„Kultūrinė įvairovė didina gebėjimą spręsti sudėtingas situacijas, nes įvairialypė komanda linkusi į problemą žvelgti iš kelių perspektyvų. Žinoma, skirtumai gali kelti ir iššūkių, tačiau jų privalumai, tokie kaip polinkis inovacijoms ar geresnis problemų sprendimas, nusveria trūkumus“, – pastebi profesorius.

Jam antrina ir įmonių „Continental Automotive Lithuania“ ir „Continental Autonomous Mobility Lithuania“ generalinis direktorius Oswald Kolb, sakydamas, kad dirbant su skirtingų kultūrų atstovais, susiduriama su įvairiu požiūriu ir būtent tai padeda nuolat mokytis vieniems iš kitų.

„Kultūrinės įvairovės aplinkoje dažniau nei įprastai susiduriame su skirtingais darbo įpročiais ir stiliais. Kartais tai gali kelti iššūkių ir atrodyti sudėtinga, tačiau tokioje aplinkoje galime tobulėti ne tik profesiniu, bet ir asmeniniu požiūriu“, – akcentuoja O. Kolb.

Praturtinanti užsieniečių patirtis

KTU Cheminės technologijos fakulteto Medžiagų chemijos mokslo grupėje, kuriai vadovauja prof. J. V. Gražulevičius, kartu su lietuviais tyrimus atlieka dar devynių šalių – Ukrainos, Baltarusijos, Armėnijos, Sakartvelo, Irano, Indijos, Pakistano ir Nigerijos, atstovai. Be jų, kiekvienais metais priimami dvišalių mainų „Erasmus+“ studentai iš Prancūzijos bei Ispanijos.

„Nepaisant įvairių kultūrinių ar religinių skirtumų, jie visi puikiai bendrauja anglų kalba ir sėkmingai ruošia daktaro disertacijas. Viena studentė turi patirties dirbdama su organiniais junginiais, pasižyminčiais netiesinės optikos savybėmis, sintezės ir tyrimų srityje. Kitas vaikinas – kvantų chemijos skaičiavimų srityje. Jų patirtis praturtina mūsų mokslo grupę, nes kartais mes tokios patirties neturime. Vietinių doktorantų apskritai trūksta, tad tenka jų ieškoti svetur“, – pastebi prof. J. V. Gražulevičius.

Kaune įsikūrusiai gamyklai sparčiai plečiantis, „Continental“ Lietuvoje susidūrė su iššūkiu užtikrinti sklandų gamybos procesą. Darbdavys turėjo ne tik įdarbinti žmones, bet ir ugdyti jų kompetencijas, paruošti greitam gamybos tempui.

„Subūrėme stiprią daugiau nei 800 žmonių komandą iš beveik 30 skirtingų šalių, kurie dabar Lietuvoje gamina sudėtingus elektronikos gaminius, skirtus automobilių autonominiam vairavimui, saugumui ir komfortui. Šis patirties ir kultūrinių perspektyvų derinys labai prisidėjo prie mūsų sėkmės“, – pažymi O. Kolb.

Įmonių atstovai pabrėžia, kad nesvarbu, ar bendradarbiaujama nacionaliniu, ar pasauliniu mastu, tarpkultūrinis bendradarbiavimas itin svarbus, nes visos komandos yra labai įvairios, o darbuotojai neretai bendrauja su kolegomis iš skirtingų regionų.

„Skirtingi žmonės, skirtingi charakteriai, skirtingos stiprybės ir talentai formuoja kultūrinę įvairovę. Dirbame net 56 šalyse, turime 516 padalinių, tad įvairovė yra mūsų įmonės pagrindas“, – akcentuoja O. Kolb.

Integruojant užsieniečius – dėmesys šeimai

Dažniausiai universitete mokslo darbuotojus iš užsienio šalių surasti padeda ilgamečiai kontaktai nusistovėję su įvairių šalių mokslininkais. Tuo tarpu įmonių atstovai, pasakodami sėkmės pavyzdžius, teigia, kad norint pritraukti talentingus žmones reikia kurti strategijas, ugdyti jų vidinius gebėjimus, o spragoms užpildyti pasitelkti patirtį turinčius asmenis iš įvairių valstybių.

„Kandidatus stengiamės kruopščiai atsirinkti, nepagailint laiko detaliam interviu nuotoliniu būdu. Į atrankos procesą įtraukiant patikimus užsienio tyrėjus, pritraukti puikius darbuotojus problemų nekyla. Integraciją palengvina neformalus bendravimas, bendros išvykos į mokslines konferencijas“, – pastebi KTU prof. J. V. Gražulevičius.

Pritraukiant užsienio specialistus į Lietuvą, darbdaviai pirmiausia nusistato pagrindines šalis, kuriose reikiamų specialistų daugiausia, ir tuomet atitinkamai pritaiko savo įdarbinimo strategijas. O. Kolb, „KTU WANTed karjeros dienos 2024“ partnerės atstovas, sako, kad jų įmonėje sukurtas migracijos paketas, kuriame numatytos išlaidos kraustymuisi į kitą šalį, parama persikėlimui, kalbos kursai.

„Be to, dirbame su įvairiomis valstybinėmis institucijomis, siekdami pristatyti Lietuvą ir Kauną kaip gyvenamąją vietą. Supažindiname su vaikų švietimu bei sveikatos paslaugomis, apgyvendinimu ir kitais svarbiais klausimais. Šios temos yra itin aktualios, ypatingai jei atvykstantys darbuotojai turi vaikų, tad stengiamės užtikrinti patogias sąlygas visai darbuotojo šeimai“, – kalba O. Kolb.