Universiteto bendruomenė šventę pradėjo tradicine eisena žengdama per Kauno širdį – Laisvės alėją – nuo Nepriklausomybės aikštės iki pat Rotušės aikštės.  

Rotušės aikštėje susirinkusius studentus, dėstytojus ir šventės svečius sveikino LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis, pakvietęs drąsiai pasitikti iššūkius ir išnaudoti visas galimybes, kurių suteikia studijų metai. 

„Sveikinu visus Universiteto bendruomenės narius, ypač pirmakursius, pradėjus naujus mokslo metus! Priešakyje – iššūkių ir galimybių kupini studijų metai, per kuriuos įgysite profesinei ateičiai būtinas žinias ir įgūdžius. Nebijokite kurti, atraskite ir tobulėkite, nes jūsų rankose – ateitis. Tegul šis laikotarpis tampa gražiausiu jūsų gyvenimo etapu, atveriančiu kelią į svajonių profesiją“, – kalbėjo prof. R. Benetis.    

Skatina ne tik akademinį tobulėjimą  

Šventėje ypatingas dėmesys buvo skiriamas pirmakursiams, kuriems ši diena žymi naujo gyvenimo etapo pradžią. Tai laikas, kai jie prisijungia prie LSMU bendruomenės, kurioje gausu galimybių augti ne tik akademiškai. 

Šventės metu buvo pristatytos įvairios Universiteto organizacijos ir meno kolektyvai, siūlantys studentams turiningai leisti laisvalaikį, ugdyti kūrybiškumą ir rasti bendraminčių: studentų atstovybė, Sporto centras, įvairios studentų asociacijos, akademinis choras, šokių kolektyvai, Kinologijos centras, Laukinių gyvūnų globos centras ir kt.  

Mokslo ir žinių dienos renginys buvo kupinas veiklų, pramogų ir staigmenų – nuo šventinių skanėstų ir foto būdelės iki lauko žaidimų ir galimybės aplankyti Universiteto knygyno stendą, kuriame studentai galėjo laimėti prizų. Susirinkusieji taip pat dalyvavo mišiose Kauno šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje, kur buvo meldžiamasi už akademinę bendruomenę. 

Tikisi aukštos kokybės studijų 

Paklausti, ko tikisi iš būsimųjų studijų, LSMU pirmakursiai pabrėžė: labiausiai laukia aukštos kokybės žinių ir įgūdžių, taip pat traukia galimybė susirasti naujų draugų, geriau pažinti miestą.  

Būsimosios medikės iš Stokholmo (Švedija) Zeina ir Maras sakė, kad pirmieji įspūdžiai apie Lietuvą – puikūs. „Esame pasiryžę labai stengtis ir rimtai mokytis – bet bus įdomu ir susipažinti su naujais draugais, geriau pažinti Kauną, Lietuvą“, – sakė pirmakursės. Apie galimybę studijuoti LSMU merginos sužinojo iš studijų agentūros, apsispręsti rinktis studijas būtent čia paskatino gerai vertinama Universiteto gydytojų parengimo kokybė, ilgametės mokslo ir studijų tradicijos, tai, kad LSMU mokosi daug užsienio studentų, tarp kurių – ir gausi jaunimo iš Švedijos bendruomenė.  

Ne vienam pirmakursiui iš įvairių Lietuvos miestų medicina – išpildyta vaikystės svajonė.  

„Tikiuosi išmokti tinkamai valdyti savo laiką, mokytis nepervargstant. Laukia įdomūs metai: kadangi nesame iš Kauno, bus įdomu atrasti šį miestą, susipažinti su Universitetu. Studijuoti mediciną paskatino noras padėti žmonėms“, - pasakojo Liepa iš Panevėžio. Taip pat medicinos studijas pasirinkęs Arnas iš Tauragės apie šias studijas svajojo jau nuo penktos klasės, studijas Kaune rinkosi dėl geresnių praktikos galimybių.  

Damian iš Nemenčinės nuo vaikystės svajojo tapti gydytoju odontologu – įkvėpė šios specialybės gydytojo tėčio pavyzdys. „Žinau, kad studijos bus sudėtingos – bet esu pasiryžęs įveikti visus sunkumus“, – šypsojosi studentas. 

Sveikatos mokslai – ir toliau vieni populiariausių 

Šiemet priėmimo į šalies aukščiausias mokyklas rezultatai parodė, kad sveikatos mokslų populiarumas šalyje neblėsta. Bakalauro, magistro ir vientisąsias studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) rugsėjį pradės net 1770 studentų, kurių konkursiniai balai – vieni aukščiausių.  

Didelio stojančiųjų dėmesio šiemet sulaukė Medicinos, Veterinarinės medicinos, Odontologijos, Gyvūno ir žmogaus sąveikos studijų programos, taip pat antrosios studijų pakopos Gyvensenos medicinos, Klinikinės sveikatos psichologijos, Slaugos lyderystės studijų programos. Stojančiųjų susidomėjimo sulaukė ir kitos Universiteto studijų programos. 

LSMU ir toliau išlieka vienas tarptautiškiausių universitetų. Net ketvirtadalis (25 proc.) šiemet studijas LSMU pasirinkusių studentų – užsienio šalių piliečiai. Dažniausiai studijas Universitete renkasi studentai iš Švedijos, Izraelio, Norvegijos ir Indijos. 

Nemąžtantį susidomėjimą sveikatos mokslų studijomis lemia studijų bei mokslo kokybė LSMU, kurią ne kartą patvirtino tarptautiniai išorinio vertinimo ekspertai. LSMU akredituotas maksimaliam terminui, medicinos studijų programa, akredituota pagal Pasaulio medikų švietimo organizacijos (angl. World Federation for Medical Education, WFME) standartus, nuo šių metų turi pasaulinį pripažinimą. 

Žurnalo „Reitingai“ 2024 m. valstybinių universitetų reitinge (LSMU) užėmė antrąją vietą po Vilniaus universiteto. Šią poziciją LSMU išlaiko antrus metus iš eilės.