Todėl įvairiausių techninių sprendimų diegimas – nuo aparatinės iki programinės įrangos mikroprocesorinėms sistemoms, signalų perdavimo ir priėmimo įrenginiams, mechatroniniams įrenginiams, audiovizualinėms, navigacinėms ir automobilių elektronikos, matavimo ir diagnostikos sistemoms – yra šių laikų elektronikos inžinierių kasdienybė.

Sparčiai kintant technologijoms šiandien daugumai darbdavių reikalingi profesionalūs elektronikos inžinieriai, išmanantys naujausias sudėtingas technologijas ir sistemas bei programavimo ir informacinių sistemų kūrimo ypatumus. Todėl Vilniaus kolegija siūlo Elektronikos inžinerijos studijų programą.

Elektronikos inžinerijos studijų programa skirta analitiškai mąstantiems, atkakliems, besidomintiems moderniausia, sudėtingiausia aparatūra ir elektroninėmis sistemomis bei siekiantiems įgyti elektronikos inžinerijos profesinio bakalauro laipsnį.

Minėta studijų programa Vilniaus kolegijoje – tai nuosekli studijų dalykų visuma. Studijos prasideda nuo bendrųjų koleginių studijų dalykų ir studijų programos pagrindų – fizikos, matematikos, elektrotechnikos, kompiuterių sistemų, ekonomikos ir kt. Vėliau įvedami dalykai pagal pasirinktą specializaciją (galima rinktis elektroninių sistemų arba mechatroninių sistemų specializaciją). Taigi būsimi elektronikos inžinerijos profesionalai mokosi diegti, eksploatuoti, aptarnauti ir programuoti modernias elektronikos ir mechatronikos sistemas, skirtas pramonei, medicinai, apsaugai ir logistikai, komunikacijų sistemoms, karinei technikai.

Svarbu ir tai, kad praktiniam mokymui Vilniaus kolegijoje skirta daugiau nei trečdalis studijų laiko. Studentai profesinius įgūdžius lavina atnaujintose laboratorijose (EA schemų modeliavimo ir projektavimo, Elektronikos, Elektroninių sistemų, Elektrotechnikos, Fizikos, Skaitmeninių įtaisų laboratorijose, Mechatronikos praktinių studijų centre). Darbdavių itin vertinamų praktinių įgūdžių ir patirties būsimieji elektronikos inžinerijos specialistai taip pat įgyja įvairiose įmonėse: UAB „EKSPLA“, UAB „Optolita“, UAB „Šviesos konversija“, AB „Lietuvos geležinkeliai“, UAB „IFTech“, UAB „Eurotinklai“, UAB „Baltijos liftai“, UAB „DHL Lietuva“ ir kt. O pagal ERASMUS tarptautinių mainų programą ne vienas išvyksta dalinių studijų ar atlikti praktikos į kitas Europos šalis.

Atkreiptinas dėmesys, jog skirtingų gabumų studentams čia taikomi lankstūs studijų metodai. Sudarytos puikios galimybės ne tik lavinti profesinius įgūdžius, bet ir pristatyti savo praktinius darbus studentų kūrybos parodose, dalyvauti mokslinėse konferencijose ar tarptautinėse elektronikos ir mechatronikos varžybose. Dėstytojai skatina studentus domėtis ir susipažinti su įžymiausiose mokslininkų grupėse, kolektyvuose ir centruose vykdomais moksliniais tyrimais. Kiekvienais metais būsimieji elektronikos inžinerijos specialistai dalyvauja ir laimi prizus respublikinėse/tarptautinėse mechatronikos/elektronikos varžybose.

Po trejų su puse studijų metų Elektronikos inžinerijos programos absolventai geba profesionaliai diegti ir eksploatuoti sudėtingas elektronikos sistemas, diagnozuoti ir šalinti įvairius elektronikos sistemos gedimus, projektuoti, kurti ir programuoti elektroninių ir mechatroninių sistemų funkcinius mazgus bei jų sistemas ir kt. Todėl sėkmingai siekia karjeros –  kuria, testuoja, diegia elektronikos įrenginius Lietuvos ir užsienio įmonėse, kuria savo verslą.  „Besimokydamas Vilniaus kolegijoje įgijau daug reikalingų teorinių ir praktinių žinių. Studijos padėjo išvystyti analitinį mąstymą, atsakingumą ir atkaklumą. Mano svajonė buvo įkurti konstruktorių- elektronikos projektuotojų verslą. Kadangi tam reikėjo didelio žinių bagažo, buvo svarbu gilintis į visus dėstomus dalykus. Karjerą pradėjau nuo inžinieriaus-projektuotojo darbo. Po trejų metų įkūriau elektronikos projektuotojų įmonę. Šiuo metu įmonė plečiasi, sėkmingai bendradarbiaudama ir su Vilniaus kolegija“,  – apie savo karjeros vingius pasakoja Vilniaus kolegijos absolventas, UAB „Dielektrik“ generalinis direktorius Aleksej Navoičik, kurio įmonė  kiekvienais metais remia tarptautines elektronikos varžybas „EIFtronic“, organizuojamas Elektronikos ir informatikos fakultete.

Pasak elektronikos studijas pasirinkusio Simono, jis jau mokykloje puikiai žinojo, ko nori. „Prieš stodamas į kolegiją žinojau, kad noriu programuoti elektroniką. Dabar taip „užkabino“, kad nebegaliu sustoti“, – tikino studentas.

Elektronikos inžineriją studijuojantis Ernestas teigė, kad konstruoti moka visi, bet sukonstruoti elektronikos prietaisą, kuris atliktų tam tikrus veiksmus, mažai kas sugeba. „Žinau, kad nesunkiai rasiu įdomų darbą, dėl to ir pasirinkau šias studijas. Apie kitų specialybių pasirinkimą net negalvojau. Mane visuomet traukė naujovės, be to, norėjau išsiskirti iš kitų. Galite įsivaizduoti, kaip susidomi žmonės išgirdę, kad studijuoju elektronikos inžineriją“, – džiaugėsi Ernestas.

Buvo apklausta kelios dešimtys studentų, kurie nurodė daugybę svarių priežasčių, kodėl pasirinko studijas Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakultete. Viena iš jų –  jie visi yra pakankamai ramūs dėl ateities.