Kūrybinės dirbtuvės vyko kaip jungtinis projektas bendradarbiaujant su VŠĮ „Architektūros fondas“ ir Prancūzų institutu. VU Botanikos sode užsiėmimus kuravo: „L’Atelier Senzu“ studijos architektai bei AF dėstytojai, „ŠA atelier“ architektai Gabrielė Šarkauskienė ir Antanas Šarkauskas.

Anot lektorių Gabrielės ir Antano Šarkauskų, žiedinis dizainas – tai metodas, skirtas sumažinti aplinkos taršą ir efektyviau naudoti išteklius. „Žiedinis dizainas apima sistemas, kuriose produktai, medžiagos ir ištekliai naudojami kuo ilgiau, o pasibaigus jų pradiniam naudojimui būtų perdirbami ar atnaujinami, grįždami į gamybos ciklą“, – pasakojo architektai.

Studentai gilino žiedinio dizaino žinias praktiškai išbandydami Lietuvoje augančias medžiagas ir semdamiesi patirties iš įvairios Europos architektų praktikos. Architektai Wandrille Marchais ir David Dottelonde („L’Atelier Senzu“, Prancūzija) atviros paskaitos metu pasidalino realizuotais ir vystomais projektais, kurie įkvepia ieškoti alternatyvių medžiagų tausojant aplinką ir taikyti inovatyvius sprendimus. 

Kūrybinių dirbtuvių metu studentai turėjo ne tik architektūros, bet ir kitų disciplinų teorinių paskaitų, susijusių su organinės kilmės medžiagomis: geografijos paskaita, liečianti Vingio parko analizę (Danielius Jurčiukonis); paskaita apie organines medžiagas Vilniaus regione ir Lietuvos kontekste (Paulius Kliučininkas); dr. Jūratė Sendžiukaitė pasakojo apie pelkių atkūrimo ir apsaugos fondą. Susitikimų metu buvo pristatoma Lietuvos organinių išteklių esama padėtis ir alternatyvių medžiagų potencialas statyboje. 

Dirbtuvių praktinė užduotis buvo pritaikyti žiedinio dizaino metodą, organinių kilmės medžiagų panaudojimą statyboje ir regeneruoti konkrečią botanikos sodo statinių struktūrą. Pagrindinė dirbtuvių dalyvių veikla buvo nukreipta į realių fizinių prototipų sukūrimą. Keturios dienos buvo skirtos analizei, idėjų paieškai ir projektavimui. Dar keturios dienos buvo skirtos studentų idėjų įgyvendinimui.

Rezultatai taip pat buvo viešai pristatyti visuomenei VU Botanikos sodo Vingio skyriuje. Kūrėjai pasidalino savo kūrybiniu procesu ir dvi savaites kurtas instaliacijas. Lektoriai G. ir A. Šarkauskai džiaugiasi, kad sukurti darbai sudaro bendrą šiltnamių komplekso lankymo scenarijų: „Tai ne tik žiedinio dizaino pavyzdys, bet kartu ir lankytojų įtraukimas į unikalios erdvės ir gamtos patyrimą“.

Architektūros fondo projektą „Kintantys būviai“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Partneriai: Prancūzų institutas Lietuvoje, VU Botanikos sodas, VDA Interjero dizaino katedra, VILNIUS TECH Architektūros fakultetas. Projektas yra europinio žiedinio dizaino aljanso „Circular Design“, bendrai finansuojamo Europos Sąjungos, dalis.