Pradėkite planuoti iš anksto 

Daugelis būsimųjų pirmakursių vis dar mėgaujasi atostogomis, tačiau jau metas pradėti intensyviau galvoti apie kraustymąsi. Galbūt viskas atrodo paprasta: tiesiog daugelis yra įsitikinę, jog visus turimus daiktus užteks susidėti į kelis lagaminus. Tačiau toks požiūris gali sukelti daug streso. 

Taigi, pirmiausia dar kartą pasižiūrėkite, kada jau galėsite įsikelti į bendrabučio kambarį. Ši data – atspirties taškas, padėsiantis nuspręsti, kada jau reikia būti įsigijus, pradėti tvarkyti ir pakuoti daiktus. 

Taip pat įsikraustymo į bendrabutį diena neturėtų sutapti su pirmąja mokslų diena. Geriausia, kad į bendrabutį įsikraustytumėte likus bent porai dienų iki mokslų pradžios: užteks laiko viskam susidėti, susitvarkyti, susipažinti su kaimynais, pabandyti nuvykti į paskaitų vietas ir t. t. 

Iš anksto paprašykite ir pagalbos 

Nesvarbu, ar kraustytis padės tėvai, ar net samdysite kraustomo paslaugų įmonę, negalvokite, kad žmonės galės jums padėti paskutinę minutę nesusitarus. 

Pavyzdžiui, gal tuo metu tėvai neatostogaus, tad turi susitarti dėl laisvadienio ar laisvos popietės darbe. Tad iš anksto apgalvokite, kad geriausiai galėtų jums padėti, ir susitarkite, kada tiksliai ir kokios pagalbos jums prireiks.

Pasidomėkite, ko reikės įsikraustant į bendrabutį

Bendrabučio kambariuose rasite bazinius baldus – lovą, stalą, kėdžių bei spintą. Kiekviename kambaryje bus ir interneto prieiga. Kai kuriuose bendrabučių kambariuose yra ir šaldytuvai, kitur šiuo prietaisu teks pasirūpinti patiems bendrabučio gyventojams, todėl naudoti šaldytuvai prieš rugsėjį iš skelbimų portalų ir socialinių tinklų grupių tiesiog išgraibstomi. 

Tikriausiai žinote, kad su kitais studentais teks dalytis kambariu ir vonios kambariu. Tačiau pagrindinis klausimas – su kiek žmonių? Bet kokiu atveju jums prireiks lentynėlės dušo reikmenims susidėti, chalato ir dušo šlepečių. 

Taip pat į bendrabutyje reikės turėti bent 2 komplektus patalynės užvalkalų bei skalbimo priemonių. Kai kurių aukštųjų mokyklų bendrabučiuose patalynė ir užvalkalai suteikiami už tam tikrą mėnesio mokestį. Kas 7 d. panaudoti užvalkalai pristatomi į specialią patalpą, o studentas gauna švarius užvalkalus. 

Kauno technologijos universiteto administracija yra parengusi Bendrabučio gyventojo gidą. Jis gali būti naudingas ir kitų aukštųjų bei profesinių mokyklų studentams, šiemet įsikelsiantiems gyventi į bendrabutį. 

Susidarykite daiktų, kurių prireiks kraustantis į bendrabutį, sąrašą

Faktas, kad į bendrabutį negalite atsigabenti visko, ką turite namuose. Taigi, geriausias būdas – susidaryti reikiamų daiktų sąrašą, kuriame įtraukite visus punktus nuo asmeninės higienos reikmenų iki elektronikos prietaisų.

Preliminarų daiktų sąrašą rasite šiame straipsnyje.

Neatidėliokite daiktų pakavimo paskutinei minutei

Daiktų pakavimas paskutinę minutę sukelia papildomą stresą, garantuotai pamiršite ką nors pasiimti, kils chaosas, be to, didėja konfliktų tikimybė. 

Tad stenkitės viską supakuoti likus bent dienai ar dviem iki planuojamo išvykimo arba daiktų išsiuntimo. Geras sprendimas – daiktus išsiųsti per kurjerių tarnybą ar netgi paštomatu. Tik jei siųsite trapesnius ar vertingesnius daiktus, nepamirškite siuntos apdrausti. 

Maksimaliai padidinkite erdvę, kur galėsite laikyti daiktus 

Bendrabučių kambariai tikrai nėra tokie maži, kaip kartais vaizduojama, bet juose tikrai negalėsite gyventi taip erdviai, kaip namuose. Gera žinia – yra būdų padidinti turimą erdvę. Tam skirtos daiktadėžės, po lova dedamos daiktadėžės, pakabinamos lentynos, ant durų tvirtinamos lentynėlės ir kt. 

Interneto platybėse rasite daugybę idėjų, kaip sutalpinti kuo daugiau daiktų neprarandant grindų ploto.

Erdvę suasmeninkite, paverskite jaukesne

Šiuolaikiniai bendrabučiai yra naujesni ir atrodo geriau nei anksčiau, bet jie vis tiek yra gana paprasti. Taigi, jei norite jaustis kaip namuose, pagalvokite, kaip galėtumėte pagyvinti kambarį. Vaikinams šis punktas tikriausiai nebus toks svarbus kaip merginoms, bet vis tik visi mes norime gyventi patogioje ir malonioje aplinkoje. Tiesa, prieš imdamiesi interjero pertvarkų, būtinai sulaukite kambarioko (-ės) pritarimo. 

Ruošimasis gyventi bendrabutyje: būkite pasirengę galimiems netikėtumams

Niekada nežinome, kad prireiks įrankių rinkinio ar pirmosios pagalbos vaistinėlės. Pavyzdžiui, jei ruošiantis pirmajam koliokviumui viduryje nakties suskaustų galvą, per visą miestą nereikės važiuoti į budinčią vaistinę.

Įrankių rinkinys nėra visiškai būtinas, bet irgi pravers, ypač jei galite tokį rinkinuką sukomplektuoti iš to, ką atliekamo turite namuose. 

Apibendrinimas: būkite atviri naujoms pažintims ir galimybėms 

Persikėlimas į bendrabutį gali kelti nemenką stresą, bet iš tikrųjų tai – nuostabi galimybė susipažinti su naujais žmonėmis, pasidairyti po studentų miestelį ir tiesiog būti ten, kur visada verda veiksmas! Būkite atviri naujoms patirtims, naujai sutiktiems žmonėms – neabejotinai patirsite daug puikių akimirkų, kurias ateityje bus smagu prisiminti. 

Atminkite ir tai, kad ta su kraustymusi susijusi nežinomybė kamuoja daugelį pirmakursių, tačiau netrukus apsiprasite, susirasite naujų draugų, pradėsite mokslus ir viskas sėkmingai įsibėgės. Daugeliui tai pirmas kartas, kai išvyksta iš gimtųjų namų, kitiems tai – jaudinantis laisvės sukrėtimas: nesvarbu, kuriai stovyklai priklausote, viskas galiausiai bus gerai! 

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė