Naujosios darbuotojos rankose – neseniai gautas daktaro diplomas, o mintyse – daug idėjų apie inžinerijos teikiamas galimybes. Šios srities perspektyvomis ji neabejoja. Simonos kasdienis darbas apima tiek inžinerinių įdomybių perteikimą moksleiviams, tiek bendravimą su verslo atstovais, kuriems aukštasis mokslas pasirengęs pasiūlyti įvairiausių naudų.

Mokslas ir verslas gali pasiekti daug

Simona Kolegijoje dirba su mokslinės ir technologinės plėtros projektais regiono ir šalies mastu.

„Paprastai tariant, bandau apjungti verslą ir mokslą, kad būtų pasiekta didžiausia įmanoma abipusė nauda. Šiuo metu vietinis verslas kartais neturi galimybių ir resursų įsigilinti į tai, ką gali pasiūlyti Kolegijos mokslininkai. Bandau surasti taikomųjų mokslinių tyrimų, eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros darbų poreikį, aiškiau apibrėžti Kolegijos galimybes dalyvauti MTEP projektuose. Intensyviai bendrauju tiek su verslo atstovais, tiek su Kolegijos tyrėjais. Džiaugiuosi, kad turime galingą mokslinį potencialą. Darbo tikrai daug, bet akivaizdu, kad ir rezultatų galima pasiekti puikių“, – pasakoja S. Skėrė.

Birželio pabaigoje Simonai Kauno technologijos universitete buvo įteiktas daktaro diplomas.  

„Noras studijuoti doktorantūroje kirbėjo nuo bakalauro, tad tikslingai stojau į mechanikos inžinerijos magistrantūros studijas, o tuomet ir į trečiosios pakopos studijas Kauno technologijos universitete. Visuomet žavėjausi mokslo aukštumų siekiančiais žmonėmis. Nebūtinai tai turi realizuotis mokslinio laipsnio prasme, tai gali būti žinių siekis, tobulėjimo noras“, – mintimis dalijasi dr. Simona Skėrė.

Doktorantūros metu Simona atliko net tris praktikas užsienio universitetuose, dabar ir toliau dirba su mokslininkais prie pradėtų tyrimų, rengia medžiagą publikacijoms. Pašnekovės nuomone, gyvenime atsiradusi nauja pozicija Kolegijoje taip pat įgalins moksle sukauptas žinias.

„Esu labai įdomiame moksliniame kelyje, kuriame galiu pritaikyti ir savo praktines žinias, kurias įgyju darbe, tad planų tai sujungti nemažai.“

Būdama mokyklos suole Simona ruošėsi studijuoti mediciną, nes visuomenėje gajus mitas, kad geras ir atsakingas moksleivis dažniausiai turi rinktis medicinos kryptį. Tačiau nuo mažumės jai labai patiko matematika, vyresnėse klasėse sudomino fizika. Šis mokomasis dalykas ir papildomos studijos Jaunųjų fizikų mokykloje „Fotonas“ kiek pakreipė pasirinkimą.

„Fizikų mokykloje sutikau puikių žmonių, kurie savo pavyzdžiu padėjo galutinai apsispręsti. Nors pirmomis studijų dienomis jausmas buvo keistas, nes savo grupėje buvau vienintelė mergina, labai greit atradau privalumų, kuriuos iki šiol pristatau moksleiviams per įvairias karjeros dienas. Inžinerija yra labai platus mokslas, tuo įsitikinu kasdien, tad tikrai nekeisčiau savo pasirinkimo. Prieš daugelį metų nerimavusiai mamai duotas žodis, kad vis tiek tapsiu daktare, buvo įgyvendintas“, – džiugiai kalba S. Skėrė.

Dirbti Simona pradėjo jau antrame kurse. Darbuodamasi UAB „Baltik Vairas“ ji įgijo vertingos patirties, paskutiniu metu dirbo vyr. produktų vystymo inžiniere. Šioje įmonėje pašnekovė praleido beveik penkerius metus, paskui perėjo dirbti į vieną NMF grupės įmonę, kurioje ir toliau dirbo produktų kūrimo srityje.

„Šiuo metu dirbu UAB „Artilux NMF“ įmonėje produktų vystymo vadove. Rugsėjį bus penkeri darbo šioje grupėje metai. Netikėtai prieš dešimtmetį pradėjusi karjerą produktų vystymo srityje iki dabar jaučiuosi puikiai matydama, kaip idėja virsta labai įdomiais gaminiais. Tai kaskart įkvepia. Smagu suprasti, kad net pats paprasčiausias daiktas mūsų buityje galimai turėjo nelengvą kelią iki masinės produkcijos“, – pasakoja pašnekovė.

Motyvuoja noras pažinti pasaulį

S. Skėrė taip pat dirba Šiaulių techninės kūrybos centre –  1–8 kl. moksleiviams ji siekia paprastai ir įdomiai perteikti inžineriją.

„Džiugu, kad nors ir ketverius metus ten darbuojuosi, kartu su vaikais atrandu labai daug naujų dalykų. Neformaliajame švietime integruoju STEAM veiklas, su vaikais dalyvaujame konkursuose, konferencijose, projektuose. Matyt, vidinis noras pažinti pasaulį ir kurti kažką neatrasta mane „atvežė” ir iki Kolegijos.“

Simona tiki, kad pasakojimai apie inžinerijos studijas dažnai neįsivaizduojami be istorijų apie sunkias ar net neįkandamas paskaitas, tačiau ji taip pat įsitikinusi, kad kiekvienas mokslas reikalauja pastangų, jeigu norisi siekti aukštų rezultatų.

„Inžinerija yra itin plataus spektro mokslas, vien jos rūšių yra tikra galybė, tad būtinai siūlau pasidomėti ir atrasti tinkamiausią sferą. Būti inžinieriumi tikrai taps prestižu! Labiausiai tikiu, kad besikeičiantis švietimas, kuomet vis daugiau dėmesio skiriama eksperimentinei veiklai ir pažinimui, leis daug anksčiau vaikams suprasti inžinerijos svarbą, jos neišsigąsti. Viliuosi, kad bent vienas mano mokinukas taps inžinieriumi. Tikrai daug laiko skiriu inžinerijos viešinimui ir visuomenės supažindinimui, šiuo metu esu programos „Women go tech“ mentorė. Šis projektas leido suprasti, kad ne tik mokyklos suole galima pasirinkti kryptį, bet įmanoma tai padaryti bet kada atsiradus norui, gal net sulaukus garbaus amžiaus“, – pokalbį apibendrina Šiaulių valstybinės kolegijos Inovacijų plėtros vadovė dr. Simona Skėrė.   

ŠVK – asmenybę auginančios patirtys!

www.svako.lt