Taigi, jei jums aktualūs atsakymai į klausimus, kada atestatai išduodami, kas juos išduoda, kur juos rasti, kaip patvirtinti jų tikrumą esant poreikiui stojant į užsienio aukštąsias mokyklas ir kt., atsakymus galite rasti šiame straipsnyje bei NŠA interneto svetainėje. 

Brandos atestatus galima peržiūrėti ir atsiųsti Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registre.

Kokį brandos atestatą šiemet gaus abiturientai?

Šiais metais abiturientai gaus dvikalbius skaitmeninius brandos atestatus, užpildytus lietuvių ir anglų kalbomis. Skaitmeniniai atestatai išduodami nuo 2023 m.

Pažiūrėti, kaip atrodo pavyzdinė skaitmeninio brandos atestato forma, galima čia.

Kas turi išduoti brandos atestatą?

Jeigu abiturientas yra išlaikęs lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą ir dar vieno dalyko brandos egzaminą ar brandos darbą, išskyrus tuos atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu yra atleistas,  atestatą jam išduoda mokykla.

Kada ir kaip brandos atestatas bus išduodamas?

Paskelbus brandos egzaminų rezultatus, mokykla parengia kiekvieno abituriento brandos atestatą ir įregistruoja jį Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registre. Dokumentas laikomas išduotu, kai jis įregistruojamas šiame registre. Mokiniui mokykla suteikia kodą, kurį suvedęs registre, abiturientas galės peržiūrėti ar atsisiųsti savo atestatą.

Kur galima peržiūrėti brandos atestatą?

Abiturientas turi kreiptis į savo mokyklą, kuri turi suteikti abiturientui skaitmeninio brandos atestato kodą. Atsidarius minėtojo Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registro tinklalapį, viršuje reikia pasirinkti meniu punktą „Skaitmeninių dokumentų paieška“ ir įvesti mokyklos suteiktą skaitmeninio pažymėjimo kodą.

Abiturientai gali pateikti prašymą mokyklai: ji skaitmeninį brandos atestatą jiems persiųs elektroniniu paštu ar atspausdins.

Abiturientai, turintys tapatybės atpažinimo priemonę (el. bankininkystę), turi atsidaryti Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registro tinklalapį: jame jie brandos atestatus galės peržiūrėti, atsisiųsti į kompiuterį ir atsispausdinti.

Kas gali patvirtinti brandos atestato tikrumą?  

Jei skaitmeninį brandos atestatą reikalinga patvirtinti pažyma (Apostille), abiturientas pirmiau turi kreiptis į savo mokyklos vadovą su prašymu, kad iš Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registro išspausdintas brandos atestatas būtų pasirašytas fiziniu arba elektroniniu mokyklos vadovo parašu. Jeigu brandos atestatas pasirašomas fiziniu mokyklos vadovo parašu, jis papildomai žymimas mokyklos antspaudu. Turėdamas brandos atestatą su mokyklos vadovo parašu, abiturientas turėtų kreiptis į notarų biurą.

Jei kandidatas perlaikė brandos egzaminą, ar brandos atestate bus pakeistas egzamino vertinimas?

Perlaikius ankstesniais metais jau išlaikytą to paties dalyko brandos egzaminą ar išlaikius anksčiau nelaikytą egzaminą, brandos atestatas nėra keičiamas. Kandidatui išduodamas papildomas dokumentas, kuriame įrašomas perlaikyto egzamino įvertinimas. Dokumentas vėlgi bus prieinamas Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registre. Kodą prisijungimui prie registro suteikia bazinė mokykla.

Koks brandos egzamino įvertinimas bus įrašytas brandos atestate, jei kandidatas dėl šio egzamino pateiks apeliaciją?

Kandidatui, pateikusiam apeliaciją dėl išlaikyto valstybinio arba mokyklinio brandos egzamino, į brandos atestatą įrašomas apeliacijų rezultatų protokole nurodytas dalyko brandos egzamino įvertinimas.

___________________________________________________________________________________________

Visos 2024 m. bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas datos.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu.