Pagrindinis patarimas – spręsti ankstesnių metų egzaminų užduotis, bet jokiu būdu ne aklai vadovautis vien tik jomis 

Ruošdamiesi egzaminams, iš visų mokytojų mokiniai girdi universalų patarimą spręsti ankstesnių egzaminų užduotis. Tačiau klaida – remtis vien tik buvusiais egzaminais ir tikėtis, kad šių metų egzamine vėl bus tokios pačios užduotys. Tą ganėtinai nedidelį 100-ukų iš biologijos VBE skaičių veikiausiai ir nulemia tai, kad mokiniai nesitiki naujų ir unikalių užduočių. Taigi, privaloma anali-zuoti situacijas, kurių nepasitaikė ankstesnių egzaminų užduotyse. Jei laiko per tą likusį mėnesį pritrūktų, tam galima skirti net ir paskutines minutes prieš egzaminą.

Iš tiesų mokinys turi būti pasirengęs pademonstruoti savo gebėjimus ir netikėtose situacijose. Tokių situacijų daugiau pasitaikė ir 2022 m. egzamine, kai biologijos rezultatai buvo prastesni, lyginant su kelerių ankstesnių metų.

Kaip tinkamai pasikartoti medžiagą biologijos egzaminui? 

„Alfa klasės“ korepetitoriai  yra parengę puikų veiksmų planą norintiems pasikartoti biologijos kurso medžiagą: 

1.    Pirmiausia atsispausdinkite biologijos egzamino programą  (jei dar neturite) ir susipažinkite, ką turite žinoti iš kiekvienos temos. Natūralu, kad mokytis viską jau nėra nei laiko, nei prasmės: sugaišite daug laiko, ruoštis reikia ir kitiems egzaminams, o visos informacijos vis tiek neįsiminsite. Taigi, pirmiausia reikia mokytis tikslingai. Beje, labai rekomenduojama atkreipti dėmesį į biologijos brandos egzamino programos 2 priedą (jame pateikiamas tiriamųjų darbų sąrašas). Viena iš šių užduočių gali pasitaikyti ir 4-oje egzamino dalyje. 

2.    Kai jau pavyks išsiaiškinti, ką turite mokėti, pirmiausia pradėkite kartotis nuo teorijos. Būtinai peržvelkite visus grafikus, paveikslėlius, pasikartokite biologinius procesus. Čia tiks ir užrašai, ir vadovėliai, knygos, specialiai skirtos pasiruošti biologijos egzaminui, ir t. t. 

3.    Labai gerai pasikartokite sąvokas. Kai kurios iš jų yra itin panašios, tad lengvai supainiojamos. Beje, biologijos egzamine sąvokos turi didelę reikšmę bendram rezultatui. „Alfa klasės“ korepetitoriai pateikia pavyzdį: funkcinės karalijos / karalystės bei karalystės nėra tas pats. Supainioję sąvokas, ypač struktūrinėse dalyse, galite prarasti didesnį kiekį taškų, ir VBE rezultatas stipriai nukentės. Taigi, puikus „Kur stoti“ patarimas – su sudėtingiausiomis sąvokomis pasiruošti atmintiems korteles (angl. flash cards): vienoje kartotinės ar popierinės kortelės pusėje užsirašyti sąvoką, kitoje – jos paaiškinimą, po to imti, skaityti lapelius ir informaciją bandyti prisiminti. 

4.    Jau tik tada pradėkite spręsti buvusių egzaminų užduotis: tai padės pritaikyti išmoktą teorinę medžiagą praktikoje. 

5.    Nepamirškite vis pasikartoti temų, kurias jau išmokote. Beje, spręsdami ankstesnių metų VBE užduotis, galite įsijungti ir laikmatį: bus aišku, kiek laiko sugaišote prie vienos ar kitos užduoties, ar neviršijate laiko limito. Beje, o jau paties egzamino metu visuomet patariama pirmiausia išspręsti lengviausias užduotis, o pabaigoje pasilikti sunkiausias, prasčiau suprantamas: taip neprarasite taškų, kuriuos galite surinkti lengviausiai. 

Naudinga gerai išsistudijuoti biologijos egzamino struktūrą

Kauno Jono Jablonskio gimnazijos biologijos mokytoja Aida Rudokaitė pastebėjo, kad egzamino sudarytojai vis dažniau parengia su ekologijos tema susijusias užduotis – atvirojo tipo klausimus. Beje, pastaraisiais metais užduočių ekologijos tema yra net apie 20–25 proc. (iš bendrojo kurso – 10–12 proc.). Taigi, kartodamiesi medžiagą būtinai daugiau dėmesio skirkite ekologijai. 

Testinės užduotys dažniausiai būna susijusios su anatomija, o kita dalis atvirojo tipo klausimų yra susiję su augalais. 

Biologijos egzamino matrica sudaryta taip (pateikiama tema ir už ją gaunamų taškų svoris egzamino metu):

  • Ląstelė – 13–17 proc.
  • Organizmų požymių paveldėjimas ir genų technologijos – 8–12 proc.
  • Medžiagų apykaita ir pernaša – 18–22 proc.
  • Žmogaus sveikata – 8–12 proc.
  • Homeostazė ir organizmo valdymas – 13–17 proc.
  • Evoliucija – 5–7 proc.
  • Ekologija – 23–25 proc.
  • Bendra suma – 100 proc.

Egzamino užduotyje apie 40 proc. užduoties taškų atitinka bendrąjį biologijos kursą, 60 proc. – išplėstinį.

1 egzamino dalis: klausimai su keliais atsakymo variantais.
2 dalis – atvirojo tipo klausimai, į kuriuos prašoma pateikti trumpus ir konkrečius atsakymus – tai gali būti žodis, žodžių junginys, skaičius ar raidė. 
3 dalyje prašoma pateikti išsamesnius, sudėtinius atsakymus. 
4 dalyje reikės pademonstruoti savo analitinius bei duomenų interpretavimo gebėjimus. 

Naudinga literatūra ruošiantis biologijos egzaminui 

  • J. Martinionienė, P. Stankevičienė, L. Lapinskaitė „Biologija. Prieš egzaminą“ (2012). Ši knyga puikia tiks pasikartoti 11–12 klasių kursą, ypač jeigu neturite kokybiškų užrašų. 
  • I. Viltrakienė, M. Purlienė „Biologija. 10 žingsnių prieš egzaminą“ (2016). 
  • Labai pravers peržvelgti kontrolinius darbus, ypač tas užduotis, kurias spręsdami įvėlėte klaidų. 
  • Praverskite ir namų darbus, pratybų sąsiuvinius. Vėlgi tai padės pastebėti spragas, nustatyti, kas sekasi prasčiau. 
  • Naudingi ir visi internetiniai resursai, kaip, pavyzdžiui, programėlė „Egzaminatorius“, tinklalaidės anglų k. ir pan. 
  • Naudingos informacijos ruošiantis egzaminui galite rasti ir Nacionalinės švietimo agentūros interneto svetainėje, biologijos mokytojų ir korepetitorių parengtose gairėse.

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė