Pasirūpinti tuo, kad mokiniai ne tik galėtų saugiai sportuoti, bet ir noriai leistų laisvą laiką mokyklos kieme, nusprendė Vilniaus Gedimino techniko universiteto (VGTU) studentė. Aplinkos inžinerijos fakulteto Miestų statybos katedros absolventė Ringailė Simonaitienė parengė išsamų Vilniaus Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos aplinkos sutvarkymo projektą, kuriame pateikė šiuolaikiškas ir praktiškas idėjas, kaip pagyvinti ir atnaujinti vidinį mokyklos kiemą, jį paversti laisvalaikio bei žaliąja edukacine erdve.

 „Siekiau sukurti ne tik jaukias poilsio zonas, kad mokiniai jose norėtų leisti laisvą laiką, bet ir suteikti joms savitumo, išliekamosios vertės. Pavyzdžiui, poilsio zonoje siūliau įrengti mažosios architektūros elementus, pasodinti medžių alėją, kurią kiekvienais metais papildytų abiturientai. Kiekvienas medis turėtų savo istoriją, o taip pat kurtų gražią rekreacinę erdvę“, – idėjomis, kaip moksleiviai patys galėtų prisidėti prie mokyklos aplinkos formavimo, dalijosi R. Simonaitienė.

Studentė atkreipė dėmesį ir į tokias egzistuojančias problemas kaip prastą lengvosios atletikos ir gimnastikos sektorių būklę, keliamų reikalavimų neatitinkančią sporto aikštelių dangą, pasyvaus poilsio zonų ir automobilių stovėjimo vietų trūkumą. Siūlydama aplinkos pertvarkymo projektą R. Simonaitienė akcentavo ir mokinių saugumą: „Dėl teritoriją kertančio dviračių tako vakarinė mokyklos dalis yra neaptverta, į ją laisvai gali patekti pašaliniai asmenys. Taip pat mokyklos kiemas nėra pakankamai apšviestas“, – vardijo VGTU absolventė.

Norint padaryti mokyklą uždarą pašaliniams asmenims, svarstoma magistralinį dviračių taką iškelti iš mokyklos teritorijos. Nuo pagrindinio įvažiavimo į mokyklos kiemą iki P. Vileišio g. išilgai Antakalnio g. planuojama projektuoti naują pėsčiųjų-dviračių taką.

Vilniaus Mikalojaus Daukšos vidurinė mokykla nuo 2011 m. bendradarbiauja su VGTU ir padeda studentams įgyti praktinės patirties teikdama baigiamųjų darbų pasiūlymus. Mokyklos aplinkos sutvarkymo sprendimas – taip pat šio bendradarbiavimo rezultatas. Studentei projektas buvo aktualus ir tuo, kad, kaip Antakalnio gyventoja ir bendruomenės narė, ji žinojo egzistuojančias problemas, iš kurių svarbiausia, jog mokyklos teritorija netenkina nei moksleivių, nei bendruomenės narių poreikių.

Mokslininkai ne kartą tyrimais įrodė, kad sutvarkytas ir laisvalaikiui pritaikytas mokyklos kiemas turi teigiamos įtakos mokymosi procesui ir rezultatams, protiniam aktyvumui ir gebėjimui susikaupti pamokų metu. Kad būtų jaučiamas teigiamas poveikis, mokyklos aplinka turėtų būti tvarkinga ir patraukli moksleiviams.

Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos direktorė Regina Mikalauskienė sakė, kad mokyklos bendruomenė liko labai patenkinta bendradarbiavimu su VGTU studente. „Dirbti su Ringaile buvo tikras malonumas – ji labai šiltas žmogus, greitai rado ryšį su bendruomene, įsiklausė į jos poreikius ir greitai pasiūlė įdomius ir inovatyvius egzistuojančių problemų sprendimus“, – pasakojo direktorė.

R. Mikalauskienė akcentavo, kad projekto rezultatai pranoko lūkesčius. Pirmąjį jo etapą norima įgyvendinti dar šią vasarą. Pirmiausia bus imtasi vidinio kiemelio sutvarkymo darbų: „Ten bus įkurta laisvalaikio erdvė, kurioje bus galima žaisti dideliais lauko šachmatais, stovės stalai ir suoliukai, mokiniai galės čia priešpiečiauti, leisti laiką laisvų pamokų metu ir per pertraukas. Aikštelės viduryje bus įrengta „žalioji klasė“, moksleiviai patys augins ir prižiūrės įvairius augalus, prieskonines žoleles. Tai bus netradicinė edukacinė erdvė, kurioje vyks pamokos“, – pasakojo direktorė R. Mikalauskienė. Vidinio kiemo tvarkymo darbai bus pradėti liepos viduryje.