Jungtinėse Amerikos Valstijose sociologas patenka į geriausių profesijų dvidešimtuką (CareerCast.com). Ši profesija vertinama už perspektyvumą bei galimybę savarankiškai valdyti savo karjerą. Paskaičiuota, kad po sociologijos studijų toliau į savo kompetencijas investuojantys specialistai gauna vienus aukščiausių atlyginimų. Dažniausiai tai – savo ekspertines paslaugas savarankiškai parduodantys profesionalai. Sociologo darbas nėra monotoniškas, nes kiekvienas tyrimas ar projektas yra savaip unikalus.

Aš taip pat galiu pasidalinti savo patirtimi – esu sociologė, o mano darbai apima be galo skirtingas sritis. Štai prieš kelerius metus tyrinėjau pasitenkinimą įmonėje įdiegta verslo procesų valdymo sistema, po kelių mėnesių kalbėjausi su mokyklų direktoriais ir tyrinėjau mokymosi prieinamumą etninėms mažumoms, kitąmet vykau į konferenciją klausyti apie alternatyviosios energetikos socialinį priimtinumą, metų pabaigoje atlikau žiniasklaidos tekstų turinio analizę tyrinėdama, kaip aprašoma Fukušimos atominės elektrinės avarija, dabar analizuoju požiūrius į imigrantus, o artimiausiu metu planuoju tyrinėti Lietuvos gyventojų naudojimąsi virtualiais tinklais. Kas vienija šias temas? Ogi tai, kad atlieku socialinius tyrimus. Temų ratą formuoju pati ir todėl drąsiai galiu sakyti, kad sociologija – pati dėkingiausia profesija bijantiems monotonijos ir nuobodulio.

Studijuojantys sociologiją užsiėmimų metu analizuoja įvairias „čia ir dabar“ juos supančias aktualias problemas, mokosi iš praktinių pavyzdžių ir dalyvauja realiuose problemų sprendimo mini-projektuose. Apie ką diskutuojama sociologijos studijų modulių seminaruose? Štai keletas klausimų pavyzdžių: Kokie tabu ir socialinės normos valdo mūsų elgseną? Ką apie miestą pasako jo išplanavimas? Kodėl tiek daug žmonių trokšta atrodyti madingais? Kuriai socialinei klasei aš priklausau ir ką galiu padaryti, kad mano socialinis statusas pakiltų? Kodėl lietuviai nenori rūšiuoti ir negali atsisakyti asmeninio automobilio? Kaip ištirti mažo (įmonės ar kt.) kolektyvo narių santykius? Kodėl patriotiškumas toks ryškus per krepšinio čempionatus, o kovo 11-ąją švenčiame vangiai?

KTU Sociologijos bakalauro programa iš kitų šios krypties studijų programų Lietuvoje išsiskiria keliais aspektais. Visų pirma ypač daug dėmesio skiriama praktiniams analitiniams gebėjimams ugdyti. Siekiama, kad darbo rinkoje atsidūrę KTU studentai gebėtų atlikti įvairius tyrimus, analizuoti ir tvarkyti socialinę informaciją. Tai – itin darbdavių vertinami gebėjimai. Mūsų studentai turi išskirtinę galimybę naudotis vieninteliu Lietuvoje Humanitarinių ir socialinių mokslų duomenų archyvu (LiDA). Kitas iš panašių studijų programų mus išskiriantis dalykas – norintieji savo studijų ir darbų temas susieja su aplinkosauga ir technologijomis. Tad jei technologijos ir aplinkosauga jums įdomu, bet nenorite tapti inžinieriais, drąsiai rinkitės KTU sociologijos studijas.

Sociologijos bakalauro studijos KTU vykdomos nuo 2007 metų. Didžioji dalis mūsų absolventų tęsia studijas įvairiose socialinių mokslų magistrantūros programose. Nenorintys tęsti mokslų buvę studentai sėkmingai įsidarbina maždaug per pusmetį.

Kviečiame studijuoti prestižiniame Lietuvos universitete ir įsitraukti į mūsų aktyvią bendruomenę.

 

KTU Sociologijos katedros docentė dr. Audronė Telešienė