Be puikių atlikimo įgūdžių, profesionalus miuziklo žanro atlikėjas taip pat turi sugebėti savarankiškai pasiruošti repeticijai, susipažinti su muzikine spektaklio medžiaga, dainuoti kelių balsų ansamblyje, pasirūpinti savo balso aparato ir kūno mankšta. Mokėti užsienio kalbų ir akomponuoti sau bei kolegoms muzikos instrumentu – taip pat neįkainojami gebėjimai.

Miuziklo žanrui reikalingų įgūdžių bagažą galima įgyti Muzikinio teatro (MZ) studijose Vilniaus kolegijoje. Gimusi iš Pramoginio scenos meno studijų programa yra vienintelė tokia šalyje: tris su puse metų studentai šoka, dainuoja, vaidina, varsto bibliotekos duris, mokosi rašyti akademinius rašto darbus, stebi spektaklius ir patys dalyvauja meniniuose projektuose bei dirba su dėstytojais iš užsienio. Įgyti praktinių žinių ruošiantis miuziklo aktoriaus profesijai yra itin svarbu.

Be privalomosios scenos praktikos ir renginių fakulteto viduje, iki šiol studentų trupės dalyvavo Druskininkų gatvės spektaklių festivalyje, teatro debiutų festivalyje „Tylos!“, festivalyje „Teatralnij Koufar“ Baltarusijoje, festivalyje „Po saule“ Šiauliuose, Birštono džiazo festivalyje, kur pasirodė kartu Populiariosios muzikos atlikėjais V. Čekasino projekte.

Nors į Muzikinio teatro programą priimami įvairių gabumų bei kompetencijų turintys žmonės, visiems studentams tenka vienodas visų disciplinų krūvis: dainininkai vejasi šokėjus, o daugiau judesio patirties turintys studentai lavina vokalo įgūdžius, kremta muzikos teoriją ir maigo pianino klavišus. Pagrindiniai dėstomi dalykai yra aktoriaus meistriškumas, klasikiniai ir naujieji šokiai (džiazo šokis, stepas, modernusis šokis), teatro ir muzikos istorija, vokalas (klasikinis dainavimas, vokalo improvizacija, ansamblinis dainavimas) ir klavišiniai instrumentai bei muzikos kalba.

Labai svarbi studijų dalis yra savarankiškas darbas. Be bendrųjų paskaitų, kiekvieno studento dienotvarkėje dar atsiranda individualios pianino bei dainavimo pamokos. Likusį laiką studentai paskirsto taip, kad į visas paskaitas ateitų įsisavinę dėstytojų pastabas, įtvirtinę įgūdžius ir pasiruošę tolimesniam darbui. Dėstytojai, dėmesingi ir reiklūs, kiekvienam pagal gabumus skiria užduotį po užduoties. Išlieka tie studentai, kurie per paskaitas siurbte siurbia dėstytojų patirtį bei žinias, o laisvu laiku nokina savo individualumą.

Koridoriuje Muzikinio teatro studentą atpažįstu iš karto: susikaupęs, truputėlį suplukęs, natos vienoje rankoje ir stepo bateliai kitoje, pakeliui iš repeticijos į paskaitą ar biblioteką. Jei šių bruožų nėra, lieka degančios akys.

Siūlome skaityti:

Jūratė Sodytė: „Miuziklas vėl pradeda kelti galvą“

Pokalbis apie Jaunimo miuziklo teatrą radijo laidoje “Ryto allegro”

Stojamųjų egzaminų į Muzikinio teatro studijų programą tvarka

Muzikinio teatro studijų programos aprašymas