Žodis mentorius (graik. Μέντωρ / Méntōr) yra kilęs iš graikų kalbos. Šiam graikų mitologijos personažui buvo pavesta rūpintis Odisėjo sūnaus mokymusi, kuomet Odisėjas paliko Troją. Per dvidešimt tėvo šalia sūnaus nebuvimo metų Mentorius privalėjo ne tik rodyti pavyzdį ugdytiniui, bet ir padėti išsikelti gyvenimo tikslus ir jų siekti. Šiandien mentorius ir jo vaidmuo suprantamas kur kas plačiau.

Jaunam žmogui labai svarbu atrasti asmenį, kuriuo jis galėtų pasitikėti ir vertintų jo nuomonę. Tokiais autoritetais Kauno technologijos universiteto (KTU) studentams taps mentoriai, kuriuos studentai galės rinktis pagal savo konkrečius lūkesčius. Jų patirties perdavimas išties reikšmingas indėlis į jauno, ambicingo ir siekiančio kurti jaunuolio patirtį. Tarp mentorių – mokslininkai, dėstytojai, sėkmingiausių Lietuvos įstaigų vadovai, verslininkai ir menininkai.

Programa taip pat siekiama skatinti glaudesnį studento ir dėstytojo tarpusavio bendravimą bei bendradarbiavimą. Per visapusišką pagalbą ir palaikymą tikimasi pagerinti studentų akademinius rezultatus, ugdyti kūrybiškumą, kurti studijoms palankią pozityvią aplinką, didinti bendruomeniškumą Universitete. O svarbiausia – padėti studentams atrasti save ir įgyvendinti idėjas.

 

Lietuvoje kompleksinė mentorystės programa veikia tik KTU

 

Vienokio ar kitokio tipo akademinė pagalba studentams pasaulio universitetuose sėkmingai teikiama jau seniai. Tačiau Universitete pradėjęs veikti kompleksinis mentorystės modelis Lietuvoje yra naujiena. KTU siūlo penkių mentorių pagalbą: pradžios mentoriaus, akademinio patarėjo, karjeros mentoriaus, tyrimų mentoriaus ir tutoriaus. Šie mentoriai studentą lydės nuo pat studijų pradžios iki pabaigos, pradedant įvadu į Universiteto gyvenimą, studijas, baigiant studento paruošimu verslui ar aukštesniems karjeros laipteliams.

Prisijungusiems prie Mentorystės programos bus suteikta galimybė saviraiškai ir kryptingam tobulėjimui. Tai šansas patikėti „ad majora natus sum“ (iš lotynų kalbos – esu gimęs didesniems dalykams). „Akademinis patarėjas studentui patars studijų klausimais, skatins jo akademinę pažangą, padės savyje atrasti potencialą dar studijų metais, o karjeros mentorius dalinsis praktine patirtimi ir žiniomis, motyvuos studentą kelti asmeninius tikslus, padrąsins, kai reikės priimti sudėtingesnius sprendimus. Tai bus autoritetas, kuriuo norisi sekti“, – tikina Studentų informacijos centro vadovė Kristina Ukvalbergienė.

 

Mentoriai – skirtingų sričių profesionalai

Būsimieji karjeros mentoriai laukia savo pirmųjų susitikimų su studentais ir viliasi, kad užsimegs abipusis ryšys, kuris leis dalintis patirtimi ir kurti didesnius dalykus. Baltijos koučingo centro vadovas Povilas Petrauskas nori susitikti su studentais, kurie žino, kurioje srityje nori žengti savo pirmuosius žingsnius po studijų, bet vis dar jaučiasi nedrąsiai. „Žinau, kad kartu bus rastas tinkamiausias sprendimas konkrečiam studentui – kiekvienas iš jų yra asmenybė, kuri gebės keisti savo aplinką į palankią pusę. Mano planas – tiesiog būti šalia tokio Žmogaus ir ryškiau pašviesti jam ten, kur jis žiūri, ko siekia“, – teigia koučingo specialistas.

 

Jurgita Vitkauskaitė-Urbonavičienė, dirbanti bendrovėje „CSC Baltic“ projektų vadove, prisimena savo studijų laikus, kuomet „vyresnio kolegos“ patarimai ir padrąsinimai padėjo greičiau adaptuotis ne tik pirmajame darbe, bet ir įgyti pasitikėjimo. „Studijų KTU metu turėjau vadovę, kuri padėjo man susigaudyti, kaip siekti karjeros verslo pasaulyje. Universitete gautos žinios ir vadovės praktiniai patarimai buvo du mano varikliai, padėję greitai karjerai. Savo patirtį stengsiuosi taip pat sėkmingai perduoti ir kitiems“, – viliasi J. Vitkauskaitė-Urbonavičienė.

Bene jauniausia mentorė dizainerė Olesia Les mano, jog svarbiausia, kad studentas, nusprendęs dalyvauti programoje, būtų motyvuotas, norėtų ir siektų papildomų žinių, domėtųsi studijuojama sritimi, būtų „užsidegęs“. „Kaip mentorė planuoju pasidalinti savo kuklia, bet vertinga patirtimi, papasakoti, su kokiais sunkumais gali susidurti kūrybos žmogus, nusprendęs kurti savo verslą. Stengsiuosi paskatinti, padrąsinti ir padėti studentui“, – apie planus pasakoja KTU Aprangos mados inžinerijos absolventė.

KTU studentai turės unikalią galimybę savo mentoriumi pasirinkti ir rektorių Petrą Baršauską. „Per savo karjerą esu vadovavęs ir dalyvavęs daugelyje tarptautinių projektų, darbo grupių, tarybų, komisijų, posėdžių. Vis dėlto tikiu, kad stipriausią poveikį jaunam žmogui turi tiesioginis kontaktas, dėmesys ir parama. Tikiu, kad laikas, kurį praleisime kartu, bus naudingas ir studentui, ir man pačiam. Visada sakiau, kad jaunimas nėra „žalias“. Jis tik laukia žalios šviesos“, – mano P. Baršauskas.

Siekti aukštesnių rezultatų studentus skatins ir Universiteto akademiniai patarėjai. Ekonomikos ir verslo fakulteto studijų prodekanė Jurgita Stravinskienė turi tikslą padėti kiekvienam studentui, kuris blaškosi tarp studijų teikiamų galimybių pasirinkimo, kuriam reikia patarimo, kaip elgtis iškilus sunkumams dėl žinių įsisavinimo ar studijų planavimo, adaptacijos akademinėje bendruomenėje, savirealizacijos užklasinėje veikloje ar net pasitikėjimo savo jėgomis siekiant užsibrėžto tikslo. „Svarbiausia, kad studentas visada galvotų pozityviai ir negaištų laiko savigailai“, – mano J. Stravinskienė.

Informatikos fakulteto docentas Agnius Liutkevičius teigia, kad Mentorystės programos tikslas – ne tik užtikrinti, kad studentai maksimaliai greitai įsilietų į Universiteto bendruomenę, gautų įvairiapusę pagalbą akademiniais ir karjeros klausimais, bet svarbiausia, motyvuoti studentus siekti aukščiausių rezultatų ir būti aktyviais bei matomais akademinės bendruomenės nariais. „Dalyvaudamas Mentorystės programoje tikiuosi bendrauti ir kartu tobulėti su smalsiais žmonėmis, kurie siekia būti savo srities lyderiais, yra aktyvūs ir linkę priimti įvairius iššūkius, su kuriais jiems neišvengiamai teks susidurti ne tik Universitete, bet ir už jo ribų profesinėje veikloje“, – tikina A. Liutkevičius.

Studentams studijų procese padės daugiau nei 230 mentorių. Plačiau apie programą ir mentorius rasite čia.