Dirbti su tokiu kiekiu moksleivių – nemažas iššūkis

Toks milžiniškas susidomėjimas konsultacijomis maloniai nustebino mokytoją ir tapo nemažu profesiniu iššūkiu. „Pamačius tokį užsiregistravusių skaičių reikėjo gerai apgalvoti formatą, kokiu būdu kokybiškai perteikti reikalingas žinias ir taip padidinti abiturientų galimybę kuo sėkmingiau išlaikyti anglų kalbos valstybinį egzaminą. Tradicinėje pamokoje, kaip ir viskas aišku, kad reikia betarpiškai bendrauti, vartoti išmoktus žodžius bei frazes, o ir mokytoja tuomet gali visiems patarti ir išklausyti“, – sako V. Mickienė.

Tačiau kai norinčių mokytis tiek daug, į konsultacijas mokytoja įtraukė išankstines užduotis ir namų darbus. „Tad abiturientai, prisijungę prie nuotolinių konsultacijų yra uždaros grupės nariai, kurie turi teisę naudotis paruošta medžiaga, kuri padeda ne tik pasiruošti būsimai nuotolinei pamokai, bet ir savarankiškai kartojant aktualias temas, pasitikrinti ir įsivertinti kas sekasi sunkiau ir į ką reiktų labiau atkreipti dėmesį, ruošiantis egzaminui“.

Nuotolinio ruošimosi egzaminams lygis labai skirtingas

„Pradėjus nuotolines konsultacijas ir pabendravus su abiturientais iš visos Lietuvos susidarė bendras vaizdas, koks yra pasiruošimo egzaminams lygis skirtingose Lietuvos mokyklose“, –sako V. Mickienė. Pasak mokytojos, deja, bet karantino metu, dažnas abiturientas negavo progos pabendrauti su klasės draugais akis į akį, primiršo pagrindines monologo ar dialogo kūrimo strategijas. O du mėnesiai be praktikos reiškia labai daug, nes norint išmokti anglų kalbą, reikia praktikuotis kalbant nuolatos. „Susidaro įspūdis, abiturientai jaučia didžiulę baimę ir nepasitikėjimą savo jėgomis, kas labai matėsi pirmųjų konsultacijų metu.  Didžiausia baimė yra angliškai viešai kalbėti prieš nepažįstamus žmones ir atlikti klausymo užduotis, kurios reikalauja ne tik didžiulės koncentracijos, bet ir teksto suvokimo gebėjimų“.  

Tačiau, pasak Vaidos, iki egzaminų sesijos dar liko beveik mėnuo, per tą laiką galima pakartoti ir prisiminti pagrindinius dalykus, reikalingus anglų kalbos egzaminui. „Dauguma abiturientų, kurie dalyvauja konsultacijose, noriai atlieka užduotis tiek konsultacijų metu, tiek namuose, –sako V. Mickienė. – Man labai smagu, kad atlikus kalbėjimo užduotis mokiniai dalijasi patirtimi, įvardina gerąsias ir taisytinas vietas. Taip pat dalijasi patarimais, kurie galėtų padėti kitiems ruošiantis kalbėjimo daliai“.  

Pasak mokytojos, ir suaugę ne visuomet moka susitvarkyti su baime ir stresu kalbėdami viešai. „Visiškai normalu, kad mes jaudinamės ir bijome viešai kalbėti, ypač ne gimtąja kalba. Tačiau jeigu mes atliksime kuo daugiau kalbėjimo pratimų su skirtingais žmonėmis, gal net su nepažįstamais (ką mes ir darome konsultacijų metu), baimė sumažės. Ir aišku, tam kad būtų mažiau baimių, reikia labai gerai apgalvoti argumentus pasiruošimo metu. Kalbėjimo metu paruošti ir užrašyti argumentai neleis mokiniams pasimesti, kas neretai sukelia papildomą stresą. Džiaugiuosi, kad nuotolinėse konsultacijose abiturientai noriai bendrauja, įsivertina savo gebėjimus, atlieka refleksiją ir nebijo pasidalinti savo patirtimi su kitais. Galiu drąsiai teigti, kad į konsultacijas jungiasi tik tie, kurie tikrai nori sulaukti pagalbos ir supranta, kad labai daug kas priklauso nuo jų pačių, o ne tik nuo kitoje ekrano pusėje sėdinčios mokytojos“, – sako V. Mickienė.

Egzaminai - tai tik viena gyvenimo stotelė

Anglų kalbos mokytoja Vaida, pastebi, kad mokiniams labai trūksta ir psichologinio palaikymo, jie labai džiaugiasi, kad universitetas suteikia šansą nemokamai pasiruošti valstybiniams egzaminams, teikdamas profesionalią pagalbą visiems norintiems. „Turėdami tokią galimybę jie jaučiasi, jog yra ne vieni, o ir mokytoja juos nuteikia, kad egzaminai yra tik tarpinė gyvenimo stotelė. Jie ateis ir praeis. Svarbiausia, kryptingai dirbti, pasikartoti, prisiminti kalbos struktūrą ir žodyną, peržvelgti egzaminų vertinimo kriterijus ir teigiamai nusiteikti. Tad linkiu pamiršti visas baimes ir prieš egzaminą jas palikti besislepiančias namuose. Per likusį iki egzamino laiką ne tik mokykitės, kartokite, bet ir nepamirškite pailsėti. Raskite akimirką pokalbiui su draugais, artimaisiais, geram filmui ar knygai, kavos puodeliui ar pyrago gabalėliui.  Svarbiausia savo gyvenime atraskite pusiausvyrą”, – sako „4mm.Pasistiebk” projekto anglų kalbos mokytoja V. Mickienė.

Keli svarbūs patarimai ruošiantis anglų kalbos egzaminui:

-ugdykite viešo kalbėjimo įgūdžius;

-stenkitės atlikti kuo daugiau kalbėjimo pratimų su skirtingais žmonėmis, gal net su nepažįstamais;

-kalbėjimo užduotims ruoškitės iš anksto ir užrašykite argumentus tai padės nepasimesti, o gauta užduotis nesukels papildomo streso;

-peržvelkite egzaminų vertinimo kriterijus ir teigiamai nusiteikite;

-ieškokite pusiausvyros – ne tik mokykitės, bet ir atraskite laiko poilsiui.