Juokdamasis sako, skubėjo tik po egzaminų ir net abiturientų išleistuvėse nedalyvavo, kad laiku pradėtų Nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą: „Taip ėjau į kariuomenę, kad pamatyčiau ir pajusčiau karišką gyvenimą, pagalvočiau ir įvertinčiau, ar man jis patinka.“ Po jo Mateuš dar metus dirbo gyvendamas civilį gyvenimą ir kaip sako, sudėjęs visus „+” ir „–“ savarankiškai apsisprendė, kad tikrai nori stoti į Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją, studijuoti ir ją baigus pradėti tarnybą kariuomenėje. „Tokiu keliu „užsikabinau“ už karininko profesijos“, – apibendrina kariūnas.

„Gyvendamas savarankiškai Antakalnyje vos ne kiekvieną dieną pravažiuodavau pro Akademiją. Kažkur pamatai, kaip karinis transportas važiuoja ar kariai eina ir iš karto viduje kažkas sujuda, vėl pradedi galvoti – niekas neleido nuo to pabėgti, – prisimena vaikinas. – Būti šalia Akademijos ir netarnavus kariuomenėje naudinga, nes matai jos gyvenimą, kuris nėra paslėptas. Atvirų durų dienos ir kiti renginiai, kuriuose dalyvauja kariūnai – viskas padeda įvertinti savo paties norus.“

Dabar kariūnas įvertina naujus iššūkius, su kuriais susiduria Kariūno baziniame kario kurse: „Pradėjau jį su tokia nuostata, kad man čia nieko nereikės, aš ir taip viską žinau ir suprantu, nes jau tarnavau. Tačiau Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko instruktoriai parodė, kad esu labai daug ką pamiršęs ir jie žino daug daugiau. Todėl susiduria Kariūno baziniame kario kursą verta praeiti ir labai daug man duoda.“

Mateuš stengiasi ir pats duoti, tik jau kariūnams, neragavusiems kario duonos... Ir džiaugiasi galėdamas padėti: „Taip matome, kad mūsų kursas „lipdosi“ ir susigyvena. Tie žmonės, kurie nieko bendro neturėjo su kariuomene, iš karto atėjo prie mūsų, jau tarnavusių, ir pradėjo klausinėti, domėtis, kaip kažką reikia daryti ar atlikti. Matosi, kad jiems rūpi, jie stengiasi iš mūsų pasisemti tų žinių. Nežiūri į mus su nepasitenkinimu, nebijo klausti“. Kariūnas patvirtina, kad naudinga jiems visiems kaip būsimiems vadams, kada taip pat reikės mokėti savo kariams paaiškinti ir padėti.

Tą patį vaikinas pataria ir tiems, kurie dar svarsto arba tiesiog nedrįsta klausti dėl studijų Lietuvos karo akademijoje. Svarbiausia – nepasiduoti. Jeigu reikia daugiau žinių, jas galima rasti Akademijos internetinėje svetainėje, kur pristatomi reikalavimai, tiksliai nurodoma, iš ko susideda konkursinis balas, vadinasi, ir kokius egzaminus dėl to reikia išlaikyti. Nuoroda stojantiesiems: https://bit.ly/3CCRIqx.

Mūsų ginklas – mūsų mokslas, motinai Tėvynei!

Eimanto Genio nuotrauka