Per keletą pastarųjų metų LSMU Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedroje viena po kitos pradėjo veikti net trys imitacinės auditorijos – laboratorijos. Būsimieji vaistininkai čia praktikuojasi realybę imituojančioje aplinkoje, dirba su simuliacine mokomąja įranga, muliažais, manekenais, ir įgauna naujų profesinių įgūdžių.

Imitacinės vaistinės patalpose, įrengtose visiškai taip pat, kaip tikra vaistinė, studentai tiesiogiai patiria darbo vaistinėje specifiką: mokosi dirbti kasos aparatais, greitos vaistų paieškos, vaistų suderinamumo programomis, įgyja paciento konsultavimo patirties.

Interaktyvioje E-recepto auditorijoje su šiuolaikiška kompiuterine technika ir programine įranga būsimieji vaistininkai išmoksta naudotis elektroninio recepto sistema. Taip pat auditorijoje – specialūs rankų, raumenų muliažai, skirti praktikuotis skiepyti.

O naujojoje, neseniai pradėjusioje veikti laboratorijoje farmacijos studentai bus mokomi teikti įvairias sveikatos patikros ir grožio paslaugas. Veido, galvos odos analizatorius padės išmokti lankytojui atlikti testą ir pakonsultuoti dėl probleminės veido ar galvos odos.

Taip pat būsimieji vaistininkai čia mokysis parinkti įvairius profilaktinius testus, pamatuoti kraujospūdį, patikrinti regėjimą, specialiomis svarstyklėmis nustatyti riebalų kiekį organizme, teikti įvairias kitas paslaugas.

Pasak LSMU Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėjos profesorės Jurgos Bernatonienės, mokomosios simuliacinės laboratorijos įkurtos siekiant išradingai perteikti studentams inovatyvias žinias, ugdyti juos kūrybingomis, visapusiškai išsilavinusiomis asmenybėmis.

„Gyvename technologijų amžiuje, tad būsimuosius specialistus siekiame ruošti jau kaip naujos kartos vaistininkus, turinčius plačias kompetencijas ir gebančius teikti kokybiškas farmacinės rūpybos paslaugas“, – naujovių esmę pabrėžė prof. J. Bernatonienė.

„Farmacinės rūpybos, konsultavimo, bendravimo su pacientu procesą studentai turi matyti, pajusti gyvai. Tikimės, kad augantis kvalifikuotų vaistininkų skaičius padės pacientams būti sveikesniems“, – pastebėjo LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis, pabrėžęs, jog ateities planuose jau galėtų būti ir robotizuotos vaistinės kūrimas.

Pasak LSMU Farmacijos fakulteto dekanės prof. Ramunės Morkūnienės, augant vaistinėse teikiamų paslaugų skaičiui ir pobūdžiui, didėja poreikis farmacijos specialistų, kurie turėtų plačias, įvairiapuses kompetencijas. Į tai atsižvelgiama ruošiant specialistus.

Palyginti neseniai LSMU parengti išplėstinės praktikos vaistininkai pradėjo vaistinėse skiepyti gyventojus nuo erkinio encefalito, sezoninio gripo, COVID-19 ligos, netrukus bus skiepijama ir nuo pneumokokinės infekcijos. Nuo kitų metų vasaros visose vaistinėse jų darbo metu gyvai turės būti vaistininkas, o ne tik vaistininko padėjėjas, kaip kai kur būdavo iki šiol.

„Simuliaciniams mokymo metodams daug dėmesio skiria ir užsienio universitetai. Įvaldžius imituotas situacijas, trumpėja mokymosi laikas, specialistai parengiami greičiau ir įgytus įgūdžius tikrovėje pritaiko sklandžiau. Vertinant Europos farmacijos fakultetų kontekste, esame išties inovatyvūs“, –  sako prof. R. Morkūnienė.

Dirbti vaistininku – tik viena iš farmacijos studijas LSMU baigusio specialisto veiklos sričių. Studijos puikiai parengia mokslininko, tyrėjo, vaistų kūrėjo karjerai. LSMU Farmacijos fakultete tęsiami vaistų kūrimo 3 D būdu tyrimai, ši technologija žada didelį proveržį personalizuotų preparatų gamyboje, tad būsimųjų specialistų laukia išties įtraukiančios, įdomios studijos.

Daugiau apie studijas – čia:

https://lsmu.lt/priemimas/vientisosios-studijos/farmacija/