Linki nebijoti klysti, skatina ieškoti savo kelio

„Pabaigusi gimnaziją, pasirinkau vaiko gerovės ir socialinės apsaugos studijas. Praėjo pusantrų metų studijų ir aš supratau, kad nesu ten, kur noriu būti. Naudodamasi socialiniais tinklais sužinojau, kad Šiaulių valstybinėje kolegijoje bus vykdoma Odontologinės priežiūros studijų programa. Nieko nelaukusi susisiekiau su priėmimo tarnyba“, – apie savo pirmuosius žingsnius norimų studijų link pasakoja Karina.

Šiauliai nėra labai nutolę nuo Karinos gimtųjų namų. Studentė prisimena, kad jau 11 gimnazijos klasėje paslapčia svajodavo ateitį nori sieti su odontologija. Vis dėlto susiklosčius nenumatytoms aplinkybėms kuriam laikui teko nukrypti nuo suplanuoto kurso, šiek tiek išbandyti save socialinių mokslų sferoje. Šis išbandymas, kaip teigia Karina, jai suteikė svarbų suvokimą apie tai, kaip svarbu nebijoti klysti.

„Didelė dalis ką tik mokyklą baigusių jaunų žmonių nežino, kokiu gyvenimo keliu jiems žengti. Vieni lieka akademiniame kelyje ir sėkmingai studijuoja, kiti save ir savo laiką atiduoda darbams. Džiaugčiausi, jeigu visi mokytis nusiteikę jaunuoliai priimtų tinkamus pasirinkimus ir nebeklaidžiotų, tačiau ar tai įmanoma? Ne visada. Kadangi pačiai teko tai patirti, padrąsindama abiturientus patariu nebijoti klysti, nebijoti išbandyti savęs skirtinguose keliuose, kol galiausiai atrasite vietą po saule.“

Karina mano, kad reikia nebijoti, nesigėdyti priimti ir tokio sprendimo kaip pertrauka po mokslų (angl. gap year).

„Galbūt per šiuos metus jūs atrasite save, sužinosite stipriausius savo asmenybės bruožus ir suvoksite, ką galite, ko norite. Būkite motyvuoti, entuziastingi ir drąsūs. Savo kompleksus paverskite į kalnus griaunančią jėgą ir pasieksite viską, ko norite!“, – jaunimą būti ryžtingą skatina ŠVK studentė.

Studijos augina ir motyvuoja

„Švara, paslaugumas, bendravimas ir bendradarbiavimas, medicininė darbo apranga, žmonių sveikos gyvensenos, racionalios mitybos skatinimas ir galybės kitų šį darbą apimančių kompetencijų svarba mane labai žavėjo, žavi ir neabejotinai žavės“, – sako K. Šeštokaitė.

Karina po studijų Šiaulių valstybinėje kolegijoje planuoja tęsti mokslus ir siekti sveikatos mokslų magistro laipsnio.

„Noriu ir tikiuosi save matyti visuomenės sveikatos specialistės kėdėje, kokioje nors perspektyvioje sveikatos sistemos valdymo institucijoje.“    

Karina Šeštokaitė yra studijų grupės seniūnė, bendrauja su Sveikatos priežiūros fakulteto administracija, dėstytojais, kitais studentais. Jau antrus metus iš eilės ji dalyvavo tarptautinėje studentų mokslinėje-praktinėje konferencijoje, taip pat prisideda prie studijuojamos studijų programos viešinimo.

Karinos nuomone, odontologinės priežiūros studijas turėtų rinktis tie, kuriems labiau patinka duoti, bet ne gauti.

„Šiame darbe labai svarbus diskretiškumas, konfidencialumas, geri komunikacijos įgūdžiai. Svarbu gebėti dirbti komandoje. Nereikėtų pamiršti, kad svarbūs yra ir organizaciniai įgūdžiai. Gydytojo odontologo asistentas tvarko pacientų dokumentus, planuoja vizitus, kitus administracinius darbus. Empatija, draugiškumas ir supratingumas, mano nuomone, yra svarbiausi charakterio bruožai dirbant šiame darbe. Gebėti nuraminti ir (ar) paguosti pacientus, kurie jaučia didelę odontologų ir visko, kas yra odontologiniame kabinete, baimę, sugeba ne visi“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

Šiuo metu Karina yra antro kurso studentė. Ji drąsiai teigia, kad per dvejus studijų metus sužinojo tiek daug, kiek net nebūtų pagalvojusi.

„Tapau drąsesnė, atsakingesnė, kruopštesnė, pastebiu, kad išmokau juoktis ir įžvelgti gerus dalykus net sudėtingomis situacijomis. Dabar gerai suprantu Šiaulių valstybinės kolegijos šūkio prasmę: ŠVK – asmenybę auginančios patirtys!“.

Aktyvi bendruomenės narė

Savo gimtinėje K. Šeštokaitė užima seniūnijos seniūnaitijos seniūnaitės pareigas.

„Dalyvauju svarstymuose dėl piniginės socialinės paramos skyrimo, stengiuosi teikti ir platinti informaciją apie gyventojų susitikimus su savivaldybės tarybos nariais, drauge su kaime gyvenančiais žmonėmis prižiūrime gyvenamosios vietovės teritoriją. Organizuoju sveikatinimo ir sporto renginius, taip pat prisidedu ir prie kultūrinių renginių planavimo, jų įgyvendinimo. Visa ši veikla man padeda stiprinti ir ugdyti save kaip asmenybę, įgyju daug neįkainojamos patirties, susipažįstu su daug naujų ir nuostabių žmonių. Jaučiuosi labai gerai, kai aplink save matau motyvuotus, veiklius, laimingus ir besišypsančius žmones“, – jaukiais gyvenimo momentais džiaugiasi Karina.

Laisvalaikį studentė leidžia įvairiai: merginai patinka labai daug įvairių dalykų, pradedant knygų skaitymu ir baigiant ekstremaliu važinėjimu keturračiais.

„Esu lankstus žmogus, gebu prisitaikyti prie aplinkos ir skirtingų veiklų“, – šypsosi Šiaulių valstybinės kolegijos Odontologinės priežiūros programos antrakursė.

ŠVK – asmenybę auginančios patirtys!

Domina studijos Šiaulių valstybinėje kolegijoje? Susisiekime! Stojančiuosius konsultuojame telefonu +370 615 97 114, el. paštu priemimas@svako.lt arba Kolegijos centriniuose rūmuose (Aušros al. 40, Šiauliai).