Programos mentorių teigimu, ryšių kūrimas, lyderystės ugdymas, galimybė įveiklinti turimas žinias ir savirealizacija – vienos pagrindinių verčių, kurias ekspertai gauna prisijungę prie programos mentorių tinklo.

Programos metu – visokeriopa ekspertų pagalba

Inovacijų agentūros Pažangos departamento vadovės Patricijos Reut teigimu, mentoriaus pagalba ir žvilgsnis iš šono pradėjus kurti verslą yra ypač svarbu – tai etapas, kai verslininkui trūksta ne tik žinių ar patirties, rinkos pažinimo, bet ir palaikymo bei pasitikėjimo savo sprendimais.

„Verslo mentorystėje sudėtinga apibrėžti konkrečius metodus ir įrankius, tačiau sėkmės istorijos atspindi skirtingas verslo vystymo pergales – šimtais procentų augančius pardavimus, pradėtą prekybą naujose rinkose, naujų produktų sukūrimą, strateginių verslo planų pokyčius. Dėl to, atsižvelgdami į suteikiamą naudą, verslams augti padedame per skirtingas programas – jau dešimtmetį skaičiuojančią Inovacijų agentūros mentorystės programą, leidžiančią „Spiečių“ nariams visus metus nemokamai konsultuotis su daugiau nei 150 skirtingų savo sričių profesionalų, e. mentorystės platformą bei „Verslo skrydžio“ programą, kurią matome kaip vieną efektyviausių būdų stiprinti verslą, ypatingai – regionuose“, – dalijasi P. Reut.

Ekspertė pastebi, kad regionuose įsikūrusios įmonės neretai lėčiau transformuojasi į aukštą pridėtinę vertę kuriančius verslus, kadangi remiasi tradiciniais ūkio sektoriais, mažiau dėmesio skiria plėtrai ar technologijų įgalinimu, todėl padedami mentorių verslai gauna impulsą tiek naujų idėjų įgyvendinimui, tiek esamų verslų plėtrai ir augimui.

Užsiimti mentoryste paskatino asmeninė patirtis

Miroslavo Monkevičiaus, vieno iš „Verslo skrydžio“ programos mentorių teigimu, ši veikla duoda daug asmeninės naudos bei vertingų profesinių pamokų.

„Iš kiekvienos mentorystės gaunu ne mažiau nei verslininkas, su kuriuo dirbu – ji leidžia permąstyti ir sustruktūruoti savo patirtį, o taip pat atsitraukti ir pažvelgti į savo verslą iš kitokios perspektyvos, pasisemti motyvacijos ir energijos veikti. Taip pat pasibaigus mentorystei išlieka ir santykis su mentee, o kartais kuriame ir naujas bendro verslo galimybes. Galiausiai – smagu žinoti, kad padėjai konkrečiam verslininkui ar verslui augti“, – dalijasi jis.

Mentorius programos metu dirba kartu su finansinio raštingumo mokymus ir konsultacijas teikiančia „Inspra Life“ įkūrėja Šarūne – kartu jie yra išsikėlę tikslą skatinti programos dalyvio-mentee verslo ilgalaikio augimo perspektyvą, stiprinti įmonės procesus orientuotus į tvarumą.

Noras dalintis savo žiniomis su kitais – viena esminių priežasčių, kodėl konsultacine veikla verslams ir individualiems asmenims užsiimantis Miroslavas nusprendė prisijungti prie programos mentorių tinklo.

„Iš asmeninės patirties žinau, kaip svarbu verslo kelionėje turėti mentorių ar koučingo specialistą, kuris padėtų greičiau ir tvariau judėti tikslo link. Taip pat žinau, kad kuo daugiau daliniesi su kitais, tuo daugiau gauni pats, todėl sprendimas prisijungti prie programos atėjo natūraliai“, – sako M. Monkevičius. Patyręs verslininkas ragina kolegas nebijoti dalytis savo patirtimi ir tapti jaunųjų verslininkų mentoriais – taip ne tik padėti augti mažiau patyrusiems verslams, bet ir patiems pasisemti vertingos patirties.

Jam antrina nepriklausoma konsultante ir lektore dirbtinio intelekto bei skaitmeninio marketingo srityse dirbanti Indrė Ivinskienė, kurią prisijungti prie mentorių komandos taip pat paskatino asmeninės patirtys vystant nuosavą verslą.

„Žinau, kokia sunki yra pradžia. Žinau, kaip sunku, kai neturi palaikymo ir kai paties tikėjimas savo jėgomis kiša pagalius į ratus. Abejonės, baimė, įgūdžių, pažinčių ir tinkamų kontaktų trūkumas – tai stabdo. Pamenu, pradėjusi vystyti savo verslą viską bandžiau padaryti viena, tačiau tą akimirką, kai mane apsupo tinkami žmonės, viskas pasikeitė – atsiradus pirmajam mentoriui mano kelionėje, atrodė, kad viskas yra įmanoma, nes turi, kas nukreipia tinkama kryptimi, padeda greičiau pamatyti grėsmes ir galimybes, apie kurias net nesusimąstei. Mentorius neretai mato ir tiki tavimi netgi stipriau, nei pats tiki savimi, ir, jei tik leidi, padeda atskleisti didžiulį potencialą“, – sako I. Ivinskienė.

Šiuo metu mentorė turi du „ugdytinius“ – finansinio raštingumo konsultantą Marijų bei kūno ir veido masažų specialistę Kristiną, su kuriais nuotoliu susitinka kas dvi savaites.

„Keliu tikslą padėti jiems pasiekti ne tik išsikeltus finansinius tikslus, bet apskritai patikėti savo galimybėmis, parodyti ir įvesti į verslininko mentalitetą: disciplinos svarbą, rezultatų sekimą, analizavimą, mokymąsi, drąsą daryti nepatogius dalykus, partnerysčių paiešką ir net pergalių, įdėto darbo užfiksavimą apsidovanojimu sau“, – dalijasi programos „Verslo skrydis“ mentorė ir džiaugiasi, jog abiem verslininkams puikiai sekasi pasiekti išsikeltus tikslus ar netgi juos viršyti.

Tuo metu patys verslininkai (ugdytiniai) vertina programos metu gautas žinias apie finansus, marketingą, sudėliotą aiškią rinkodaros strategiją, naujas partnerystes ir verslo plėtrą bei naujus komandos narius.

Programa įgyvendinama net 13-oje Lietuvos savivaldybių

Programa „Verslo skrydis“ įgyvendinama 13-oje savivaldybių – Alytaus rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Marijampolės, Mažeikių rajono, Plungės rajono, Rokiškio rajono, Šiaulių miesto, Tauragės rajono, Druskininkų, Kėdainių rajono, Panevėžio miesto ir Kauno rajono. Projektą bendrai finansuoja Europos Sąjunga.

Reikšmingą praktinę patirtį sukaupę Lietuvos verslininkai, norintys prisijungti prie Inovacijų agentūros mentorių tinklo, tai padaryti gali bet kuriuo metu užsiregistruodami į e. mentorystės programą: https://mentoriai.inovacijuagentura.lt/e-mentoriai/