VIKO (Vilniaus kolegijos) Ekonomikos fakulteto buhalterinės apskaitos antrakursė prisimena, kad po blogai atlikto cezario pjūvio, jai buvo nustatytas adhezyvinis arachnoiditas. Liga labai paveikė fizinę būklę. Pasak moters, jai yra užspaustas stuburo nervas, tai apsunkina judėjimą, kamuoja skausmai: „Tai yra sunkiai kontroliuojamas neurologinis sutrikimas, pavyzdžiui, dabar šiek tiek sunkiai juda dešinė ranka, vienam egzaminui nepasiruošiau, teks atidėti. Svarbiausia priimti tai kaip galimybę geriau pasiruošti, o ne kaip nesugebėjimą laiku atlikti darbą dėl ligos“. 

 

Kaip nusprendėte įgyti naują profesiją?

Kai viskas pasikeitė ir reikėjo suktis iš padėties dėl negalios ir dėl to, kad po nelaimės likau viena su 4 vaikais– ėmiau ieškoti išeičių. Socialiniame tinkle pamačiau reklamą – siūlė pagalbą neįgaliesiems, norintiems dirbti arba studijuoti. Tuoj pat paskambinau nurodytu numeriu, pasikalbėjome ir sužinojau apie nuotolines studijas. Ilgai galvoti neteko, per kelias dienas pateikiau dokumentus į Vilniaus kolegiją, grįžau į studijas, kurias buvau metusi jaunystėje. Labiausiai patiko tai, kad studijuoti galima nuotoliu, vėliau pagal įgytą apskaitos specialybę taip pat galima dirbti iš namų, kas man labai tinka.

Atsidūrėte sudėtingoje padėtyje, kodėl ryžotės mokėti už studijas?

Tai galima pavadinti investicija. Po pirmojo kurso (kurio dalis dalykų buvo įskaityti), gerai išlaikiusi egzaminus, perėjau į nemokamą lygį, o dabar gaunu net padidintą stipendiją. Esu labai dėkinga mūsų studijų skyriaus vedėjai Ingai Pašiušienei, kuri nuolat domisi, palaiko, pataria. Būtent ji paklausė, ar užtenka laiko pasiruošti egzaminams, kokia yra sveikata sesijos metu, padėjo suderinti daugiau laiko pasiruošimui: tokią galimybę turi kiekvienas studentas, jeigu sirgo sesijos metu. Noras mokytis ir siekti tikslo yra labai stiprus. Esu labai motyvuota ne tik išlaikyti egzaminus, nes tą sugebu, bet ir stengiuosi gauti geriausius įvertinimus. Žinoma, tobuliausia būtų, jeigu galėčiau lankyti kolegiją, bet yra kaip yra ir aš džiaugiuosi, kad galiu studijuoti nuotoliu, bendrauti su bendrakursiais. Palaikome vieni kitus – keičiamės konspektais, kartu ruošiamės egzaminams. Esu be galo dėkinga už palaikymą ir pagalbą, iš savo pusės irgi stengiuosi padėti kitiems kuom galiu.

Ką patartumėte studentams?

Visiems, nebūtinai su negalia, patarčiau neturėti iliuzijų, kad nereikės mokytis, būna tokių savaičių, kad be mokslų nieko daugiau nebespėju. Bet jei žinai, ko nori, kai tau tai svarbu – jokie sunkumai neatbaidys siekti užsibrėžto tikslo. Krūvis nėra mažas, pažymiai šiaip sau neatsiras, reiks padirbėti.  Sesijai ruošiuosi dažniausiai dienos metu, kai vaikai būna darželyje ir mokykloje, bet kai jie pareina, sesijos metu man vis tiek trūksta tylos. Egzaminų ir kontrolinių laikotarpių vaikai (12, 7, 5, 4 metų) labai džiaugiasi, nes leidžiu pažaisti planšetėmis daugiau. Jie net klausia iš anksto: „Mama, kada tau kontrolinis?“.  Man asmeniškai, egzaminai - didžiulis stresas, bet turbūt taip yra kiekvienam, kuris mokosi ir bus vertinamas. Kartais jaudulys būna toks stiprus, kad neužmiegu naktimis. Šiandien aš džiaugiuosi savimi, kad mokausi ir man pavyksta, kad sutikau tiek daug puikių žmonių, dėstytojų ir bendrakusių. 

Kokio palaikymo sulaukiate?

Gal iš šono atrodo, kad va, Ana sėdi namie, turi begalę laiko. Bet dėl ligos kiekvienas veiksmas kainuoja dvigubai pastangų ir labai sekina, todėl labai padeda bendrumas, pagalba vienas kitam. Mano situacijoje itin svarbus faktorius – kas mėnesį išmokamos socialinė (357,5 Eur.) ir tikslinė (220 Eur.) stipendijos – jos skiriamos pirmą kartą aukštojo išsilavinimo siekiantiems ir negalią turintiems studentams. Pirmoji skirta asmeninėms reikmėms, o antroji – aplinkos pritaikymui mokslui ir darbui. Papildomai gaunu padidintą stipendiją dėl gerų pažymių – tas tikrai įkvepia stengtis, siekti tikslų ir nenuleisti rankų. Labai palengvėjo, kai iš mokamos vietos perėjau į nemokamas studijas. Bet visų svarbiausia yra bendravimas su bendrakursiais ir dėstytojais: nors  beveik neišeinu iš namų - nesijaučiu socialiai atskirta.

 

SVARBI INFORMACIJA 

Kviečiame į virtualų VIKO Ekonomikos fakulteto turą, kur pajusite mūsų dvasią

https://www.youtube.com/watch?v=tHYkwRlxW_0  

Naudinga pirmakursio atmintinė: https://ekf.viko.lt/naudinga-atmintine-busimam-studentui/ 

Mus rasite FB ir Instagram: VIKO EKF – Ekonomikos fakultetas 

Jei turite klausimų, kviečiame susisiekti: studijos@ekf.viko.lt