Airborne – „gimę ore“ – taip sakoma apie tuos, kurie šalia debesų paleidžiami iš lėktuvo sklęsti parašiutu žemyn. Tai tinka ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnams, kurie turi įgyti teorinių parašiutinio rengimo žinių ir praktinių įgūdžių.

Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje įgytos teorinės žinios buvo įtvirtintos praktiškai. Kariūnai priėmė iššūkį – iš 400 m aukščio leidosi parašiutu ir įveikė dar vieną savo baimę.

Jie sako, kad iššokus gal tik pora sekundžių kyla dvejonių, bet po to viskas pasikeičia, nes įspūdžiai besileidžiant būna nepakartojami, ir tvirtina, kad šuolį parašiutu mielai pakartotų, nes noras tai patirti tik sustiprėjo.

Lietuvos karo akademijoje įgyvendinama psichofizinio rengimo programa, kurios tikslas – išmokyti kariūnus veikti ekstremaliomis ir nekasdienėmis sąlygomis (baimės akivaizdoje), vadovaujantis principu „bijau, bet darau“. Parašiutinio rengimo kursas, kurį baigė kariūnai, yra šios programos dalis.

Sėkmingai „gimusių ore“ laukė „įšventinimas per minkštąją“ atsarginiu parašiutu ir plieno sparnai prie krūtinės. Visiems kariūnams, baigusiems parašiutinio rengimo kursą, buvo įteikti Lietuvos kariuomenės ženklai „Parašiutininko sparnai“ ir Parašiutininko knygelės, kurias jie toliau pildys atlikę daugiau karinių šuolių. Kariūnai įsitikinę, kad jų tikrai dar bus.

Eimanto Genio nuotrauka