Informacinių technologijų egzamino užduotis pakomentavo papildomo ugdymo akademijos „Alfa klasė“ mokytojai Jurgis ir Leonardas.

Buvo ir unikalių, abiturientus galėjusių nustebinti užduočių 

Pasak mokytojų, šių metų IT VBE pagal sudėtingumą buvo panašus į kelių ankstesnių metų, tačiau buvo ir naujovių. 

Teorijos dalyje buvo klausimų iš prieš tai nematytų temų, svetainių šifravimo ar svetainių apsaugos priemonių, tačiau išliko ir klausimų iš įprastų temų apie virusų rūšis ar elektroninius parašus. 

Galėjo pritrūkti laiko didelės apimties programavimo daliai

Tekstinio maketavimo ir skaičiuoklės dalyse taip pat buvo pirmą kartą egzaminuose taikomų užduočių, jos galėjo užtrukti ilgiau: kai kuriems mokiniams laiko galimai pritrūko programavimo daliai. Abi programavimo užduotys buvo didelės apimties, tačiau sprendimo būdai jose jau buvo matyti ankstesniais metais, tad mokiniai juos reikėjo prisiminti ir pritaikyti. 

Pasak mokytojų, norint viską suspėti, tikrai reikėjo gerai išmanyti standartinius sprendimus. Pirmoji užduotis turėjo potencialų „kabliuką“ dėl rezultatų eiliškumo, kur mokiniai galėjo šiek tiek įstrigti.

Deja, ne visos mokyklos laikėsi vykdymo instrukcijų 

„Iš savo abiturientų taip pat sulaukėme nusiskundimų dėl vykdymo instrukcijos nesilaikymo: neatnaujinta programinė įranga, MS Office programose nustatyta anglų kalba bei nepakeisti matavimo vienetai (iš colių į centimetrus). Tokių techninių kliūčių sprendimas reikalauja laiko“, – teigia mokytojai. 

Nusistovėjusi egzamino struktūra

Egzamino turinį sudaro programavimas (50 proc.), skaitinės informacijos apdorojimas skaičiuokle (20 proc.), tekstinių dokumentų maketavimas (20 proc.) bei saugus ir teisėtas informacijos ir interneto naudojimas (10 proc.).

Kandidatai praktines užduotis atlieka elektroninėje egzamino užduoties atlikimo sistemoje. Prisijungimo prie elektroninės egzamino užduoties atlikimo sistemos duomenis kartu su užduoties sąsiuviniu kandidatai gauna prieš prasidedant egzaminui.

Programavimo užduotis kandidatai gali atlikti viena iš trijų programavimo kalbų: „Python“, „Pascal“ ir C++.

Užbaigę praktines užduotis, kandidatai atliktų užduočių failus įkelia į užduočių įkėlimo sistemą, suteikdami failams vardus, sudarytus pagal nurodytą šabloną. Kandidatų praktinių užduočių darbai vykdytojų papildomai išsaugomi ir USB laikmenose.

Prieš egzaminą kompiuteriai patikrinami - tai būdas išvengti nesklandumų 

Ruošiantis informacinių technologijų egzaminui, jo vykdytojai ne vėliau kaip prieš 12 valandų iki egzamino pradžios kartu su informacinių technologijų specialistu privalo patikrinti paruoštus kompiuterius, ar įdiegta visa reikalinga programinė įranga tinkamai sukonfigūruota ir išbandytas jos veikimas.

Dingus interneto ryšiui, egzamino laikas stabdomas ir pratęsiamas tiek laiko, kiek buvo sugaišta, įkeliant atsargines užduotis į kiekvieno kandidato kompiuterį.

Praėjusiais metais valstybinį informacinių technologijų brandos egzaminą išlaikė 90,6 proc. kandidatų.

___________________________________________________________________________________________

Visą brandos egzaminų tvarkaraštį rasite čia.

Priėmimo į aukštąsias mokyklas terminus rasite čia. 

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu.