Kauno technologijos universiteto (KTU) organizuotas konkursas Lietuvos moksleiviams „Iššūkis mokyklai“ sulaukė 177 filmukų iš 23 mokyklų. Psichologai ir pedagogai vienu balsu tvirtina, kad tokie konkursai yra puikus būdas ugdyti jaunimo komandinio darbo įgūdžius.

Gimtoji kalba, chemija, biologija, algebra – tokius pavadinimus rasime kone kiekvieno moksleivio dienyne. Tačiau vargu, ar kur nors užtiksime įrašą „komandinis darbas“. Nors gebėjimas dirbti komandoje vertinamas visose gyvenimo srityse ir yra ypač akcentuojamas karjeros specialistų, ją moksleiviai ugdo ne pamokose, o popamokine veikla.

„Renginių bei pakvietimų į konkursus, olimpiadas, kuriuose reikia spręsti uždavinius ir patikrinti savo žinias, mokyklos gauna tikrai daug, tačiau ne visiais jais moksleiviai susidomi“, – teigia Šeduvos gimnazijos anglų kalbos mokytoja Rūta Šablevičienė. „Kūrybingumą skatinančios užduotys moksleivius įtraukia, suvienija, paskatina naudoti ir ugdyti visai kitas savybes ir žinias nei jie gauna iš vadovėlių ir mokytojų“, – pasakoja aštuntajai „b“ klasei vadovaujanti pedagogė. Paskatinusi savo auklėtinius dalyvauti Kauno technologijos universiteto (KTU) organizuotame konkurse „Iššūkis mokyklai“, R. Šablevičienė džiaugiasi, kad konkursas atnešė dvigubą naudą – išmokė klasę dirbti komandoje ir leido susipažinti su auklėtiniais iš arčiau. „Išnaudojau galimybę „pasiimti“ tuos vaikus“, – šypsosi pirmus metus aštuntokams vadovaujanti mokytoja.

Darbas komandoje leidžia pažinti save

Psichologė Ramunė Žumbakienė teigia, kad komandinės užduotys svarbios ne tik bendradarbiavimui, bet ir kiekvieno asmeninėms savybėms ugdyti. „Bendradarbiaudami moksleiviai gali praktiškai įvertinti, koks svarbus kiekvieno indėlis – vieni geba generuoti daugiau idėjų, kiti – numatyti techninius sprendimus, treti – organizuoti realizavimą, ketvirti – išpildyti nurodymus...“, – savęs pažinimo galimybes komandiniame darbe vardija psichologė. Be to, dirbdami komandoje ugdome toleranciją kitų nuomonei, skirtingiems gebėjimams.

R. Žumbakienės nuomone, konkurencija, azartas, kai komandos kovoja tarpusavyje, ugdo sutelktumą ir, tuo pačiu, sugebėjimą priimti kritiką. „Tapome vieningi kaip kumštis, atsirado didesnė bendrystė ir pasitikėjimas vienas kitu“, – psichologės nuomonę patvirtina moksleivis Giedrius Leonavičius. KTU konkurso „Iššūkis mokyklai“ prizą už aktyvumą laimėjusi Kalvarijos gimnazijos mokinių tarybos komanda vienija moksleivius nuo 9 iki 12 klasės. „Konkurso metu visi labai suartėjome – pavyzdžiui, kai reikėjo gerti žalią kiaušinį, gėrėm visi, prie užduočių jungėsi vis daugiau dalyvių“, – vienas per kitą pasakojo moksleiviai.

Azartas didina sutelktumą

KTU projekte „Iššūkis mokyklai“, kuriame reikėjo atsakyti į iššūkį ir mesti savo, dalyvavo 23 mokyklos iš visos Lietuvos, konkurso organizatoriai gavo 177 filmukus. Pirmąjį iššūkį – išlankstyti 100 popierinių lėktuvėlių ir paleisti juos pro mokyklos langus – keitė vis sudėtingesni ir reikalaujantys daugiau drąsos ir išradingumo. Moksleiviai dainavo su mokyklos direktoriais ir šoko su jais sirtakį, apsivilkę pižamomis ropojo mokyklos koridoriais, valgė čili pipirus... „Mane labiausiai nustebino jų drąsa, – savo auklėtiniais džiaugiasi R. Šablevičienė, – jeigu tik jie pamato, kad gali iššūkį atlikti, atlieka čia pat, nelaukdami, kol bus patogus laikas ar vieta. Tai puikus būdas pažinti vaikus – ne mechaniškai tikrinant, ar jie lanko pamokas, dėvi uniformas, o visiškai iš kitos pusės“.

Psichologė R. Žumbakienė teigia, kad jaudulys, azartas, kartu patiriamos emocijos komandą „suklijuoja“ ypač stipriai. Pedagogė R. Šablevičienė džiaugiasi, kad konkursui įsibėgėjant auklėtiniai vis rečiau prašė įsikišti ir padėti, buvo aktyvesni, įtraukė naujus dalyvius. Iššūkių mokyklai konkursas jau baigėsi, tačiau entuziastingi dalyvių pasisakymai leidžia tikėti, kad komandinio darbo pamokos nepraėjo veltui.

KTU konkurso „Iššūkis mokyklai“ laimėtojai:

·  Kalvarijų gimnazijos mokinių tarybos komanda (prizas už aktyvumą)

·  Kėdainių „Ryto“ pagrindinės mokyklos komanda (prizas už originalumą)

 

Visus konkurso dalyvių filmukus rasite facebook.com/KTUmoksleiviams.