Dažnai informacijos apie bendrabučių suteikimo tvarką būsimiesiems pirmakursiams tenka pasiieškoti savarankiškai, naršant aukštosios mokyklos interneto svetainėje. Tad jeigu pernelyg džiaugiatės, kad įstojote į išsvajotąją studijų programą, ir pamiršote visus kitus formalumus, šiemet bendrabučio galite ir negauti, nes įprastai norinčiųjų apsigyventi bendrabutyje yra daugiau nei vietų. Taigi, jei jums reikalingas bendrabutis, neatidėliokite ir nelaukite: iškart ir tvarkykite visus reikalus.  

Atkreipkite dėmesį: bendrabučių skyrimo tvarka aukštosiose mokyklose šiek tiek skiriasi 

  • Pirmiausia susiraskite informaciją apie bendrabučius ir būdus pateikti prašymus. 
  • Daugelis aukštųjų mokyklų turi virtualias bendrabučių rezervacijos sistemas, tad įstojusiesiems tiesiog reikia užpildyti elektroninį prašymą. Registracijos metu turėsite įkelti savo deklaruotos gyvenamosios vietos dokumentus, pažymą apie šeimos sudėtį (jei šeima daugiavaikė), socialinį remtinumą įrodančius dokumentus ir kt. 
  • Užpildę elektroninį prašymą, studentai gauna laišką su prisijungimo prie sistemos duomenimis.  Sistemoje galima matyti prašymo apdorojimo statusą. Jeigu norimos laisvos vietos bendrabutyje nėra, galima stoti į laukiančiųjų eilę. 
  • Atkeipkite dėmesį į skirtingus terminus. Vienose aukštosiose mokyklose bendrabučių reikalai tvarkomi pirmojoje rugpjūčio pusėje, kitų aukštųjų mokyklų administracija prašo atvykti sudaryti sutartis antrojoje rugpjūčio mėn. pusėje. 
  • Taip pat pasidomėkite, ar reikalingas avansas. Kai kurios aukštosios mokyklos iškart prašo sumokėti avansą už bendrabutį. Avansas gali būti maždaug 1 mėn. kainos už bendrabutį dydžio, kitur prašoma sumokėti 3 mėnesinių įmokų dydžio užstatą (priklausomai nuo kambario kainos). Jo nesumokėjus iki nurodytos datos, vieta bendrabutyje gali būti automatiškai prarandama. 

Taigi, viską gerai išsistudijuokite, o jei kilo kokių nors klausimų ar neaiškumų, susisiekite su bendrabučių valdytojais ir viską išsiaiškinkite.  

Kuriems studentams suteikiama pirmenybė gauti bendrabutį?'

  • netekusiems vieno ar abiejų tėvų;
  • esantiems iš šeimų, kurių mėnesio pajamos vienam šeimos nariui neviršija valstybės nustatytų remiamų pajamų dydžio;
  • esantiems iš daugiavaikės šeimos, jei joje auga 3 ar daugiau vaikų iki 25 m. ir jie mokosi bendrojo lavinimo mokyklų dieniniuose skyriuose arba pagal nuolatinės formos studijų programą;
  • studentams, kurių darbingumas – 55 % arba mažesnis;
  • studentams, šiuo metu deklaravusiems gyvenamąją vietą labiau nutolusioje vietovėje / mieste (pavyzdžiui, vertinant pagal šį kriterijų didesnė tikimybė, kad bendrabutį Vilniuje gaus studentas iš Klaipėdos, o ne iš Elektrėnų) ir kt. 

Turint pirmenybę gauti bendrabutį, reikia pateikti tai patvirtinančius dokumentus.

___________________________________________________________________________________________

Visos 2024 m. bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas datos.

Šiame puslapyje - konkursinio balo skaičiuoklė.

Priėmimo tvarka į universitetus ir kolegijas, konkursai, visos visos specialybės - žurnale KUR STOTI 2024! Jį galite įsigyti visuose prekybos centruose, spaudos kioskuose ir užsisakyti internetu.

___________________________________________________________________________________________

Informaciją parengė Rūta Anusevičienė