Kelių tiesimo, statybos ir įvairių žemės statinių įrengimo bei priežiūros darbų mąstai Lietuvoje nuolatos didėja. Siekiant užtikrinti darbų kokybę, jų efektyvų įgyvendinimą, pasitelkiama įvairi sudėtinga technika – traktoriai ir traktoriniai agregatai, ekskavatoriai, krautuvai, buldozeriai, skreperiai, volai, greideriai. Ši technika skiriasi savo konstrukcija ir atliekamų darbų technologijomis, o nuolatinis savaeigių mašinų gamintojų progresas bei rinkos tendencijos įpareigoja dirbti su moderniomis bei pažangiomis savaeigėmis mašinomis. Savaeigėse mašinose panaudojama vis daugiau informacinių technologinių sprendimų, kurie pagerina darbų kokybę bei palengvina darbą sudėtingos technikos operatoriui (vairuotojui).

Kelių statybos mašinų operatorių profesija Lietuvoje šiuo metu nėra labai populiari ir kelių tiesimo, statybos ir įvairių žemės statinių įrengimo bei priežiūros darbus atliekančioms įmonėms yra sudėtinga rasti kompetentingų specialistų, žinančių ir gebančių saugiai dirbti bei eksploatuoti savaeiges mašinas. Be to rinkoje yra pastebimas šių profesijų profesionalių darbuotojų amžiaus senėjimas, kas ateityje įmonėms kels didelį galvos skausmą siekiant įgyvendinti darbų projektus laiku ir kokybiškai.

Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centrui bendraujant su nuolatiniais mokymo paslaugų klientais pastebimas atsirandantis vis didesnis kelių statybos mašinų operatorių poreikis, todėl stengiamasi imtis aktyvių veiksmų pritraukiant asmenis mokytis ir įgyti reikiamas kompetencijas darbo rinkai.

Kelių statybos savaeigių mašinų operatoriaus pagrindines ir esmines profesines savybes įvardintumėme šias:

  • Žinoti žemės darbų vykdymo principus.
  • Išmanyti savaeigių mašinų sandarą, jų tinkamą eksploataciją ir valdymą.
  • Žinoti žemės kasimo ir transportavimo, žemės statinių, dangų įrengimo ir remonto savaeigėmis mašinomis procesus.
  • Gebėti saugiai, tinkamai, efektyviai ir kokybiškai vykdyti kelių tiesimo, statybos ir įvairių žemės statinių priežiūros darbus savaeigėmis mašinomis.
  • Žinoti bendruosius darbuotojų saugos ir sveikatos, kelių eismo taisyklių ir saugaus eismo, aplinkosaugos bei pavojingų krovinių vežimo reikalavimus.

Kelių statybos savaeigių mašinų operatoriaus pagrindines ir esmines asmenines savybes įvardintumėme šias:

  • Gebėjimas objektyviai ir greitai reaguoti į pateiktas darbo užduotis, jų tinkamą ir kokybišką įgyvendinimą.
  • Bendravimo įgūdžiai kartu su darbų vadovais bei užsakovais, siekiant gauti teigiamą grįžtamąjį ryšį.
  • Nuolatinis noras tobulėti ir siekti aukščiausių tikslų.
  • Gebėjimas bendrauti užsienio kalbomis.
  • Punktualumas.

Visas statybos mechanizacijos mokymo programas rasite čia: http://www.vjdrmc.lt/masinu-operatoriu-kursai/