„Matome puikias tendencijas, kad stojantieji į aukštąsias mokyklas ateis su didesniu žinių bagažu – šiemet jaunuolių, tenkinančių stojimo reikalavimus, yra pusantro trūkstančio daugiau nei pernai“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Justas Nugaras.

Pasak viceministro, nors šiųmečiai abiturientai nuo 2024 m. turi atitikti vienodus reikalavimus ir į valstybės finansuojamas, ir nefinansuojamas studijų vietas, jų pasiruošimas studijoms gerėja. Stojimo reikalavimų suvienodinimui Seimas pritarė dar 2021 m.

„Keletą metų sistemingai siekę gerinti studijų kokybę, jau matome rezultatus – jaunuoliai į aukštąsias mokyklas stoja geriau pasirengę, nepaisant griežtesnių reikalavimų. Šiemet stojimo reikalavimus atitinkančių abiturientų turime beveik tūkstančiu daugiau nei pernai. Tai reiškia, kad konkurencija dėl studijų vietų bus didesnė“, – pažymi J. Nugaras.

Stojančiųjų, atitinkančių stojimo reikalavimus, šiemet yra beveik 17 tūkst. (2023 m. – 15,2 tūkst.). Iš jų 10,7 tūkst. yra šių metų abiturientai (2023 m. – 9,9 tūkst.).

Kokie mokslai išlieka tarp populiariausių? 

Stojantieji į universitetus pateikė daugiau priėmimo į inžinerijos mokslų studijas prašymų. Tokias studijas šiemet rinkosi apie 10 proc. stojančiųjų – 1 proc. daugiau nei pernai.

Populiariausiomis studijų kryptimis universitetuose išlieka socialiniai mokslai, verslo ir viešoji vadyba, sveikatos mokslai. Būsimi universitetų studentai daugiausia rinkosi medicinos, psichologijos, teisės, tarptautinio verslo studijų programas. Tarp 10-ies populiariausių studijų programų – ir specialiosios pedagogikos ir logopedijos studijų programa.

Kolegijų sektoriuje dominavusią verslo ir viešosios vadybos studijų kryptį aplenkė sveikatos mokslų kryptis – ją šiemet rinkosi beveik 24 proc. stojančiųjų į kolegijas. Trečioje vietoje – inžinerijos mokslai, ketvirtoje – ugdymo mokslai.

„Itin džiugina, kad daugiau stojančiųjų renkasi slaugos studijas – net trys tokios studijų programos šiuo metu yra tarp dešimties populiariausių kolegijose. Įvertinę slaugytojų poreikį darbo rinkoje, slaugos ir akušerijos studijas laikome prioritetinėmis, į jas siekiame pritraukti kuo daugiau jaunuolių“, – sako J. Nugaras.

Tarp stojančiųjų į kolegijas populiariausios studijų programos – ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas bei vaikystės pedagogika, bendrosios praktikos slauga.

Įsimintinos 2024 m. datos

Stojantieji, prašymus pateikę pagrindinio priėmimo į aukštąsias mokyklas metu, kvietimų studijuoti sulauks iki liepos 31 d. 12 val. Sutarčių su pakviestaisiais sudarymas elektroniniu būdu vyks nuo liepos 31 d. 15 val. iki rugpjūčio 2 d. 16 val., o gyvai aukštosiose mokyklose – rugpjūčio 1–2 d. iki 16 val.

Papildomo priėmimo pirmasis etapas vyks rugpjūčio 5–8 d., o antrasis etapas – rugpjūčio 19–22 d.

___________________________________________________________________________________________

Daugiau informacijos apie 2024 m. priėmimą į aukštąsias mokyklas galima rasti LAMA BPO interneto svetainėje.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu.