Jonas Ohmanas – labai įvairiapusė, veikli ne vienoje srityje asmenybė, žurnalistas, rašytojas, publicistas, režisierius, visuomenininkas – 1990 metais iš Švedijos pirmą kartą atvyko į Lietuvą. Iki 1993 metų dirbo visose Baltijos šalyse, daugiausia – Lietuvoje. 1993 metais dėstė Klaipėdos universitete, rašė straipsnius, vertėjavo lietuvių ir švedų kalbomis. Tokia pradžia leido J. Ohmanui įsitvirtinti Lietuvoje. 2009 metais pristatė savo pirmąjį dokumentinį filmą karo tematika „Neįmanomi pabėgimai“ apie partizanų pasipriešinimą. Pastabaus, besidominčio istorija, politika ir šių dienų gyvenimo realijomis J. Ohmano darbai neliko nepastebėti. 2018 metais už ypatingus visuomeninius nuopelnus Lietuvai prezidentė Dalia Grybauskaitė jam suteikė Lietuvos pilietybę.

Tokios asmenybės kaip J. Ohmanas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje visada laukiamos. Jų istorijos ir perduodama patirtis – svarbi karių ugdymo dalis. Akademijoje J. Ohmanas paskaitą pradėjo kalbėdamas ne apie save. Ukraina ir karas – dažniausiai jo galvoje ir kalboje besisukantys žodžiai. Svečias prisiminė, kaip prieš dešimtmetį jo pasakytą mintį – „išbandymai gali užklupti netikėtai“ po poros metų prasidėjęs karas Ukrainoje patvirtino ir kartu privertė susitelkti bendradarbiaujant Ukrainos labui.

2014 metais J. Ohmanas įkūrė paramos grupę „Blue/Yellow“, kuri po 2022 metų Rusijos invazijos į Ukrainą tapo vienu didžiausių Lietuvos paramos Ukrainai šaltinių. Pradėjęs kalbėti apie karą, svečias pabrėžė lyderystės svarbą sakydamas: „Svarbu turėti lyderį ir žmonių, kurie, kai reikės, iš karto galėtų perduoti žinias ir instruktuoti.“ Šie žodžiai patvirtino Lietuvos karo akademijos ugdomų kompetencijų, kurių viena svarbiausių yra lyderystė, reikšmę.

Prasidėjus karui Ukrainoje J Ohmanas nuvyko į puolamą šalį ir ten būdamas pastebėjo, kad paprastomis priemonėmis iš Lietuvos galima svariai prisidėti prie invazijos stabdymo. Jis suprato, kad gali kažką pakeisti, kaip pats sako, „You can make a difference“, ir šis suvokimas įkvėpė didiems darbams.

Kalbėdamas apie „Blue/Yellow“ misiją, visuomenininkas pažymėjo, kad svarbu gebėti identifikuoti poreikius ir ne tik tinkamai panaudoti paramą, bet ir kuo tikslingiau patenkinti Ukrainos poreikius.

Kaip vieną svarbiausių sričių J. Ohmanas išskyrė dronų karybą. Pasidalijo pavyzdžiais ir įžvalgomis, kaip dronai prisideda kovoje su priešu Ukrainoje. Visiems buvo malonu sužinoti, jog Lietuva pirmauja pasaulyje antidronų technologijų kūrimo srityje ir lietuvių dėka šiandien galima ne tik maksimaliai išnaudoti dronų galimybes, bet ir nuo jų apsiginti. 

„Elektroninė karyba – kita moderniosios karybos dalis, kurią plėtodami daug prisidėjo ir lietuviai. Tokia parama labai reikšminga kovojant su priešu, – tvirtino pašnekovas. – Lietuvių savanoriai reikšmingai prisideda tiesiogiai ir netiesiogiai kovodami Ukrainoje. Pagalba įvairi: kontaktavimas, finansavimas, prisidėjimas prie įvairių priemonių gamybos, įvairių akcijų.“ J. Ohmanas pabrėžė, kad iš Ukrainos karo galima daug pasimokyti, ir apibendrindamas pažymėjo, jog karas – labai platus, kompleksinis, su įvairiais interesais susijęs dalykas, nes kažkam naudinga, kad jis nesibaigtų. „Tačiau mes tikime, kad jis baigsis!“ – tvirtai pareiškė pranešėjas.

Po paskaitos vyko diskusija, kurios metu kariūnai ir kiti norintieji galėjo pašnekovui užduoti klausimų. Paklausus, kaip keitėsi karo situacija Ukrainoje per 10 metų, J. Ohmanas atsakė, jog pastebi ir teigiamų, ir neigiamų dalykų, tačiau karo kasdienybėje – daugiau neigiamų. Lygindamas Ukrainą su Lietuva, J. Ohmanas pasidžiaugė, kad 1991–1992 m. Lietuva žengė į Vakarus, įstojo į Europos Sąjungą, NATO ir dėl to šiandien jos visuomenė yra stipri. Kita vertus, visi mato, kas vyksta posovietinėje Ukrainoje, kuri dabar, kaip teigia pašnekovas, už savo neapsisprendimą moka labai brangiai. Tačiau Ukraina parodė, kad gali apsiginti nuo gerokai stipresnio priešo ir tiki, jog karas bus laimėtas, nors ir labai sunkiai.

„Karas yra tapatybė“, – trumpai atsakė J. Ohmanas, paklaustas apie moralinių vertybių išsaugojimą karo metu. Tarsi moto tvirtai ištarė: „Tu esi karys, bet niekada nepamiršk, kad esi žmogus. Karas nepakeičia charakterio, žmogiškųjų vertybių, kurios atsiskleidžia tinkamomis sąlygomis.“

Apie tikrąjį lyderį karo akivaizdoje būtina kalbėti siekiant pasisemti patirties Lietuvos karo akademijoje auginant lyderius. J. Ohmano nuomone, tikrasis lyderis yra tas, kuris mato toliau už kitus, geba atlikti savo sistemines funkcijas, bet kartu būti komandos nariu, vadovauti, įžvelgia platesnį vaizdą ir daro viską, kas įmanoma, net peržengdamas savo galimybių ribas, nes tik didelėmis pastangomis dažnai pasiekiamas norimas rezultatas. Kaip vieną svarbiausių savybių svečias įvardijo smalsumą, norą peržengti ribas ir gerą humoro jausmą. Šios savybės būtinos tikram lyderiui. 

Lietuvos karo akademijos bendruomenę sudomino žmogaus, kuris geba žvelgti plačiai, įžvalgos, kadangi čia kompleksiškai ugdomos visos Jono Ohmano išvardintas gero lyderio savybės.

Pašnekovas pasidalijo ir patarimu: „Reikia žinoti savo stipriąsias ir silpnąsias savybes ir dirbti su savo silpnybėmis. Išėjimas iš komforto zonos skatina judėti pirmyn, tuomet lyderis sugebės eiti ten, kur kiti negali!“

Slava Ukraini! Heroiam slava!

Erikos Lenkaitienės tekstas

Eimanto Genio nuotraukos