„Uosinta“ reprezentuoja ne tik fakultetą, bet ir Lietuvą

Pasak ilgametės ansamblio vadovės Auksuolės Šuliokienės, papročių, tradicinio dainavimo ir šokių mokymasis padeda studentams giliau suvokti tautos šaknis, suprasti kalendorinių švenčių prasmę bei pajusti labai šiltą tarpusavio bendravimo jausmą. Ansamblis aktyviai įsilieja į universiteto, Kauno miesto bei  Lietuvos kultūrinį gyvenimą dalyvaudamas dainų šventėse, aukštųjų mokyklų festivaliuose, įvairiausiuose koncertuose, vakaronėse.  

Kolektyvas garsino universitetą ir užsienyje – dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Kipre, Madeiroje (Portugalija). Ypač įsimintinas buvo festivalis Madeiroje – „Atlanto perlu“ vadinamoje saloje, kur ansamblis pelnė draugiškiausio kolektyvo vardą. Šią vasarą birželio mėnesį „Uosinta“ dalyvaus tarptautiniame festivalyje – konkurse Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Ansamblyje būti gera

Į ansamblį ateina tie, kurie  neabejingi lietuvių liaudies šokiams ir dainoms, kurie mėgsta smagią draugiją, turiningą laisvalaikį, įdomias keliones ir nebijo naujų iššūkių. Naujai atėjusius į kolektyvą labiausiai žavi neformali šeimyninė atmosfera, tvyranti tarp ansambliečių  repeticijų ir kelionių metu. Tokioje šiltoje terpėje studentai labai greitai atsiskleidžia, susiranda draugų, o pasigavę „liaudišką virusą“ labai greitai užkrečia  juo ir kitus. „Ansambliečiai – labai gyvi, linksmi, šmaikštūs ir visada besišypsantys, kurie ne tik moka patys smagiai leisti laisvalaikį, bet ir kitus uždega ir įtraukia. Rengiame vakarones, kurių metu visus norinčius iš arčiau pažinti mūsų tautinį paveldą kviečiame prisijungti jaukiai ir linksmai praleisti vakarą“, – pasakoja „Uosinta“ vadovė A. Šuliokienė.

Ansambliečiai apie save ir „Uosintą“:

Ugnė (ansamblį lanko antrus metus):

Tiesiog ieškojau įdomios veiklos, kur galėčiau susipažinti su smagiais, šiltais žmonėmis ir turiningai praleisti laiką. Ir jaučiu, jog atradau tai, kas išties gera ir miela širdžiai. Man be galo patinka čia šokti ir dainuoti. Net grįžus namo po repeticijos dainos vis dar skamba galvoje.

Guoda (ansamblį lanko antrus metus):

Esu „Uosintos“ narė, nes man svarbus lietuviškų tradicijų išsaugojimas. Dauguma jaunų žmonių nebežino liaudies dainų ir šokių, todėl smagu prisidėti prie tos mažos dalies studentų, kuriems rūpi papročiai ir jų propagavimas. Tai – įdomus ir naudingas laisvalaikio praleidimo būdas.
Kiekvieną kartą atėjus į „Uosintą“, gera matyti nuolat puikiai nusiteikusius jos narius. Kolektyvo narių pozityvumas užkrečia gera nuotaika, todėl susitikus pasimiršta dienos rūpesčiai. Taip pat smagu, jog šiame liaudies kolektyve yra tiek daug galimybių įgauti kitokios patirties. Linksmos vakaronės, kolektyvo šventės, festivaliai užsienyje ir Lietuvoje bei kitos įsimintinos išvykos skatina stengtis ir lankyti užsiėmimus.

Judita (ansamblį lanko pusę metų):

Į ansamblį atvedė noras dainuoti ir išmokti liaudiškų dainų. Taip kartą užsukau į „Uosintos“ „rūselį“... ir pasilikau. Ansamblyje tvyro labai smagi atmosfera, viskas vyksta labai paprastai ir neformaliai. Linksmai sau padainuojam, pasišokam. Visi be galo draugiški. Visada padės, jei ko nemoki ar nežinai, kantriai tave mokys. Tai yra vieta, kur išties gera ateiti, atsipalaiduoti ir užbaigti dieną geromis emocijomis.

Erika (ansamblį lanko antrus metus):

Kiekvienas studentas susiduria su daugybe pasiūlymų, kai renkasi kaip praleisti laisvalaikį. Aišku, pasitaiko ir tokių, kurie su mielu noru nieko neveikia, tyso savo lovose ir bando „užmušinėti“ laiką arba net nepastebi, kaip jis „ištirpsta“ naršant interneto platybėse. Norėjau savo  laisvalaikį praleisti kuo turiningiau ir prasmingiau, todėl atėjau į ansamblį. Repeticijų metu dainuodama ir šokdama bent trumpam atsiriboju nuo rutinos, įkvėpiu pozityvumo ir smagiai leidžiu laiką. Dažnai nesusimąstome, jog šimtmečius gyvavusios tradicijos po truputį praranda mumyse savo prasmę. Džiugu, jog visgi atsiranda šias tradicijas puoselėjančiųjų, vieni iš jų – „Uosinta“.

Viktorija (ansamblį lanko keturis metus):

Išvažiavau į pirmąją kelionę su ansambliu dar prieš 4 m. ir  supratau, kad atstovauti savo šaliai folkloro festivaliuose užsienyje yra be galo smagu. Kelionėse ne tik susipažįsti su žmonėmis iš viso pasaulio, bet ir pamatai skirtingų kultūrų papročius, nuo ryto iki ryto dainuoji, šoki draugų kompanijoje. Ansambli dėka išmokau šalia šiuolaikinio gyvenimo mėgautis lietuvių tradicine muzika ir šokiais, o labiausiai laukiu kasmetinių išvykų į tarptautinius folkloro festivalius.
 

Medardas (ansamblį lanko keturis metus):

Atėjau, priėmė, tai ir likau. Va, mylimąją susiradau, ir gerai. Va, į kelionę keliausiu, tai irgi neblogai. Na, tai ko čia dar galima norėti. Šoki, dainuoji, uliavoji ir vargo nematai.


Ugnė ir Martynas (lankom 5 metus):

Būgnas, Italija, sutartinės, krikštynos, dainos; Vengrija, kūryba, vakaronės, polka „Kepė kepė kepė kepė...“; Norvegija, keltas, draugystė, sužadėtuvės, vestuvės, kanklės; Kipras, pomėgis, festivalis, tautinė juosta; Prancūzija, autobusas, gimtadieniai, šokiai; Joninės, pasisėdėjimai iki ryto, laisvalaikis; Užgavėnės.... Tai mums davė „Uosinta“...