Stiprinant aukštojo mokslo studijas Lietuvoje, Alytaus kolegija nuo liepos 1 d. pradėjo veikti kaip Kauno kolegijos Alytaus fakultetas. Šiame fakultete, siekiant atliepti augantį socialinių darbuotojų poreikį bei įsiklausius į savivaldos atstovus, regiono darbdavius, jau šiemet pradedama realizuoti Socialinio darbo studijų programa.

Prasminga veikla, keičianti žmonių gyvenimus

Dėl ekonominių ir demografinių pokyčių Europos Sąjungos valstybėse ir Lietuvoje socialinio darbo specialistų poreikis didėja. Šiuolaikinėje visuomenėje socialinis darbuotojas gali būti ir socialinės aplinkos tyrėjas, socialinių pokyčių skatintojas bei socialinio gyvenimo vadybininkas.

Pasirinkę Socialinio darbo studijų programą studentai gilina bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius, gilinasi į asmenybės psichologiją, žmonių elgesį formuojančius veiksnius, įgyja vadybos ir teisės žinių. Studentai išmoksta rinkti informaciją apie visuomenę ir joje kylančias problemas, dirbti socialinį darbą su skirtingomis visuomenės grupėmis.

„Pasirinkusieji šią studijų programą ne tik įgyja aukštąjį išsilavinimą, bet ir profesiją, kuri padeda žmogui keistis, pažinti save. Tai – išties prasminga veikla, keičianti žmonių gyvenimus“, – apie socialinio darbuotojo veiklos svarbą sako Socialinio darbo studijų programos absolventė, dėstytoja dr. Valentina Demidenko.

Ji akcentuoja, kad socialiniai darbuotojai nebaudžia, o padeda žmogui, kuriam tuo metu pagalba yra reikalinga: „Ne visada žmogus yra pasiruošęs priimti pagalbą ir tokiu momentu pagrindinis socialinio darbuotojo tikslas yra įtikinti žmogų ją priimti.“

Socialinio darbo katedros vedėja Virginija Kondratavičienė atkreipia dėmesį, kad baigusieji šias studijas yra pasirengę dirbti socialinių paslaugų įstaigose, švietimo, teisėsaugos srityse, nevyriausybinėse organizacijose arba rinktis antrosios pakopos studijas universitete.

Socialinio darbo studijų programos studentas Aidas Lazauskas sako, kad savanorystė paskatino jį pasirinkti šias studijas, mat pajuto, kad neturi pakankamai teorinių žinių.

„Kauno kolegiją pasirinkau dėl to, nes studijų metu atliekamos net trys praktikos, kurių metu galima dar geriau įsisavinti ir išmokti taikyti įgytas teorines žinias“, – dalinasi studentas.

Ketvirtadalis studentų įsidarbina praktikos metu

Studentai profesinės veiklos praktikas gali atlikti įvairiose valstybinėse ir nevyriausybinėse socialines paslaugas teikiančiose įstaigose bei organizacijose. Profesinės veiklos praktikų metu įgyjama profesinė kompetencija savarankiškai arba komandoje atlikti sudėtingą, asmeninės atsakomybės reikalaujantį socialinių paslaugų organizavimo darbą švietimo, sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose bei organizacijose.

Realioje darbo aplinkoje studentai geba įvertinti kliento socialinius poreikius, nustatyti socialinę problemą, planuoti, teikti konkrečią socialinę paramą klientui ir jo šeimos nariams, atstovauti kliento interesams įvairiose institucijose, analizuoti ir vertinti socialinės paramos proceso rezultatus, koordinuoti socialinių paslaugų  teikimą. Apie 25 proc. studentų įsidarbina praktikos metu ir tęsia darbo karjerą.

Studentai taip pat turi galimybę išvykti dalinėms studijoms į įvairias užsienio aukštąsias mokyklas ir atlikti profesinės veiklos praktikas įvairių užsienio šalių socialines paslaugas teikiančiose įstaigose bei organizacijose.

Sėkmingai baigusiems šias studijas absolventams išduodamas Kauno kolegijos profesinio bakalauro diplomas.

Alytus – dinamiškas ir augantis miestas, galintis pasiūlyti puikias sąlygas studijuoti, dirbti ir gyventi. Čia galima rasti ne tik kokybiškas studijas, bet ir įvairias laisvalaikio pramogas bei aktyvų kultūrinį gyvenimą. Be to, Alytaus fakultete realizuojama 11 perspektyvių, į praktiką orientuotų studijų programų, apimančių informatikos, inžinerijos, sveikatos, technologijų mokslų bei verslo ir viešosios vadybos studijų kryptis.

Prašymai studijuoti teikiami Bendrojo priėmimo informacinėje sistemoje (LAMA BPO). Teikiant prašymus, sistemoje pasirinkite „Kauno kolegija, Socialinis darbas, studijos vykdomos Alytuje“.

Prireikus konsultacijos dėl prašymų pildymo, konkursinio balo skaičiavimo, kviečiame kreiptis šiais kontaktais:
El. p.: priemimas@akolegija.ltpriemimas@go.kauko.lt
Tel. nr.: +370 687 80 574, + 370 620 52 041