Šie kariūnai yra vieni iš nedaugelio, kuriems buvo suteikta tikriausiai vienintelė gyvenime galimybė pasitobulinti tokio tipo mokymuose. Iki šiol juose yra dalyvavęs tik vienas Lietuvos kariuomenės atstovas.

Tai kadetų karinio rengimo kursas, kuriam reikia daugiausia fizinio ir psichologinio pasiruošimo. Lietuvos karo akademijos kariūnai džiaugiasi jo metu galėję išbandyti savo jėgas, įgyti unikalios patirties ir pasiekti gerų rezultatų.

Kurso pavadinimas „Aguerrissement“, išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia grūdinimąsi. Jis parengtas taip, kad kiekvienas dalyvis pasiektų savo psichologines ir fizines ribas.

„Mums šie mokymai buvo viena geriausių patirčių, – pasakoja vaikinai. – Prancūzijos Gviana – tai visiškai kitas pasaulis, visiškai kita aplinka. Europoje nerasime džiunglių, todėl būnant taip toli nuo civilizacijos ypatingos gamtinės sąlygos ir klimatas taip pat buvo iššūkis.“

Lukas ir Diomedas prisimena, kaip dvi savaites kiekviena diena buvo varginanti ir sunki, tačiau įdomi kurso programa ir kovinga būrio dvasia leido jiems judėti į priekį ir nepasiduoti, kad ir kaip sunku buvo.

„Džiunglėse knibždėte knibžda visokių vorų, gyvačių, skorpionų ir kitokių nuodingų gyvių, kurie labai pavojingi žmogui. Todėl naktis leisdavome hamakuose. Kiekvieną dieną reikėjo keltis 4 val. ryte, susiruošti ekipuotę, pavalgyti, susitvarkyti aplinką ir keliauti į instruktorių nurodytą vietą“, – pasakoja Lukas ir priduria, kad instruktoriai nepraleisdavo nė vienos klaidos, o jei prie ko nors „prisikabindavo“, reikėdavo pradėti rytinę „mankštą“. „Laikui bėgant supratome, kad ir kaip gerai būtume pasiruošę ryte, „mankštos“ neišvengsime, nes tai – karinio rengimo programos dalis, tavo fizinio ir psichologinio pasiruošimo patikrinimas.“

Taip pat tiksliai, kaip vakar vykusias, pratybas prisimena ir Diomedas: „Kiekvieną dieną nuo ryto iki vakaro vykdavo intensyvios paskaitos ir pratybos, laukdavo netikėti iššūkiai. Per dvi savaites išmokome įvairių išgyvenimo džiunglėse gudrybių, išbandėme savo jėgas skirtinguose kliūčių ruožuose. Nuolat jautėme nuovargį ir psichologinį spaudimą, o visą kursą „vainikavo“ 3 dienų išgyvenimo etapas be maisto ir vandens, tik turint kelias priemones, be kurių išgyvenimas būtų sunkiai įsivaizduojamas.“

Atrodo, net beveik neįveikiamas užduotis vaikinai prisimena pozityviai: „Kai reikėjo išgyventi, visas mūsų būrys buvo kaip kumštis. Vieni ieškojo maisto, kiti rengė stovyklavietę, treti ruošė „statybines“ medžiagas – pynė lianas ar kirto medžius. Todėl visos pamokos buvo įdomios, o laikas pralėkė akimirksniu. Pratybos vyko prancūzų kalba, tačiau dėl to mes nuo prancūzų kadetų neatsilikome, nes jie užsieniečiams padėdavo arba, jei ko nesuprasdavome, išversdavo į anglų kalbą.“

Atliekant išgyvenimo užduotis kurso dalyviams reikėjo įveikti karines kolektyvines ir individualias užduotis, už kurias buvo skiriami taškai. Pavyzdžiui, vykdant topografijos užduotį teko keltis per upę, įveikti kliūčių ruožą, gabenti sužeistąjį, įkurti laužą, lipti į medį. Lietuviai priklausė vienam stipriausių būrių: iš jo 30 kadetų Džiunglių kursą sėkmingai baigė 26. Tai – vienas geriausių rezultatų.

„Mes taip pat sėkmingai įveikėme visus išbandymus ir pasidabinome Džiunglių kurso ženkliukais, segamais prie uniformos“, – džiaugiasi Lukas ir Diomedas.

Apibendrindami džiunglėse įgytą patirtį, kariūnai drąsiai pataria, ką reikėtų žinoti, ko tikėtis ir kaip pasiruošti išbandymams, kaip sakoma, visai kitame pasaulyje: „Jei kada nors sugalvosite dalyvauti šiuose mokymuose, turėtumėte žinoti, kad pirmiausia tai daugiau individualių ir komandinių įgūdžių tobulinimo, fizinių ir psichologinių išbandymų, o ne taktikos kursai, taip pat kad viską, ką išmokai, kurso pabaigoje turėsi pademonstruoti, parodyti, ką sugebi geriausiai. Ir žinoma, reikia būti itin atsargiems, nes neapgalvoti arba neatsargūs veiksmai gali kainuoti sveikatą patyrus ne tik traumų, bet ir kitų sunkių sveikatos sutrikimų.“

Pasakodami savo neišdildomus įspūdžius lietuviai pirmiausia sako „ačiū“ Prancūzijos Saint-Cyr‘o karo akademijai, kuri suteikė neeilinę progą sudalyvauti tokio tipo pratybose ir pasisemti neįkainojamos patirties, kuri bus reikalinga tiek studijuojant, tiek tarnaujant, baigus Karo akademiją.

Studijos LKA

Norintys prisijungti prie kariūnų ir įgyti universitetinių ir karybos žinių, patirti daugiau įspūdžių, kviečiami pradėti studijas Karo akademijoje. O jas baigus tapti karininkais.

Pirmasis žingsnis – motyvacinis pokalbis, kuris vyksta nuotoliniu būdu. Stojančiojo buvimo vieta nesvarbi, belieka pasirūpinti sklandžiu interneto ryšiu ir pokalbiui skirta platforma. Motyvacinis pokalbis skirtas kandidato norui ir pasiryžimui tapti Karo akademijos kariūnu, vėliau – karininku įvertinti. Užsiregistravusiems telefonu +370 68 23 1072 arba el. paštu lka.atranka@mil.lt stojantiesiems sutartu laiku Vertinimo komisija nuotoliniu būdu užduoda klausimus paskelbtomis temomis, į kuriuos jie turi atsakyti.

Po pokalbio gavęs teigiamą atsakymą kandidatas gali dalyvauti kitame stojimo etape – pasitikrinti sveikatą Karinėje medicinos ekspertizės komisijoje. Paskui turi Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijai bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) pateikti prašymą (www.lamabpo.lt) studijuoti Lietuvos karo akademijoje ir joje pasirašyti studijų sutartį.

Daugiau informacijos apie atranką galima rasti Lietuvos karo akademijos interneto svetainėje www.lka.lt, puslapyje su rubrika „Stojantiesiems" >>>.

Norintys įstoti į Lietuvos karo akademiją ir joje baigę studijas tapti karininkais kviečiami dalyvauti atrankoje!

Asmeninės kariūnų nuotraukos