Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakultete trumposios pakopos studijos trunka 2 metus. Studijuoti priimami asmenys, turintys ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą ir profesinę kvalifikaciją. Tai alternatyvus kelias į aukštąjį mokslą.

Pasak Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakulteto prodekanės dr. Lauros Gžegoževskės, trumposios pakopos studijos buvo itin laukiamos verslo ir darbdavių.

„Programinės įrangos testavimo trumposios pakopos studijų programa sukurta įvertinus darbdavių poreikį, o jos rengime aktyviai dalyvavo Lietuvoje gerai žinomos IT kompanijos, kurios ir išsakė poreikį dėl reikalingų testavimo specialistų.

Pati studijų programa trunka tik dvejus metus. Iš 120 kreditų, net 40 yra skirta praktikai realioje įmonėje. Tai reiškia, kad jau pirmaisiais studijų metais studentas atliks praktiką ir galės pasimatuoti pasirinktą profesiją, įgyti darbo įgūdžių. Antraisiais metais studentas baigs studijas ir galės įsilieti į darbo rinką, likdamas įmonėje, kurioje atliko praktiką, ar susirasdamas kitą darbo vietą. Taip pat atsiveria galimybė stoti į profesinio bakalauro studijas.“, – sako dr. L. Gžegoževskė.

Trumposios pakopos studijų perspektyvos

Visgi, dr. L. Gžegoževskės teigimu, trumposios pakopos studijos vis dar labai nauja studijų forma, todėl daugelis apie šią galimybę dar menkai žino. Vilniaus kolegijos šiose studijose studentai jau baiginėja baigia I kursą ir apie šias studijas atsiliepia palankiai.

„Kaip ir kiekvienas naujas dalykas, taip ir šios studijos sunkiai skinasi kelią visuomenėje. Nepaisant jų išskirtinumo, siūlomų galimybių, kol kas į jas žiūrima atsargiai. Turime daug dirbti šviečiant būsimus studentus apie šių studijų galimybes. Svarbu tai, kad perspektyvas mato ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kuri plečia trumposios pakopos studijų sąrašą, girdi verslo poreikius ir atveria vis plačiau duris naujoms galimybėms“, – sako Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakulteto prodekanė dr. L.Gžegoževskė.

Studentų atsiliepimai

„Programinės įrangos testavimo studijas pasirinkau, nes norėjau pradėti karjerą kaip IT testuotoja. Labiausiai žavėjausi, jog studijų metu mokoma ne tik rankinio testavimo, bet nemažai dėmesio skiriama automatinio testavimo mokymui, kas ypač šiuo metu yra aktualu būsimam testuotojui. Taip pat džiugina, kiek pačios studijos aprėpia testavimo metodikų, kas suteikia studentui didelį žinių bagažą. Turbūt geriausias aspektas šių studijų yra tai, kad studentams suteikiama galimybė atlikti praktiką įmonėse tiek pirmais, tiek antrais studijų metais. Tai man leidžia įgauti realios darbo patirties ir dar labiau įtvirtinti esamas žinias” – teigia Skaistė Rūgytė, Programinės įrangos testavimo studijų studentė.

„Į programinės įrangos testuotojo studijas įstojau norėdamas išmokti daugiau apie IT studijas. Pradėjus mokslus atradau nemažai iššūkių, tačiau jų bėgyje mane sudomino, kokie skirtingi yra testavimo būdai, supratau kaip naudinga ir aktualu yra žinoti, kaip programuoti, išmokti rinkti ir panaudoti informaciją. Mane labai nustebino įvairių testavimo įrankių aspektai ir jų nauda ne tik testavime, bet ir kitose IT srityse. Taip pat noriu paminėti, kad dėka praktikos, yra galimybė įgyti reikalingų žinių ir patirties tam, kad galėčiau siekti karjeros tikslų ir įgyti patrauklias darbo perspektyvas šioje srityje“ – teigia Satvijas Motiejūnas, Programinės įrangos testavimo studijų studentas.