Dr. Jurgita Kazlauskienė, VIKO Sveikatos priežiūros fakulteto prodekanė, mano, kad   verta rinktis studijuoti VIKO SPF dėl kelių priežasčių: žurnalo „Reitingai“ 2024 m. tyrimų duomenimis, VIKO yra lyderė tarp kolegijų pagal alumnų kuriamą pridėtinę vertę ir darbdavių vertinimus, o sveikatos mokslų krypčių grupėje visos VIKO SPF vykdomos studijų programos – 1-oje vietoje! Studentamsiūlomos  Europos standartus atitinkančios sveikatos mokslų srities studijos,  moderniai įrengta ir renovuota mokymosi aplinka ir užtikrinamas praktinis  mokymas lyderiaujančiose Vilniaus asmens sveikatos priežiūros įstaigose.​ ​

Jurgita Stankūnienė, VIKO SPF Slaugos katedros vedėja, lektorė, slaugytoja, dar papildo: „dabartinio fakulteto istorija siekia kone 80 metų, esame seniausia slaugytojus rengianti mokymo įstaiga Vilniuje, vadinasi, turime tradicijas, patirtį“.

Greta Juškevičiūtė, VIKO Sveikatos priežiūros fakulteto alumnė, lektorė, slaugytoja, prisimindama savo studijų  rinkimosi laikotarpį, šypsosi: „ Esu iš tų laimingų žmonių, kuriems neteko ilgai galvoti, kuo būti užaugusiai – visada žavėjo medicina, o ir šeima palaikė: Mama – slaugytoja, o Tėtis visą gyvenimą kartoja ir mokina, kad bendrauti su žmogumi yra didelė atsakomybė ir menas. Esu iš mažo miestelio, todėl nenuostabu, kad akys blizgėjo svajojant apie Lietuvos sostinę, bet labai svarbi buvo pasirenkamos aukštosios mokyklos reputacija, studijų kokybė ir praktikos galimybės. Todėl nesiblaškydama pasirinkau VIKO Sveikatos priežiūros fakulteto studijų programą „Bendrosios praktikos slauga“. Geras jausmas įstojus patirti, kad esi ten, kur turi būti, bet dar geresnis, kai praėjus keleriems metams, jau dirbdama, suprantu – esu savo vietoje“.

Studijų laikotarpį Greta prisimena kaip itin žavingą ir ryškų: nuostabi atmosfera, puikūs santykiai tiek tarp dėstytojų, tiek tarp kurso draugų, ypač vertinga įvairių praktikų patirtis, pradedant poliklinikomis, baigiant psichiatrijos ligoninėmis, reanimacija ar profesine praktika pagal Erasmus+ programą užsienyje. Žinoma, per visus studijų metus būta visokių etapų, todėl sakyti, kad viskas labai paprasta, būtų melas. 

Jurgita Stankūnienė, kalbėdama apie studijų programos „Bendrosios praktikos slauga“ galimybes, akcentuoja: „3,5 metų studijos apima teorinį ir praktinį mokymą, leidžiantį studentams įgyti reikiamų žinių ir įgūdžių. Studentai įgyja realaus darbo patirties per praktiką sveikatos priežiūros įstaigose jau nuo pirmojo kurso. Absolventai, sėkmingai  pabaigę studijas, turi gerų praktinių įgūdžių, leidžiančių iš karto po studijų pradėti dirbti slaugytoju“.

Greta savo pavyzdžiu patikina, kad praktika – tai tas metas, kai gali realiai išbandyti pasirinktą profesiją, „pasimatuoti“ darbo profilį: „ mane visada  žavėjo darbas su vaikais, todėl dabar dirbu slaugytoja vaikų ligoninėje. Darbas su vaikais yra unikalus – jie greičiau sveiksta, rečiau miršta, rezultatai geresni, o kur dar visos tikros vaikų emocijos ir įvairios situacijos, kurios kiekvieną dieną reikalauja kūrybiškumo. Tačiau bedirbdama supratau, kad noriu dar daugiau žinių, galimybių, todėl nusprendžiau baigti Išplėstinės praktikos slaugos magistro studijas Vilniaus universitete. Tai man atvėrė naujas duris – sugrįžau į savo fakultetą, jau kaip vaikų slaugos lektorė. Niekada apie tai negalvojau ir nesvajojau, bet šiuo metu esu labai laiminga galėdama su studentais pasidalinti ne tik teorinėmis žiniomis, bet ir kasdiene praktika. Tai dar kartą įrodo, kad slaugytojo profesija gali parodyti daug įdomių spalvų. Tik neįsigilinusiam žmogui gali pasirodyti, kad slaugytojo darbas monotoniškas. Iš tikrųjų, kiekviena diena yra labai dinamiška. Rutinos šioje profesijoje itin mažai. Žinoma, labai priklauso ir nuo paties žmogaus, nuo jo charakterio, asmeninių savybių.

„Šią profesiją turėtų rinktis pirmiausia tie žmonės, kurie mėgsta bendrauti ir jaučia norą padėti žmogui, – mano Greta, – empatija ir kūrybiškumas taip pat nesvetimos savybės slaugytojo profesijoje. Dirbtinis intelektas gali palengvinti slaugytojo darbą, bet jis niekada nepakeis žmogiškumo, empatijos, todėl slaugytojo profesija visada yra ir bus reikalinga. Šiandieninėje darbo rinkoje pastebimas įdomus momentas – ne darbdaviai renkasi slaugytoją, o slaugytojas renkasi, kurį darbdavį pasirinkti. Slaugytojo profesija žengia į priekį, didinamos kompetencijos, auga savarankiškumas. Konkurencijos mažai, o darbo galimybės įvairiose srityse yra plačios“.

Greta, kalbėdama apie savo tolimesnę profesinę karjerą, pasidalina: „tikslas šiuo metu tik vienas – tobulėti profesinėje srityje, tik nuolatinės naujos  žinios ir praktika gali išlaikyti esamas ir kurti naujas kompetencijas. Svajonės?  Tapti pačia geriausia savo, kaip slaugytojos, versija! O tam turiu ne tik noro, bet ir visas galimybes”. Įžvelgti ir pasinaudoti  galimybėmis Greta kviečia ne tik savo esamus studentus, bet ir moksleivius, svajojančius rūpintis žmogaus sveikata. 

Jurgita Stankūnienė, kreipdamasis į studijas besirenkančius moksleivius, sako: „jeigu svajoji apie veiklą, kurioje kiekviena diena atneša naujų iššūkių, jei nori padėti kitiems ir nuolat pats tobulėti, jeigu nori dirbti srityje, kur tavo rūpestis ir gerumas gali pakeisti žmonių gyvenimus, – rinkis studijų programą „Bendrosios praktikos slauga“ ir studijuok Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete“. 

Nuotraukos centre – Greta Juškevičiūtė, VIKO SPF alumnė, lektorė, slaugytoja, kartu su savo ERASMUS+ studentais.