į pageidaujamas studijų programas. Svarbu įvertinti pageidavimų eiliškumą ir pirmosiose pozicijose nurodyti tas studijų programas, į kurias labiausiai norite įstoti. Paskutinėse pozicijose įtraukiamos mažiau tinkančios ir patinkančios studijų programos.

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorės dr. Justės Rožėnės, dažnai daroma stojančiųjų klaida – iš 9 galimų pageidavimų įrašyti tik 1 ar 2 ir nepasirūpinti atsarginiu planu. Jei pasirinktos programos nesulaukia pakankamo stojančiųjų susidomėjimo ir nesusidaro grupės, jaunuoliai tais metais niekur neįstoja. Būtent pildant pageidavimų sąrašą praverčia domėjimasis įvairių institucijų siūlomomis studijų programomis.

Tiesa, jei kvietimo į pageidaujamą studijų programą negavote pagrindiniame priėmimo etape, dar galite dalyvauti dviejuose papildomo priėmimo etapuose. Tik svarbu įsidėmėti, kad BPIS sistemoje tokiu atveju reikia pildyti naujus prašymus.

Kaip padidinti savo šansus įstoti į pageidaujamas studijas?

Dar viena klaida, galinti kainuoti studijų vietą – neįtraukiami pasiekimai, už kuriuos būsimasis studentas gauna papildomų balų. Jei norite padidinti savo šansus įstoti į tam tikras studijas, pagalvokite, gal turite kokių nors pasiekimų, už kuriuos stojant gali būti pridedama papildomų balų. Jų galite tikėtis, jei dalyvavote šalies ir tarptautinėse olimpiadose, savanoriavote, atlikote savanorišką tarnybą, karo tarnybą ar mokymus, baigėte profesinę mokyklą su pagyrimu, įgijote bent 1 m. darbo stažą pagal profesinėje mokykloje įgytą kvalifikaciją ir kitais atvejais. Visi jie aprašyti šiame straipsnyje: 

Už ką stojant į aukštąsias mokyklas pridedama papildomų balų? 

Šiaulių valstybinės kolegijos administracija pataria atkreipti dėmesį, ar informacija apie įgytus pasiekiamus pateikiama reikiamose grafose, nes kitaip ji nebus įskaityta. Siekiant pagrįsti įgytą darbo patirtį, darbo sutartis netinka, nes joje nėra nurodyta trukmė, tad geriau prašyti darbovietės išduoti pažymą, o jos kopiją pridėti prie kitų dokumentų BPIS.

Nepasikliaukite vien tik skambiu studijų programos pavadinimu 

Nemažai sumaišties renkantis studijas įneša ir įmantrūs studijų programų pavadinimai. Jie apgalvotai parinkti siekiant patraukti stojančiųjų dėmesį. Pavyzdžiui, Multimedijos ir kompiuterinio dizaino studijos, atrodytų, yra menų krypties, tačiau pasirinkus jas, reikės mokytis ir matematikos, ir informatikos: iš tikrųjų meno čia mažai: 

„Pavadinimai sukurti taip, kad trauktų, sudomintų. Reikia gilintis į studijų programos aprašą. Tinklelyje pamatysite, ką studijuosite ir ar tai atitinka jūsų lūkesčius. Taip pat rekomenduojama pasiklausti jau studijuojančių, kas ir kaip dėstoma“, – pataria J. Rožėnė.

Taigi, kliautis vien studijų programos pavadinimu – didelė klaida: jei dar to nepadarėte, perskaitykite išsamų studijų programų aprašymą, pasidomėkite, kokie dalykai bus dėstomi.

Atkreipkite dėmesį į studijų finansavimo būdus

Lietuvos aukštosios mokyklos vykdo valstybės finansuojamas (VF) ir nefinansuojamas (VNF) studijas. Taigi, pildant (jei to dar nepadarėte) ar koreguojant prašymą studijuoti, reikėtų įtraukti bent keletą studijų programų skirtingose aukštosiose mokyklose bei nurodyti skirtingus finansavimo būdus – VF arba VNF. 

Šiaulių valstybinės kolegijos administracija būsimiesiems studentams primena, kad įstojus į vieną studijų programą, išlieka galimybė pereiti į kitą. Toje pačioje studijų krypčių grupėje studijų programą galima keisti neprarandant VF studijų vietos. O jei už studijas mokėjote, tuomet studijų programą galima keisti dar lanksčiau.

Paskutinius žingsnius ženkite atsakingai

Pasak VILNIUS TECH SPIC direktorės, klaidų galima padaryti ir priartėjus prie finišo tiesiosios – pagrindinio stojimo etapo, o duomenų pildymas LAMA BPO anketoje – itin atsakingas darbas. Neatidi klaida gali brangiai kainuoti. Pavyzdžiui, neteisingai įrašius savo el. pašto adresą (ir kaip tyčia neprisijungus prie BPIS), lemtingą dieną laiško apie įstojimą į universitetą galite ir nesulaukti. 

Taigi, užpildžius prašymą BPIS, jį patariama duoti patikrinti šeimos nariui, draugui ar kitam atidžiam, skrupulingam žmogui. 

Tad net jei ir 100 proc. esate tikri, kad viską atlikote tinkamai, nepagailėkite laiko dar kartą atidžiai peržvelgti ir, jei reikia, pakoreguoti stojimo prašymo. Tuomet ramiai ir žinodami, kad padarėte viską, ką galėjote, lauksite, kol bus paskelbti kvietimai studijuoti. 

Toks pat liūdnas scenarijus, pasak J. Rožėnės, gali laukti ir tuomet, jei įstoję į universitetą, pamiršite pasirašyti sutartį. Anot jos, gana dažnai nutinka, kad jaunuoliai išvyksta atostogų, nepasirūpinę įgaliojimu artimajam arba nuotoline sutarties pasirašymo galimybe. Pasirūpinkite tuo iš anksto, ir būsite sėkmingai įveikę visus stojimo etapus!

___________________________________________________________________________________________

Visos 2024 m. bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas datos.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu. ___________________________________________________________________________________________

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė