„Visi instruktorių patarimai pravertė ir saugiai, sėkmingai nusileidome. Buvo viskas nerealu! Nė kiek nesigailiu. Ir aš viską pakartočiau“, – taip pat kalbėjo krn. Gretė Lukošaitytė.

LKA įgyvendinama psichofizinio rengimo programa, kurios tikslas padėti kariūnams veikti ekstremaliomis ir nekasdieninėmis sąlygomis (baimės akivaizdoje) – „bijau bet darau“. Parašiutinio rengimo kursas, kurį baigė kariūnai, yra šios programos dalis.

„Žinojau dar stodama į LKA, kad laukia šuolis su parašiutu. Tai sukelia adrenalino ir tam ruošiausi, mokiausi ir baimės nebeliko, – dar prieš šuolį sakė krn. Sandra Statkutė. – Turėjome kompetentingus instruktorius, kurie pasidalino savo žiniomis. Vienas iš jų atlikęs 9 tūkst. šuolių! Tai daug pasako.“

Kursui vadovavęs Divizijos generolo S. Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykla parašiutinio rengimo centro viršininkas mjr. Audrius Miečius patvirtina, kad per 40 metų jau pavyko viršyti 9 tūkst. šuolių skaičių ir džiaugiasi galintis tokia patirtimi dalintis su LKA kariūnais: „Jie yra būsimi karininkai, kurie ves kitus karius ir nuo jų požiūrio tai priklausys ateityje. Instruktoriams labai svarbu juos nuteikti psichologiškai ir fiziškai, t. y. atlikti veiksmą, kuris atrodo pavojingas, bet tai įmanoma, tai yra darbas su savimi. Atrodo, kad mes labai nedaug čia įdedame, bet rezultatas tikrai yra svarbus.“

Su kariūnais pratybose dalyvavo šiuo metu LKA pagal Erasmus+ programą besimokantys Belgijos ir Lenkijos kadetai. Teorinės paskaitos vyko LKA ir praktiniai užsiėmimai – Karinių oro pajėgų Šiaulių Aviacijos bazė ir Gaižiūnų poligonas.

Visi kariūnai sėkmingai baigė kursą ir jiems buvo įteikti Lietuvos kariuomenės ženklai „Parašiutininko sparnai“ ir „Parašiutininko knygelės“, kurias jie toliau pildys atlikę daugiau karinių šuolių. Kariūnai įsitikinę, kad jų tikrai dar bus.

Studijos LKA

Norintys įgyti universitetinių ir karybos žinių, kviečiami prisijungti prie Akademijos bendruomenės ir pradėti studijas šioje aukštojoje mokykloje. O jas baigus tapti karininkais.

Pirmasis žingsnis – motyvacinis pokalbis, kuris vyksta nuotoliniu būdu. Stojančiojo buvimo vieta nesvarbi, belieka pasirūpinti sklandžiu interneto ryšiu ir pokalbiui skirta platforma. Motyvacinis pokalbis skirtas kandidato norui ir pasiryžimui tapti Karo akademijos kariūnu, vėliau – karininku įvertinti. Užsiregistravusiems telefonu +370 68 23 1072 arba el. paštu lka.atranka@mil.lt stojantiesiems sutartu laiku Vertinimo komisija nuotoliniu būdu užduoda klausimus paskelbtomis temomis, į kuriuos jie turi atsakyti.

Po pokalbio gavęs teigiamą atsakymą kandidatas gali dalyvauti kitame stojimo etape – pasitikrinti sveikatą Karinėje medicinos ekspertizės komisijoje. Paskui turi Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijai bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) pateikti prašymą (www.lamabpo.lt) studijuoti Lietuvos karo akademijoje ir joje pasirašyti studijų sutartį.

Daugiau informacijos apie atranką galima rasti Lietuvos karo akademijos interneto svetainėje www.lka.lt, puslapyje su rubrika „Stojantiesiems" >>>.

Norintys įstoti į Lietuvos karo akademiją ir joje baigę studijas tapti karininkais kviečiami dalyvauti atrankoje!

Eimanto Genio nuotr.