1. Išsiaiškinkite savo stipriąsias puses
 
CV rašymas iš esmės yra asmeninis pardavimo planas ar būdas save pristatyti. Todėl pirmiausia turite išsiaiškinti, ką „parduodate“! Ant popieriaus lapo surašykite savo gebėjimus, savybes (jos nebūtinai turi būti svarbios darbe). Tada kiekvieną savo savybę susiekite su darbdaviams svarbiais įgūdžiais. 
 
Mokykloje buvote vienas geriausių krepšinio komandos žaidėjų? Vadinasi, puikiai gebate dirbti komandoje ir esate veržlus. Rašote dienoraštį? Reiškia, esate kūrybingas ir puikiai mokate dėstyti mintis žodžiu. 
 
2. Paruoškite ir trumpą prisistatymą 
 
Daugelyje platformų, į kurias įkelsite savo gyvenimo aprašymą, reikės pateikti ir trumpą prisistatymą. Svarbu suformuluoti jį tinkamai. Šis tekstas turėtų būti trumpas (apie 150 žodžių apimties) ir kuo paprastesnis. 
 
Pirmiausia parašykite, koks jūsų išsilavinimas ar kur studijuojate, po to įvardykite dvi esmines savo savybes, pavyzdžiui: „Neseniai pradėjau verslo administravimo studijas, esu darbštus ir greitai mokausi.“ 
 
Taip pat aprašyme nurodykite, ko ieškote. Jei kandidatuojate į darbus tik viename sektoriuje, tuomet galite būti konkretesni, pavyzdžiui: „Ieškau darbo viešųjų ryšių srityje.“ Jei nenorite įsprausti savęs į rėmus, geriau tinka bendrinio pobūdžio tekstas, pavyzdžiui: „Ieškau darbo, kuriame manęs lauktų nauji iššūkiai, kur galėčiau sėkmingai pritaikyti įgytas žinias.“
 
3. Pirmosiose grafose – nebūtinai darbo pozicijos
 
Daugelis gyvenimo aprašymų pradedami nurodant kandidato naujausią darbo vietą (ar kelias vietas), tačiau jei anksčiau nedirbote arba dirbote tik atsitiktinius darbus (pavyzdžiui, gamybos, paslaugų sektoriuose), geriau savo gyvenimo aprašyme pirmiausia išvardyti įgytus įgūdžius. Darbdaviams tai – įdomiau ir aktualiau. 
 
Čia pravers jūsų jau anksčiau parengtas įgūdžių ir pavyzdžių sąrašas. Įgūdžiais pagrįstas gyvenimo aprašymas atrodys daug svaresnis ir patikimesnis. 
 
4. Nepamirškite ir bazinių įgūdžių
 
Galbūt turite vairuotojo pažymėjimą? O gal gebate naudotis programine įranga ar puikiai išmanote socialinių tinklų valdymo subtilybes? Dažnai darbo ieškantys jaunuoliai šių įgūdžių nepamini, nes mano, kad jie – savaime suprantami arba nesvarbūs. 
 
Jei manote, kad dar kažkokie įgūdžiai gali būti naudingi darbdaviui, nesidrovėkite ir paminėkite juos. Ypač aktualu – kompiuterinės programos, kuriomis galite naudotis, ir užsienio kalbos, kuriomis galite susikalbėti. 
 
5. Savo popamokinę veiklą vertinkite kaip darbinę patirtį
 
Jei už kažkokį atliktą darbą negavote užmokesčio, dar nereiškia, kad neįgijote vertingos patirties. Savanorišką veiklą traktuokite kaip darbą: išsamiai aprašykite, kiek laiko ji truko, kokios užduotys jums buvo deleguotos, kaip pavyko jas atlikti ir kokių žinių bei gebėjimų įgijote. 
 
Be to, siunčiant savo gyvenimo aprašymą skirtingiems darbdaviams, jį galima šiek tiek pakoreguoti. Pavyzdžiui, jei norite dirbti tekstų rašytoju, darbdaviams bus svarbiau, kad rašėte straipsnius į mokyklos laikraštį ir surinkote 100-uką iš lietuvių kalbos ir literatūros VBE, o ne tai, kad vasarą kelis mėnesius plušėjote greitojo maisto restorane. 
 
6. Nepamirškite ir asmeninių savybių
 
Nubėgote maratoną? Laimėjote kokį nors reikšmingą apdovanojimą? Atlikote šuolį parašiutu? Visa tai būtinai paminėkite savo gyvenimo aprašyme. 
Darbdaviai gauna daugybę gyvenimo aprašymų, tad išsiskirti iš minios yra didelis postūmis pakviesti jus į darbo pokalbį. 
 
Jeigu neturite jokių akivaizdžių profesinių įgūdžių, tuomet ir nebandykite jų įvardyti, o išskirtines savo laisvalaikio veiklas galite paminėti prie pomėgių. Jūsų tikslas – sužavėti darbdavį: juk faktas, kad dažnai nueinate ar nubėgate po kelias dešimtis kilometrų, darbdavį nebūtinai įtikins, kad šis pomėgis jus paruošė darbui (nors gali būti ir taip). 
 
Informaciją parengė Rūta Anusevičienė