Visų pirma, paklausėme Andriaus, kaip atsitiko, kad sugalvojo mokytis santechniko profesijos. „Keturis metus vairavau vilkiką, bet pamažu pradėjo pabosti ta rutina. Pirmaisiais metais darbas buvo įdomus. Galimybė pakeliauti, pamatyti svečias šalis, svetimas kultūras. Iš pradžių vertinau jį kaip laikiną, kadangi gavęs gerą pasiūlymą, palikau darbą statybų srityje, išsilaikiau reikiamas vairavimo kategorijas, planavau kurį laiką padirbėti.  Tai užsitęsė... Bet laikas daro savo ir ši profesija tapo nesuderinama su šeimos poreikiais, todėl nusprendžiau ją keisti. Išėjau iš darbo ir įstojau į bedarbių gretas.

Keletą mėnesių pailsėjęs, darbo biržoje gavau pasiūlymą persikvalifikuoti. Man to reikėjo, kadangi be pastarosios (vairuotojo) profesijos kitų oficialių amatų neturėjau, o ieškant darbo, tai - privalumas. Iš pateiktų profesijų sąrašo nedvejodamas pasirinkau santechniko, nes šis man buvo ne svetimas. Kuratorė dar bandė atkalbėti, argumentuodama, kad įgyti šią profesiją reikia 8-9 mėn. mokytis ir siūlė pasirinkti kitą, bet aš jau žinojau, ko noriu. Ne ilgai trukus, 2017 m. kovo mėnesį sudaręs sutartį, pradėjau mokytis Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre.

Kaip sekėsi mokytis? Kokį įspūdį paliko mokymo centre vykdoma programa, metodai, profesijos mokytojas? „Atėjus pirmą dieną į mokymus, mane nustebino mokymo inventorius. Klasėje, lyg parodoje, eksponuojami naujausi įrankiai, technika. Mokytojas Artūras Labakojis pasirodė labai kompetetingas, šiuolaikiškas ir nestokojantis humoro jausmo. Kaskart pradedant diskusiją jis, pasitelkdamas asmeninę patirtį, vaizdžiai ir įdomiai dėstė klasei. Teorijos dalis mokymo programoje labai aiškiai, su iliustracijomis ir medija buvo išdėstyta klasėje, taip pat gavome puikius vadovėlius“.

Baigęs teorijos mokymus, praktiką pradedantysis santechnikas atliko nedidelėje įmonėje, kuri užsiima šildymo, vėsinimo, vandentiekio ir kanalizacijos montavimo darbais. Pradėjęs praktikos darbus įmonėje, sėkmingai pritaikė teorijos pamokose įgytas žinias bei įgūdžius ir kaipmat užsirekomendavo.

Šiuo metu, nepraėjus nei metams, šioje įmonėje Andrius jau yra brigadininkas. „Esu atsakingas už darbų eigą, vadovauju santechnikų brigadai objekte. Žinias, kurias įgijau moksluose, sėkmingai panaudoju darbe, taip pat kaskart sužinau ką nors naujo, o "statybų priežiūra" niekada neleidžia nuobodžiauti“...

Andrius akcentuoja, kad santechniko darbas net tik nenuobodus, bet ir atsakingas. „Manau, kad santechniko, kaip ir visos kitos profesijos yra geros ir reikalingos, bet ne visi žmonės, pasirinkę šią profesiją yra santechnikai. Šis amatas reikalauja daug kruopštumo ir atsakomybės, tad, jei renkatės šią profesiją - pasiruoškite ir rimtam darbui!“

Primename, kad santechniko kvalifikaciją suteikiančios mokymo programos trukmė – 29 savaitės. Baigęs šią programą, asmuo geba gaminti vamzdynų mazgus; montuoti vandentiekio ir nuotekų sistemas; pastatų šildymo sistemas. Į programą patenka visos vidaus santechnikos temos – darbo brėžiniai, santechnikos darbai, įrankiai, įranga, vamzdynai, mazgai, nuotekų sistemos, šildymo sistemos ir lauko santechnikos darbai. Baigęs programą, asmuo gali dirbti įmonėje arba užsiimti individualia veikla.