Šiaulių valstybinės kolegijos Socialinio darbo studijų programos studentė Auksė Butkienė toli gražu nėra šios srities naujokė. Ji jau yra gavusi socialinio darbuotojo padėjėjo išsilavinimą Biržų technologijų ir verslo mokymo centro Vabalninko skyriuje, daugiau nei šešerius metus dirba individualios priežiūros darbuotoja vaikų globos namuose. Auksei šis darbas patinka, todėl norisi gauti dar daugiau žinių, įgyti aukštesnį išsilavinimą ir tobulėti. Kaip tik todėl ji ir pasirinko studijas Šiaulių valstybinėje kolegijoje.

Studijos kolegijoje intensyvesnės

Darbo patirtis lemia tai, kad į studijas Auksė žvelgia atidesniu žvilgsniu, teoriją gali lyginti su praktika.

Ji mano, kad Šiaulių valstybinėje kolegijoje studijos intensyvesnės nei profesinio mokymo įstaigoje. Daug žinių gaunama per paskaitas, praktinius užsiėmimus, analizuojant pavyzdžius, bet nemažai informacijos studentas sukaupia ir pats, atlikdamas savarankiškus darbus, besirengdamas užsiėmimams. Viso to rezultatas yra gausesnis žinių bagažas. Auksė vertina ir dėstytojų indėlį, jų kompetenciją, gebėjimą sudominti.

„Labai naudingos yra ir praktikos, nes dažnai teorija skiriasi nuo praktinio darbo. Būtina žinias išmėginti praktikų metu, nes tik taip iki galo suprasime šį darbą, jo specifiką, susipažinsime su galimų klientų grupėmis“, – praktikų vertę apibendrina pašnekovė.

Auksė teigia, kad jai praktikų pakanka. Socialinio darbuotojo padėjėja ŠVK studentė pradėjo dirbti vaikų globos namuose, o prieš pusantrų metų pakeitė darbo vietą – dabar dirba Pasvalio rajono paramos šeimai centro bendruomeniniuose vaikų globos namuose. Baigusi studijas ji norėtų šioje įstaigoje dirbti socialine darbuotoja.

Socialinis darbuotojas – kantrus ir empatiškas

Apie socialinio darbo studijas svarstantiems būsimiesiems studentams Auksė galėtų patarti, koks žmogus galėtų užsiimti tokia veikla.

„Mano nuomone, socialinį darbą turi dirbti empatiškas, bendraujantis žmogus. Jis turi būti kantrus, nesitikėti greito rezultato, kritiškai vertinti situacijas, nebijoti iššūkių. Reikalinga ir stipri valia, gebėjimas nepasiduoti manipuliacijoms“, – taip potencialų socialinį darbuotoją charakterizuoja studentė.

Socialinio darbuotojo darbas prasmingas, įdomus, kupinas įvairiausių nestandartinių situacijų. Šioje srityje dirbanti ir karjeros siekianti Auksė Butkienė turi specialių atsipalaidavimo būdų.

„Be galo mėgstu augalus. Patinka sodinti ir prižiūrėti gėles, dekoratyvinius augalus, vaisius, daržoves. Grįžusi iš darbo atsigaunu savo sode, pasikraunu jėgų. Taip pat patinka keliauti, leisti laiką su šeima, skaityti“, – pasakoja Šiaulių valstybinės kolegijos Socialinio darbo studijų programos studentė.

ŠVK – asmenybę auginančios patirtys!

Stojančiuosius į ŠVK konsultuojame telefonais  +370 615 97 114, +370 41 52 37 69, el. paštu priemimas@svako.lt arba Kolegijos centriniuose rūmuose (Aušros al. 40, 211 kab., Šiauliai).