Biučiuliškas susitikimas

Atvelykis šiemet kultūros vadybininkams buvo kiek kitoks. Atvykę į Kauno „Atžalyno“ vaikų globos namus, studentai šventę sukūrė čia gyvenantiems vaikams. Susitikimui paruoštoje lietuvių liaudies tradicijomis apipintoje programoje netruko Velykinių kiaušiniautojų oracijų, pamėgdžiojimų, knygų skaitymo, vėliau, ir nuoširdaus bendravimo.

„Susitikimas su vaikais buvo itin draugiškas. Jie patys labai noriai dalyvavo, šoko, dainavo kartu su mumis, ypač mažiausieji. Atvažiavome vaikams paruošę specialią programą, atsivežėme rėmėjų dovanotų tortų ir pyragų, vėliau skaitėme knygas ar tiesiog bendravome“, - įspūdžiais dalinosi kultūros vadybos ketvirtakursė Rūta Leilionaitė.

Bendravimas ir knygų skaitymas vyko keturiomis grupėmis. Ikimokyklinio amžiaus vaikai, pradinukai, jaunesnieji paaugliai ir iš globos namų netrukus išeiti besiruošiantys jaunuoliai itin noriai bendravo su atvykusiais svečiais. „Net pats nesitikėjau, kad šis renginys taip puikiai pavyks, kad mus taip šiltai priims. Su vyresniaisiais itin susibendravome, daug diskutavome, vėliau jie mūsų prašė dar pasilikti, aprodė savo kambarius. Nemaniau, jog bus taip gera“, - tvirtino  VU KHF studentas Donatas Grinius.

Šios idėjos iniciatorė Loreta Sungailienė džiaugėsi užsimezgusiu kontaktu tarp vaikų ir studentų, nes tai ir buvo pagrindinis tokio susitikimo tikslas. „Kol drauge su kompozitoriumi Vaidu Lengvinu bendravome su mažesniaisias, kiek nerimavau, kaip sekasi vyresnioms grupėms. Tačiau pastarieji užsibuvo ilgiausiai, dvigubai mūsų planuoto laiko. Studentai ir vyresnieji globos namų auklėtiniai bibliotekoje bendravo, kalbėjo apie gyvenimą, studijas, net tapo gerais bičiuliais. Mačiau, kaip spindėjo jų akys po šio susitikimo“, - džiaugiasi etnomuzikologė.

Bendravimą sustiprino knyga

Renginio dalyviai tvirtino, kad dėmesys ir gyvas bendravimas yra tai, ko labiausiai trūksta globos namuose augantiems vaikams. Atvykusius svečius „Atžalyno“ auklėtiniai patys pasitiko su dainomis, šokiais, vaidinimais. Vėliau, susiskirstę į grupes, vaikai prakalbo apie knygas. „Kartais sunku pradėti pokalbį, tad knyga padeda išspręsti šią situaciją. Nuo skaitymų, kūrinių analizavimo mes pradedame bendrauti ir susipažinti vieni su kitais. O skaitymas balsu yra puikus būdas vaikams parodyti dėmesį ir šilumą, išgirsti jų mintis“, - sako L. Sungailienė. Moteris žavėjosi vaikų išmone, susidomėjimu, gebėjimu klausyti ir analizuoti kūrinius.

„Vaikai buvo labai patenkinti ir parodė tikrai didelį susidomėjimą knyga. Akimirksniu užsimezgę šilti santykiai, studentų dėmesys tikrai džiugino ir skatino dar labiau skaityti, domėtis ir mylėti knygas“, - tvirtina „Atžalyno“ globos namų direktorė Dalia Pajedienė.

Kviečia įsijungti visuomenę

Antrus metus organizuojama akcija jau lankėsi Alytaus vaikų globos namuose ir Kauno vaikų globos namuose „Atžalynas“, pradžiugino ir Vilniaus Žolyno vaikų socialinės globos namų auklėtinius.

Projektą inicijuojančios Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Simona Bronušienė sako, kad tarptautinės vaikų knygos dienos proga vykstanti akcija „Į vaikų globos namus – su knyga!“ yra viena iš Tarnybos įgyvendinamos Globos šeimoje skatinimo strategijos priemonių. Šiųmetės skaitymo vaikų globos namuose akcijos globėja tapo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.
Akcijos iniciatoriai kviečia prisijungti ir kituose Lietuvos miestuose ir rajonuose gyvenančius žmonės bei vaikų globos namus. Visi, norintieji skaityti vaikams, kviečiami susisiekti su netoliese esančiomis globos institucijomis.

Prie akcijos prisidėjo būrys entuziastų

Su Kauno vaikų globos namų „Atžalynas“ auklėtiniais bendravo, jiems balsu skaitė, su vaikais žaidė, dainavo ir Atvelykio šventę jiems padovanojo etnomuzikologė, iniciatyvos „Visa Lietuva skaito vaikams“ ambasadorė Loreta Sungailienė bei kompozitorius ir atlikėjas Vaidas Lengvinas, „Šeimų universiteto“ moderatorė Aušrinė Černiauskienė ir VU KHF Kultūros vadybos IV kurso studentai.

Vaikus saldumynais vaišino Jūratės Gulbinienės įmonė, įmonė „Kačergės vingis“ ir restoranas „La Bodega del Toro“ Kaune, šachmatų rinkinį dovanojo Kauno šachmatų federacija.

Vaikų ir paauglių pamėgtas knygas bei žurnalus vaikų globos namams dovanojo leidyklos „Tyto alba“, „Vaga“, „Garnelis“, „Žara“, „Dominicus Lituanus“, „Gimtasis žodis“, „Stiklo tiltai“, „Lututė“, „Flintas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, UAB „Sofoklis“, rašytojas Vytautas Račickas, žurnalas „Vakaro žvaigždelė“.