Ar norėtum tai patirti? Tikriausiai tiksliau būtų klausti: „O kas nenorėtų?“, padrąsinti: „Tai įmanoma“, ir pasiūlyti būdus.

Kauno technologijos universiteto studentai, pasakodami apie savo projektų kelią nuo idėjos iki realizavimo, teigia, kad reikia tik norėti, ir negaili pagiriamųjų žodžių Universitetui: jo suteikiamoms galimybėms, studijų erdvėms ir dėstytojų geranoriškumui.

 

Reikia tik norėti

„Esu laimingas žmogus, nes dar būdama labai jauna aš radau kelią, kuriuo noriu eiti, ir tada man beliko ieškoti priemonių“, – sako KTU mados inžinerijos antro kurso magistrantė Olesia Les. Dizainerė, įvaizdžio kūrėja ir stilistė paklausta, kas paskatino pasirinkti techniškosios pakraipos universitetą, kuris, rodos, turėtų būti tolimas meniškos sielos žmogui, paaiškina, kad vien fantazijos, vien išreikšti polėkį piešinyje neužtenka, turi suvokti, ir kaip gaminys bus realizuojamas. „Kuo toliau, tuo labiau aš suprantu, kad kuo daugiau turiu technologinių žinių, tuo lengviau išpildyti tą meninę pusę – mąstau kompleksiškai ir taip sutaupau laiko sau ir kitiems žmonėms,“ – dalijasi savo patirtimi dizainerė.

KTU informatiką ketvirtame kurse studijuojantis Justas Šalkevičius svajoja sukurti geriausią pasaulyje žaidimą. Vaikino svajonė – jau pusiaukelėje iki realybės: kartu su bendraminčių komanda jie sukūrė žaidimą „Never Future” mobiliesiems telefonams, pralenkė tūkstančius varžovų iš kitų pasaulio valstybių ir, pademonstravę jį Sidnėjuje „Microsoft” pasaulinio turnyro „Imagine Cup” finale, susilaukė aukštų įvertinimų iš tarptautinės komisijos ir svečių.

„Nuo mažens mėgau žaidimus. Pradžioje juos žaisdavau, paskui pradėjau keisti, o tada nusprendžiau pradėti kurti savus,“ – prisimena Justas. KTU vaikinas teigia pasirinkęs dėl to, kad Universiteto organizuojami renginiai kompiuterininkams ir studijas baigusių studentų pasakojimai parodė, jog galimybių KTU yra daug ir įvairių. Vienas iš įrodymų – Justo inicijuoti kompiuterinių ir stalo žaidimų entuziastus ir profesionalus vienijantys renginiai „Game Jam“. „Po to, kai apsilankiau viename iš tokių renginių Vilniuje, grįžęs nuėjau į KTU Studentų atstovybę ir sakau: „Darom“. Štai jie ir vyksta“, – šypsosi Justas.

 

Žinios – tai idėjų laužo kuras

Nors kūrybingumo sąvoka mokslininkų apibrėžiama labai plačiai ir įvairiai, daugelis jų sutinka dėl kūrybinės minties generavimo proceso stadijų (pasirengimas, inkubacija, proveržis, idėjos pritaikymas). Pirmoje iš jų – pasirengimo stadijoje – žmogus kaupia žinias, renka medžiagą, gilinasi į pasirinktą sritį.

Prisimindama savo studijų Universitete pradžią Olesia pasakoja: „Net kai buvo sunku, ar ne taip įdomu mokytis, kaip aš norėčiau, supratau, kad man to reikia, ir tiesiog stengiausi kišti informaciją sau į galvą, kad nieko nepraleisčiau, nes visa tai be galo vertinga. Universitete susiduri su žiniom, kurios tau būtinai reikalingos, kurios padaro tave geresniu specialistu.“

Kartu su Justu dirbantis informatikos studijų programos pirmo kurso magistrantas Liudas Ubarevičius vertina galimybę studijuoti KTU. „KTU rengia geriausius specialistus. Žmonės, kurie savo srityje yra vieni geriausių pasaulyje, pavyzdžiui, Aras Pranckevičius, yra baigę KTU,“ – pabrėžia Liudas.

 

Kūrybingumo kalvė

Olesia, pasakodama apie kūrybinių idėjų generavimą, tiesiog švyti. „Kartais, būna, važiuoji trulike, o galvoj viskas taip ir verda – kaip čia padaryt, ką čia... Ir tada – op! – nušvitimas: „Va taip reikia padaryti!“ Tos žinios kaip konverteris – per jų prizmę konvertuoji meninę idėją ir išgauni rezultatą,“ – sako mergina.

Prisimeni istoriją apie Archimedą? Pamatęs, kad jam įlipus į vonią vanduo pakilo, Archimedas staiga suprato, kaip nustatyti karūnos aukso grynumą. Ir antikos mokslininką, ir KTU studentę aplankė magiškasis „Eureka!“ momentas, kurį kūrybiškumą tyrinėjantys mokslininkai vadina proveržiu.

Tie patys mokslininkai teigia, kad viena iš proveržio sąlygų – tai platus, vienoje srityje nesikoncentruojantis išsilavinimas. Kūrybinis proveržis – tai žinių iš skirtingų sričių sintezė; suvokimas, kad vienos srities problema atitinka kitą sritį, todėl vienos srities sprendimai gali pasiūlyti kitos srities sprendimus. Pavyzdžiui, piešdamas paveikslą, ieškodamas, kaip išreikšti mintį linija, gali suvokti, kaip baigti kompiuterinės programos eilutę.

KTU studijų programose akcentuojamas tarpkryptiškumas ir tarpsritiškumas sukuria puikias sąlygas kūrybiniam proveržiui atsirasti. Greta tarpkryptinių programų (Olesios studijuojama mados inžinerija – viena iš tokių), kurios vienija dviejų mokslo krypčių studijas, siūlomos ir vieno fakulteto tarpsritinės programos, suteikiama galimybė įgyti dvigubą – pagrindinės ir šalutinės studijų krypties – bakalauro laipsnį. Gretutinių studijų pasirinkimo galimybę šiuo metu siūlo 18 studijų programų. Lanksti KTU studijų sistema suteikia galimybę pačiam susidaryti studijų derinius pagal savo poreikius – net 21 studijų programoje leidžiama rinktis kitos studijų krypties modulius, todėl galimi apie 350 pagal poreikį individualizuotų tarpkryptinių programų derinių. Šiuo metu KTU vykdomos atsinaujinimo programos patvirtinta naujovė, nevykdoma jokių Lietuvos universitetų – studijų programos bus kuruojamos programų direktorių, kurie iš viso Universiteto dėstytojų „pirks“ geriausius modulius ir taip užtikrins geriausią studijų kokybę.

 

Čia renkasi bendraminčiai

Nors kūrėjas tradiciškai įsivaizduojamas kaip dirbantis pats sau vienas, kūrybingų žmonių tyrimai rodo, kad yra ne visai taip. Tiesa tai, kad kūrybiniam darbui reikia ramybės, erdvės ir laiko, tačiau diskusijos ir bendradarbiavimas su kolegomis – vienas iš svarbiausių veiksnių, skatinančių įgyvendinti naujas idėjas.

Vienas kito sakinius užbaigiantys Justas ir Liudas yra gyvi kūrybinio bendradarbiavimo įrodymai. „Dėstytojai skatina darbą grupelėse, į kurias, jei tik turime noro, esame įtraukiami. Pradėję nuo mažų grupelių, išaugome į didesnį bendraminčių ratą“, – prisimena Liudas. Justas pasakoja apie savo patirtį sustiprintų studijų grupėje. „Į šią grupę surenkami gabiausieji visų fakultetų studentai, todėl labai įdomu studijuoti kartu su įvairiais žmonėmis, kurie turi didelių siekių ir daug visko nuveikia,“ – sako vaikinas.

Dabar žaidimų kūrimo komandoje dirba skirtingų kursų ir net skirtingų universitetų studentai – kiekvienas atsakingas už savo sritį, tačiau visi kartu siekia bendro tikslo. „Vienas negali visko padaryti labai gerai“, – sako Liudas ir džiaugiasi galimybe sutikti bendraminčių, kurių tiesioginiai ir netiesioginiai patarimai bei pagalba padeda įgyvendinti idėjas.

 

Erdvė idėjoms įgyvendinti

Su Justu ir Liudu susitikome jaukioje KTU jaunojo verslo skatinimo erdvėje „StartupSpace“, kurioje vaikinai turi savo kabinetą. Jame susitinka su bendraminčiais, dirba projektuose, generuoja naujas mintis. „Esame tarp žmonių, kurie yra veiklūs, gali ir nori kurti. Galėtume su Justu nuomotis biurą kažkur kitur, bet tada neturėtume kolegų, kurie ateina ir kartais pasako tai, apie ką pats nepagalvotum. „Space‘o“ vadovai mus labai palaiko – organizuoja renginius, įkvepia darbui, pasakoja sėkmės istorijas, ir, be abejo, suteikia mums erdvę. Tai – labai svarbu“, – teigia Liudas. O Justas džiaugiasi, kad yra vieta, kurioje jis turi sąlygas dirbti, erdvę kurti ir susitikti su bendraminčiais, nevaržomas darbo valandų.

Abu vaikinai vienu balsu tvirtina, kad KTU jiems suteikė viską, ko tik jie galėtų norėti savo idėjoms įgyvendinti – dėstytojai suteikė žinias ir palaikymą, Universitetas – erdvę ir technines galimybes sumanymams įgyvendinti. Jauniesiems informatikams KTU – tai vieta, kurioje jie subūrė savo komandą. Svajonių komandą.

 

KTU – sėkmingas startas

„Aplinka priklauso nuo žmogaus požiūrio į ją“, – teigia Olesia. – Jeigu žmogus ateina į universitetą siekti kažko daugiau negu tik diplomo, aplinka jį taip ir priima“. Dviejų kolekcijų, apdovanotų tarptautiniuose konkursuose – „Kubas“ ir „3R (reversed, recut, reborn)“– autorė jaučia dėkingumą jos kūrybines ambicijas įžvelgusiems ir palaikiusiems dėstytojams. Olesia pasinaudojo Universiteto teikiama praktikos užsienyje galimybe ir buvo išvykusi į Londoną. Šiek tiek apgailestaudama ji sako būtų norėjusi keliauti daugiau – juk studentų mainų programose dalyvauti taip lengva!

Studentų televizijoje ir kitų kolektyvų veikloje aktyviai dalyvavusi Olesia džiaugiasi, kad kiekviena nauja veikla atveria naujas galimybes. „Ir tokia grandine susidėlioja tos galimybės, kurios atveria vis naujas duris. Tada pamatai, kad turi visą koridorių atvertų durų – tik eik, tik imk...“ Pokalbio pabaigoje, paprašyta pratęsti frazę „KTU – tai universitetas“, Olesia sako: „Aš gal įterpčiau, kad KTU – tai ne tik universitetas“, ir pratęsdama mintį išvardija: ne tik paskaitos, ne tik auditorijos, ne tik skaidrės ar konspektai. Mergina nupiešia Universiteto, kaip branduolio, aplink kurį skrieja elektronai – veiklos ir galimybės – vaizdą. Olesiai Universitetas suteikė progą sėkmingai startuoti. KTU gali tapti ir tavo kelio pradžia.